2009. július 3.

Vakmerő zarándok

A magyarságért kerekezik Tímár Béla

Egy kispesti képviselő a magyar nép lelki békéjéért ajánlotta fel zarándoklatát. Tímár Béla kerékpárral tart Erdélyből a portugáliai Fatimába, útja során Mária-kegyhelyeket látogat meg. Egy pihenőt Szentesen is beiktatott, a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának vendégeként.

Aradról tekert városunkba múlt pénteken délután, kiadós záporok kíséretében. Miután leszállt a MetalCom Zrt. által a zarándoklatra felajánlott kerékpárról, elsőként Halmai István önkormányzati képviselő köszöntötte a vándort, akit a Máltai-házban süteménnyel, üdítővel is vártak.

Addigra nagyjából 600 kilométer volt már Tímár Béla mögött a tervezett útvonalból. Mintegy 4600 kilométeres kerékpáros zarándoklatát dopping helyett lelkierővel teszi meg, ahogyan azt mottóként megfogalmazta. Június 21-én kelt útra Csíksomlyón, a cél pedig, hogy augusztus 26-ra elérje a portugáliai Fatimát. Elmesélte, kezdetben nem gondolt ilyen nagy útra, azonban egyszer csak elszánta magát. Közéleti szereplőként ugyanis elkeserítette, ami az országban folyik, békétlenséget tapasztalt. Talán meghallgatásra talál a fohásza, reménykedik Tímár Béla, mindenesetre sűrűn mondogatja út közben. Már amikor nem a durva sofőröket szidja, jegyezte meg. Az 53 éves férfi civilben a kispesti képviselő-testület tagja, amellett jelzőlámpás csomópontokat tervez. Bevallása szerint nemigen kerékpározott korábban, fiatalon kosarazott, de betegsége miatt felmentett volt, mindig egy barátja ment el helyette a sportorvoshoz. Szeptemberben kezdte a felkészülést az útra, de 1000 km után szabályosan szétesett alatta első biciklije. Nem tagadja, ilyen körülmények között nem bátorságra volt szüksége, hanem vakmerőségre. Amikor elindult, rájött, kicsit elhamarkodott lépés volt. Hallgatósága megtudhatta tőle: a csíki havasoknál tolta a kerékpárt, viszont ez büszkeséggel tölti el, hiszen úgy gondolkodik, nem egy emelkedővel kell megbirkózni, hanem a közel 5 ezer kilométeres utat megtenni. Lesznek megpróbáltatások, több emelkedőre számíthat, mint sík vidékre, figyelmeztette Cseuz László világjáró kerékpárosunk, aki szintén ott volt a fogadásán. Tímár szerint ez az igazi zarándoklat, amit ő csinál, s nem az, amit mások, hogy buszozás után pár kilométert gyalogolnak.

Érinti többek között Mária-radnát, Makkosmáriát, Maria-zellt, Neverst, Lourdest, nem maradhat ki Santiago de Compostela, majd Fatimába érkezése után még szeretne eljutni a fővárosba, Lisszabonba is. A küldetés megvalósításához napi 70-100 km közötti penzumot teljesít a magányos biciklista.

D. J.