XLI. évfolyam 16. szám

2009. április 24.

Egymilliárdos korszerűsítés

Minden harmadik panellakás megújul

Csányiné dr. Bakró Nagy Vera, Szirbik Imre és Veres károly a sajtótájékoztatón Felfokozott érdeklődés kíséri a panelprogramot Szentesen, ahol az önkormányzat - a legtöbb településsel ellentétben - minden rekonstrukcióra benyújtott pályázatot támogat. A projekt keretében most 685 lakás energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése kezdődhet meg. Az állam, az önkormányzat és a lakóközösségek tehervállalásával így hamarosan indulhat a közel egymilliárd forintos beruházás, amelyhez a város mintegy 300 millió forinttal járul hozzá.

2009. április 24.

Parlamenti elnökök Szentesen

Jelentős diplomáciai esemény lesz április 30-án Szentesen. Városunk adhat otthont a magyar és a szerb parlament elnökei találkozójának. A két nemzet házelnöke - dr. Szili Katalin és dr. Slavica Dukic Dejanovic -, illetve Egeresi Sándor, a Vajdasági Tartományi Parlament elnökének háromoldalú megbeszélését a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban tartják meg.

Az előzményekről: az Újvidéken megtartott megbeszélésen, valamint a Szerb Parlament elnökének budapesti viszontlátogatásán részt vett Szirbik Imre országgyűlési képviselő is, mint az Európai Ügyek Bizottságának tagja, az Interparlamentális Unió magyar-szerb baráti tagozatának elnöke. Már akkor elhatározták, hogy a további hivatalos egyeztetetések helyszínéül az Európa Tanács Becsületzászlajával kitüntetett Szentes városát választják.

2009. április 24.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A büdzsét érintő napirendi témával kapcsolatban Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő előzetesen elmondta: a könyvvizsgálói jelentés úgy fogalmaz, hogy a város egyensúlyi költségvetést valósított meg. A költségvetési hiány 1 millió 072 ezer forinttal zárt, ez egy 8,8 milliárdos költségvetésben gyakorlatilag a nulla állapotot jelenti. Ebben a gazdasági válságban ez nagyon jó teljesítmény, jelentette ki a polgármester, majd hozzátette: a város 5,3 milliárdot fordított az intézmények működtetésére (oktatásra, szociális tevékenységre, kommunális ellátásra), és 2,5 milliárdot fejlesztésre. Ez utóbbi a látványosabb. A város kötvénykibocsátással valamennyi hitelét kiváltotta, s kamatnyereséggel zárta az esztendőt. Mindezt nagyon feszített pénzügyi munkával valósíthatta meg. Ezért a teljesítményért a vállalkozókat is dicséret illeti, hiszen a tavalyi évben az iparűzési adóbevétel az egyik legmagasabb bevételt produkálta az utóbbi években.

2009. április 24.

Fogadónap

Április 29-én, szerdán 9-11 óra között Szirbik Imre polgármester, Szűcs Lajos alpolgármester 14-16 óra között tart fogadónapot a városházán. A város vezetői hivatali helyiségükben fogadják az ügyeiket intézőket.

2009. április 24.

Virágot ültetnek a nagyik

A tavalyi nagy érdeklődésre tekintettel az önkormányzat ismét meghirdeti a nagymamák tavaszát. Április 25-én, szombaton 8 óra után virágültetésre hívnak és várnak minden szentesi nagymamát! Most nyolc helyen, 10 ezer virágtövet osztanak szét a kertbarátok és a nyugdíjas klub tagjainak segítségével a nagymamáknak.

A palánták (salvia, bársonyka, petúnia, pistike-virág) az alábbi helyszínen vehetők át: a Damjanich János, a Deák Ferenc, a Klauzál Gábor, a Petőfi Sándor, a Koszta József iskolában, a Szent Erzsébet Katolikus és a Kiss Bálint Református iskolában, a Vásárhelyi úti Óvodában valamint Ollai Istvánné képviselőnél (Mentő u. 32.). Az illetékesek kérik a nagymamákat, hogy ültessék el házuk elé vagy erkélyükre, és az unokákkal együtt ápolják, neveljék, locsolják mindnyájunk örömére.

