2009. július 3.

Kis kukta

Kelbimbó leves

Hozzávalók: pici zsiradék, egy kisebb darab füstölt főtt császár szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, köménymag, liszt, pirospaprika, kelbimbó (fagyasztott kelbimbó is használható, ami sosem keserű, inkább édeskés), só, tejszín.

Elkészítés: A szalonnát és a hagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát szintén picire felkockázzuk. Mivel ebből a szalonnából általában nem sül ki elég zsiradék, egy pici olajat teszünk az edénybe, rádobjuk a szalonnát, hagymát, fokhagymát. Amikor üveges, rászórjuk a köménymagot és meghintjük liszttel. Összeforgatjuk, majd pirospaprikával egy kis színt adunk neki. Hozzáadjuk a kelbimbót (15-20 dkg). Felöntjük vízzel (esetleg húslével), ízlés szerint sózzuk és megfőzzük. Ha puha a kelbimbó, tejszínt csurgatunk bele, amivel még egy picit főzzük, lassan, nem forralva, nehogy kicsapódjon.

Makói rántott csirkemell

Hozzávalók: 2 csirkemell, 3 dl tej, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 egész tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz.

Elkészítése: A csirkemelleket kicsontozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd megsózzuk. 10 percig állni hagyjuk. Közben megtisztítjuk a vöröshagymát, lereszeljük és hozzákeverjük a habosra felvert tojáshoz, ízesítjük a szétzúzott fokhagymával és a szerecsendió-virággal. A csirkemell-szeleteket először lisztbe forgatjuk, majd a hagymás tojásba mártjuk, ezután ismét lisztbe és tojásba, végül a zsemlemorzsába. Bő, forró olajban, de takaréklángon, aranysárgára sütjük.