2009. július 3.

Nem lesz fürdőhely a termáltó

Mit lehet tenni a termáltóval? Hogyan lehetne bevonni az idegenforgalomba? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ a képviselő-testület június végi ülésén. A gond az, mint hallhattuk, hogy a hasznosítható terület nagy része magántulajdonban van, az önkormányzatnak mára szinte már csak az utak maradtak. Hogy miért nem alkalmas a tó fürdésre? A téma előadója, Szigetiné Mészáros Zsuzsanna idegenforgalmi referens, a polgármesteri hivatal kabinetirodájának vezetője Kozák János képviselő érdeklődésére válaszolva elmondta: lényegében egy mezőgazdasági tározó tóról van szó, amely a csurgalékvizek tározására alkalmas. A csurgalékvíz nem adja azt a vízminőséget, ami a fürdéshez alkalmas lenne. Az ATIKÖVIZIG munkatársával bármikor vettek vízmintát, az egyértelműen kimutatta, hogy a tó vize nem használható fürdésre.

- Ez egy másodosztályú víz, és nagyon sok vízzel kellene frissíteni ahhoz, (évente kétszer, a munka alkalmanként több mint 10 millió forintba kerülne), hogy halakat tenyésszünk benne, és fürdésre alkalmassá váljon. Előtte viszont mindenképpen szükséges lenne egy mederkotrás, mert törmelékek vannak benne - jelentette ki az irodavezető.

Varga Árpádban sokáig élt a remény, hogy valamit csak tudnak kezdeni a termáltóval. Azt mondta, mára ez a remény szertefoszlott benne. Sorolta is, hogy miért:

- A víz minősége nem megfelelő, másodosztályú, az anyag úgy fogalmaz, hogy kissé szennyezett, fenolokban és nátriumban gazdag, ez nem kedvez a fürdőzésnek. A biológiai vízminőség sem megfelelő, a talaj iszapos, néhol törmelékes, ráadásul a mederszint alacsony. Mindezt el lehet mondani a horgászattal kapcsolatban is. A kémiai vízminőség megint csak alkalmatlan, többek között a magas a PH-érték. Pozitív dolog az, hogy a tó szerves anyagokban gazdag, ez a halakra jó hatással van ugyan, viszont az oxigénhiány már nem, az oxigéndúsítás meg eléggé költséges. Ha a vízi sportokra gondolunk, ott megint előjön a vízminőség, a meder- és vízszint hol alkalmas, hol nem. A nagyon gyenge infrastrukturális kialakítás szintén hátráltatja az egészet. Egyedüli lehetőséget a télisportokban látok, a szentesiek körében nagyon felkapott lett a korcsolyázás. Sajnos az elmúlt évben, amikor befagyott, leengedték alóla a vizet, így nem lehetett élni ezzel a lehetőséggel.

- Mindent összevetve be kell látnunk, hogy nem sok keresgélni valónk van a termáltó környékén. Zéró infrastruktúra van, mindent ki kellene építeni horribilis öszszegekért, nehézkessé teszi a dolgot, hogy az ügyben 47 tulajdonossal kellene meg állapodni.

Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy az eredeti funkcióját fenn kellene tartani, mivel ez egy csurgalék-víz-gyűjtő és tározótó. Én rövid- és középtávon nem látom esélyét a tó fejlesztésére, fölösleges erre komoly erőforrást rászánnunk. Javaslatom: foglaljon állást a testület abban, hogy nem érdekelt a termáltó rövid- és középtávú fejlesztésében, további konkrét intézkedéseket nem kíván tenni, illetve sem időt, sem anyagi ráfordítást nem kíván erre a projektre áldozni - fogalmazott a képviselő.

Hasonlóan vélekedett dr. Rébeli Szabó Tamás és Kozák János is. A testület végül elvetette a termáltó rövid- és középtávú fejlesztését.

(lovas)