2009. július 3.

Első osztályba nevezett a Kinizsi

Tizenötödik, utolsó előtti helyen végzett a labdarúgó megyei első osztályú bajnokságban a Szentesi Kinizsi csapata. A helyezése alapján a másodosztályba kieső Kinizsi vezetőedzője, Bozóki Zoltán szerint törvényszerű volt a visszaesés tavasszal, bár ilyen vereségsorozatra ő sem számított. Elgondolkodtató viszont, hogy tíz évig nevelnek labdarúgókat a klubnál egészen gyerekkortól, összeáll egy jó képességű társaság, aztán egyik pillanatról a másikra szétesik a csapat, mert eligazolnak a játékosok.

Fiatal, de összeszokott csapattal kezdte az első osztályú bajnokságot a Szentes tavaly augusztusban. A bajnokság őszi szakaszában 16 pontot gyűjtött a gárda, a tizedik helyen állt a csapat és biztosnak tűnt a bent maradás az első osztályban. A téli játékos-mozgás azonban öszszezavarta a sorokat, gyakorlatilag kicserélődött a teljes belső védelem, ami a korábbiakban tartást adott az együttesnek, Lajos Máté és Polyák Csaba hiányát nem sikerült pótolni, ráadásul az újjáépített védelemből Borbás is többször volt sérült, az utolsó két mérkőzést ráadásul Bordácsnak is ki kellett hagynia. Bagi Endre a szünetben érkezett, három forduló után azonban keresztszalag-szakadást szenvedett, Dobai befejezte a játékot. Bozóki úgy véli, a tavaszi gyenge szereplésben mindezek mellett az is közrejátszott, hogy az őszihez képest elmaradtak azok a kapusbravúrok, melyek nélkül nem lehet meccseket eredményesen lehozni, illetve a helyzetek értékesítésének aránya is viszszaesett. A vezetőedző legalább tíz olyan mérkőzést tudna felsorolni a harmincból, amikor az utolsó öt percben vagy a hosszabbításban bukták el a meccseket, vagy adtak le döntetlenre egy már megnyertnek tűnt összecsapást. Ez tíz-tizenöt pontot jelentett volna pluszban. Az ifjúsági csapatból négy játékost épített be Bozóki Zoltán a felnőttek közé, de erőfordult, hogy hat ifi volt a pályán. A rutintalanság, alkalmanként a fegyelmezetlenség, esetenként pedig az erőnlét hiánya elvesztett pontokat jelentett a Kinizsinek. Ennek ellenére például a 18 esztendős Lekrinszki a bajnokság végére az egyik húzóembere lett a társaságnak. A tavaszi zuhanórepülés elgondolkodtatta a mestert a folytatásról, ennek ellenére nem adta fel, mert érzése szerint nem biztos, hogy jót tett volna a csapatnak azzal, ha távozik posztjáról. Bozóki Zoltán reméli, hogy a csapat gerince együtt marad a nyáron, sőt, jó lenne igazolni is játékosokat, de az anyagi lehetőségek szűkösek. A labdarúgók július 10-én kezdik az alapozást, a bajnokság pedig augusztus 15-én kezdődik, heti három edzéssel, edzőmérkőzésekkel.

Egyelőre továbbra is kérdéses, hogy melyik osztályban szerepelnek. A Sándorfalva feljutott ugyan az NB III-ba, de ha mégsem vállalják az ottani szereplést, a megyei másodosztály első és második helyezettjei viszont feljebb lépnének, akkor kiesett a Kinizsi. Ha csak egy csapat lépne fel, akkor marad az esély az első osztályú tagságra, sőt akkor is, ha a Sándorfalva vállalja az NB III-at. A helyzet rövidesen tisztázódhat, mivel az NB III-as nevezéseket július 3-ig, a megyei első osztályút egy héttel később kell leadni a szövetségnek. A Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata már elküldte a nevezését a megyei első osztályba.

H. V.