2009. április 24.

"Bulvárszülő" és a zöld szilva

Külföldre szakadt mérnök hazánkfia, - volt iskolatársam - jegyezte meg a honi állapotokról, amikor itthon járt legutóbb: "Miért nem tudtok, tudunk egyenesbe jönni? Holott polgármesternyi országról van szó. Nálunk Amerikában, és a világban számos olyan nagyváros létezik, amelynek lakossága egyedül annyi, mint Magyarországnak összesen! Mégis eligazodnak a tennivalók tekervényes útjain. Gondolt már erre valaki idehaza?"

A társaságban egyes tévéműsorok színvonaláról vitatkoznak. - Az kevés, hogy "bulvártévékről" beszélünk! Vannak "bulvárszülők", akik a képernyő elé engedik csemetéjüket akkor is, ha trágár és ocsmány dolgok szerepelnek a műsorban. Nincs igazam?

2009. április 24.

Tóth József nevét kapta

Színházkeresztelő

Szilágyi Dezső lapja 1909-ben a színház névadása alkalmából jelent megA szentesi színházterem névadásának, Tóth Józsefről való elkeresztelésének nevezetes eseményére 1909. április 19-20-ig kellett várni. Két napos ünnepség keretében felvette a színházterem Tóth József nevét. Meghívták a jeles napokra a családot is: özv. Tóth Józsefnét, aki Leányfalun élt, fiait, így Tóth Imrét, aki akkor már a Nemzeti Színház igazgatójaként az ország legnagyobb színházát vezette; Tóth József református lelkészt, aki Gyömrőn szolgálta a híveket és Tóth Kálmánt, aki Fóton, mint jegyző dolgozott. Az eseményen megjelent Tóth László is, a neves színész unokája.

2009. április 24.

Internálták a vezetőket

Évfordulónaptár - 2009.

140 éve, 1869. ápr. 19-én Kossuth Lajos Turinban kelt levelében tudatta ifj. Bartha János választási elnökkel, hogy az ismert politikai okok miatt nem fogadhatja el a szentesi mandátumot. (A terjedelmes levél a Szentesi Levéltár féltve őrzött kincse.)

100 éve, 1909. április 19- 20. Megtartották a városi színház névadási ünnepségét. A Petőfi Szálló épületében kialakított színházat Szentes nagy szülöttéről, Tóth Józsefről (1823-1870), a Nemzeti Színház kiemelkedő tagjáról nevezték el.

2009. április 24.

Rigó suli sportnapok

Rigó suli sportnapokat rendeztek a Rigó Alajos Általános Iskola és Gyermekotthonban április elején. A rendezvényen bárki részt vehetett, aki időben regisztrált a sportversenyek valamelyikére.

A program az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium által kiírt Tárt Kapus Létesítmények Pályázati Program támogatásával valósult meg. Az országos program lényege, olyan integrációs törekvés, mely fogyatékos és ép iskoláskorú gyermekek közös részvételével a szabadidő hasznos eltöltése, a közös sportolás élménye, az egészséges életmódra nevelés, a tavaszi szünet idején. A programban közösen sportoltak családban és gyermekotthonban élő gyermekek.

2009. április 24.

Gyűjtik a kopogtatócédulákat

Európai Parlamenti választások

Az Európai Parlament tagjainak megválasztására 5 évenként kerül sor, legközelebb ezzel kapcsolatban június 5-én járulhatnak a szavazópolgárok az urnák elé. Az ajánlószelvényeket már elkezdték gyűjteni Szentesen is, ahol két szavazókörzetben az eddigiektől eltérő helyszínen szavazhatnak majd a választópolgárok.

Ezen a választáson ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többi esetben. Tehát a nagykorú, büntetlen előéletű és magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárok voksolhatnak. Viszont azoknak az uniós állampolgároknak is van szavazati lehetősége, akik Magyarországon tartózkodási hellyel rendelkeznek. Bejelentkezésük után ők is megkapják az értesítőszelvényt és ajánlhatnak is. Április 30-ig jelentkezhetnek a helyi választási irodánál azok az uniós polgárok, akiket az Országos Választási Iroda még nem keresett meg, de Magyarországon kívánnak élni ezzel a lehetőséggel.

