2009. július 3.

Az elektromos kerékpár is kerékpár

Összefoglalt szabályozás

A szentesi rendőrkapitányságra az elmúlt időszakban több kérdés érkezett be a kerékpárosok, illetve az elektromos kerékpárosok közlekedésével kapcsolatban, ezért a rendőrség felhívja a figyelmet a vonatkozó KRESZ-szabályokra.

Először érdemes tisztázni, hogy a kerékpárokra és a segéd-motoros kerékpárokra vonatkozó szabályok az elektromos kerékpárokra is érvényesek - tájékoztatta lapunkat Nagy János, a rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője.

Kerékpár ugyanis minden olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, vagy legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. Ebből következik, hogy az elektromos kerékpár is ide sorolható.

A szabályok értelmében a kerékpár és az elektromos kerékpár pótülésén a 18. életévet betöltött vezető egy, tíz éven aluli gyermeket szállíthat. Minden más esetben biciklin vagy elektromos kerékpáron személyt szállítani tilos.

Biciklivel a kerékpárúton, a kerékpársávon, vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, ezek hiányában szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni. Lakott területen lévő olyan utakon, ahol az úttest kerékpáros közlekedésére alkalmatlan, biciklivel a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb óránkénti 10 kilométeres sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

A kijelölt helyeken mind a két járművel legfeljebb 40 km/órás sebességgel lehet csak haladni, ezt a sebességhatárt annak is be kell tartania, aki lakott területen belül és kívül kerékpárúton közlekedik. Lakó-pihenő övezetben azonban 20 km/óra a sebességhatár.

A kerékpárral való kanyarodásra is vonatkoznak szabályok: a kerékpársávról - kivéve -, ha jelzőtábla erre utasítást ad, továbbá ha a kerékpársávot a balra bekanyarodás céljából az úttest felező vonalának közelében helyezték el, vagy lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad.

A kerékpárosnak, elektromos kerékpárt vezetőnek a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.

A KRESZ a láthatóság érdekében is szabályozza a biciklizést és az elektromos kerékpár használatát. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra piros fényt adó lámpákkal kell kivilágítani. A fenti járművekkel közlekedőnek - lakott területen kívül - akár a közúton, akár kerékpárúton közlekednek fényvisz-szaverő mellényt kell viselni éjszaka és korlátozott láthatósági viszonyok esetében is.

Cseh-Lakos