2009. július 3.

A tizedik

Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem

Tizedik alaklommal rendezik meg a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem programjait a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. Eben az évben Szentes lesz a bázishely, a hallgatókat itt szállásolják el az üdülőházakban, az előadókat a Holdfény Panzió látja vendégül. Mint megtudtuk, lebonyolítása ugyanúgy történik mint eddig, minden évben, elméleti előadások, kommunikációs tréning, illetve kulturális és üdítő programok vannak benne.

- Ez egy 30 órás akkreditált képzés pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek, de megtalálhatjuk a hallgatói körben a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományának tagjait, felsőoktatási intézetek hallgatóit, illetve más értelmiségieket. Maximum 35 fő bentlakásos hallgató elhelyezésére van lehetőség. Az egész országból érkeznek hallgatók, mi több, a határainkon túlról is. Érdeklődés szerint egy-egy előadást bárki meghallgathat ingyenesen - mondja Berki Gáborné igazgató.

- Öt éve beszélhetünk akkreditált programról - veszi át a szót Túri Andrea, a tisztiklub korábbi igazgatója. - Öt évig dolgozott úgy a szabadegyetem, hogy a civil szféra működtette, azt követően érdemesnek tartották akkreditálásra. Prof. dr. Szabó János vezetésével felállt a nyári egyetem tudományos testülete. Ebbe a körbe sorolhatjuk dr. Deák Péter és dr. Mucsi József professzorokat. Említhetem még, többek között, dr. Szöllősi Erzsébetet, dr. Nagy Lászlót, dr. Kis Ferencet és dr. Tállas Pétert. Ők mindig valamilyen szerepet játszanak a nyári egyetem létrehozásában. Ki-ki tudományos munkájával, jegyzetével, előadással.

Rajtuk kívül vannak meghívott előadók. Ők a téma fontosságára való tekintettel kerülnek a programba. Így az idén a biztonságpolitikai részben a NATO stratégiájáról tart előadást Kálnoki György volt nagykövet, a Magyar Atlanti Tanács elnöke. Rába Zsoltot pedig egyenesen a brüsszeli NATO központból várják előadásra.

A csütörtöki kulturális programban dr. Péter László szegedi professzor Radnóti Miklósról tart előadást, a Radnóti évforduló kapcsán. A városkutató programban és történelmi emléktúrán (Petőfi Sándor halálának 160. évfordulójára emlékezve, az egész napos programban) Kiskunfélegyházán megtekintik a Petőfi emlékházat, azt követően a szegedi Somogyi Könyvtárban hallgatnak meg előadást, majd egy Tisza-parti vacsora után visszatérve Szentesre, este 10 órakor a városi könyvtárnál elhelyezett Radnóti emlékművet koszorúzzák meg. A Haydn- emlékév kapcsán a zeneiskolába is ellátogatnak egy rendhagyó órára.

Az ünnepélyes megnyitó július 20-án, hétfőn délelőtt 9 órakor lesz. Az egy hétig tartó rendezvény iránt a Hegedűs László Helyőrségi Klubban lehet érdeklődni.

L. J.