2009. április 24.

Változik a MÁV-menetrend

Változott a MÁV Zrt. menetrendje, mely érinti a Szentes - Szolnok - Budapest vasútvonalakon közlekedő vonatokat. A Budapest - Cegléd - Szolnok vonalon, Pilis és Albertirsa állomások között átépítik a vágányzatot, illetve a felsővezetéket, ezért módosított menetrend szerint, egy vágányon, váltakozó irányban közlekednek a vonatok június 5-én 24 óráig. A vonalon közlekedő személy és InterCity vonatok Budapest-Nyugati pályaudvarról a megszokotthoz képest néhány perccel korábban indulnak, és néhány perccel később érkeznek. Többek között a debreceni és a szentesi gyorsvonatok kerülő útirányon közlekednek, nem érintik a Budapest-Zugló, a Kőbánya-Kispest és a Ferihegy állomásokat. A változásokról a MÁVDIREKT 06-40/49-49-49-es telefonszámán adnak tájékoztatást. A részletes menetrendek megtekinthetők a menetrend menüpontnál.

2009. április 24.

A győzelem motiválja dr. Kemény Dénest

Új csapat építésébe kezdett a zsinórban három olimpiai elsőséget szerző magyar férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, dr. Kemény Dénes. Lapunknak adott interjújából kiderül, hogy Biros Péterben látja a válogatottságot lemondó Benedek Tibor utódját a csapatkapitányi poszton. A szurkolóktól pedig azt kérte, az esetleges gyengébb eredmények esetén is tartsanak ki a csapat mellett. A népszerű szövetségi kapitánnyal akkor beszélgettünk, amikor az Év sportolója díjátadáson városunkban járt.

- Gyakorlatilag mindent megnyert a válogatottal, amit meg lehetett nyerni, tizenkét éve áll a csapat élén, mégsem dőlt hátra, folytatta a munkát. Mi az, ami mindezek után még motiválni tudja önt?

2009. április 24.

A próbatétel napja

A Colosseum az életem

Az egészségeseknek és a segítséggel élőknek szervez május 1-jére közös sporttalálkozót a Wellness Colosseum az Arany János utcán. A próbatétel napja elnevezésű egész napos program mottója: "Színezzük be a világot együtt TE és ÉN". Ennek jegyében a kulturális és sportprogramokon kívül Te és Én versenyszámokra is sor kerül, melyben játékos formában vetélkednek majd az egészséges emberek és a segítséggel élők közös csapatot alkotva.

A Wellness Colosseumban nem ez az első alkalom, hogy a közös tevékenykedésre teszik a hangsúlyt a szervezők, hiszen minden általuk szervezett programba bevonják a segítséggel élőket is, akik fejlesztését már négy éve végzik a szakemberek a sportlétesítményben. Eddig heti két, mostmár három alkalommal tornáznak ott többek között a gondozási központ ellátottjai. Köztük olyanok is, akiknél már születésükkor vagy csak később alakult ki valamilyen betegség. Az általuk elsajátítottakat pedig már több alkalommal be is mutatták a nagyközönség előtt városi rendezvényeken.

2009. április 24.

Angliában gyógyul Kristóf

Kedvező hírek érkeztek Polgár Kristófról. Az egy éves szentesi kisfiú neve akkor vált széles körben ismertté, amikor az év elején egy jótékonysági táncestre hívó plakátokon tűnt fel. Kristófról két hónapos korában derült ki, hogy súlyos beteg, s a kór csak májátültetéssel gyógyítható. Az már akkor tudható volt, hogy a donor az egyik szülő lesz, mint ahogyan az is, hogy kisbaba esetén ilyen jellegű műtétre csak külföldön van lehetőség. A nagyszabású táncesten, melyet március 1-jén tartottak a sportcsarnokban, szép számú előadó táncolt Kristófért, a legkülönbözőbb műfajokban, és sokan támogatták is az ügyet.

2009. április 24.

Digitális napló

A digitális osztálynapló lehetőségeiről tartottak tájékoztatót április 6-án a Kiss Bálint Református Általános Iskolában. Karikó-Tóth Tibor igazgató lapunknak elmondta, hogy a digitális osztálynapló nem csak a tanárok munkáját, hanem a szülők jobb tájékoztatását is segíti. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy kiválthatják a papíralapú naplót.

A bemutatott "Dina" névre hallgató digitális osztálynapló mindent nyilvántart és rögzít, ami egy iskola életével kapcsolatban felmerül. A könyvelt órák alapján lehetővé teszi a tanárok haladási naplójának tantárgyi bontásban való megtekintését és nyomtatását. Az osztályfőnökök és arra jogot kapó felhasználók látják a tanulóik összes tanulmányi és egyéb adatait, valamint kezelik a hiányzások igazolását. Például, ha egy tanuló késik az egyik óráról, és azt a tanár rögzítette, akkor az óra végén már a szülő is látja interneten keresztül. Lehetőség van arra is, hogy a tanárok a témazárókat előre megtervezzék.

2009. április 24.

Harmadik túra: Nagymágocsi Kastély

A St. Jupát SE harmadik útját április 18-án, szombaton tette meg. Az időjósok ígérete ellenére az idő alkalmasnak mutatkozott a forgatásra. A napot néha felhők takarták, ami lehetővé tette egyes felvételek még tökéletesebb elkészítését. A szél csupán az út végére erősödött fel, de ez már nem zavarta a munkánkat.

Lapistó érintésével Nagymágocsot vettük célba, ami a kistérség egyik meghatározó nagyközsége. Aránylag jó tempóban haladtunk a cél felé, miközben az előre megbeszélt anyag mellett, rögtönzött jelenetek is szalagra kerültek. A kastélynak csodájára járt a 16 fős társaság is, amit termé-szetesen rögzítettünk. A visszafele vezető út ugyancsak jó hangulatban telt.

Annak ellenére, hogy utunk 41 kilométeres hosszúságával és több mint kettő órás menetidejével az eddig leghosszabb volt, összességében eredményesnek tekinthető. Reméljük, a soron következő árpádhalmi utunk is, hasonlóképpen zárul, meghozva ezzel a kedvet más érdeklődők számára is.

Dávid

2009. április 24.

Menetrend-változás

A helyi járatok támogatásából a Tesco-Global Zrt. kilépett, emiatt változtatni kell a helyi menetrenden. A menetrendváltozás május 1-jétől lép életbe. A változásokról bővebb információ az autóbusz-pályaudvar forgalmi szolgálatán kérhető, illetve az autóbuszokon szórólappal tájékoztatják az utazóközönséget - tájékoztatta lapunkat Mészáros Zoltán, a Tisza Volán Zrt. helyi kirendeltségének vezetője.

2009. április 24.

CERAGEM = EGÉSZSÉG

Szeretné visszanyerni elveszettnek hitt egészségét? Ha igen akkor várunk minden kedves vendéget a szentesi CERAGEM központba (Klauzál u. 20. a volt Cipőipari KTSZ emeletén).

Április 28-án, kedden 14 órakor tartandó SZEMINÁ-RIUMRA, amelyet PARK DONG YEOL dél-koreai régióvezető tart.

Hazánkban 2008. október 10-től a CERAGEM-E GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ.

A jelentős általános állapot javulás mellett mozgásszervi betegségek, gerincet érintő reumatikus elváltozások, hátfájás, derékfájás, porckorongsérv és daganatos betegségek esetén egyaránt kiemelkedő javulás tapasztalható.

2009. április 24.

A valóság tükrébe néztünk!

Enyedi Zoltán fotókiállításán

Enyedi Zoltán fotóriporter kiállítása látható a szentesi könyvtárban. Aki tiszteli, becsüli Enyedit csak így nevezheti: fotóriporter. Semmilyen címet, rangot nem visel el, sőt kikérte magának, ha valaki fotóművésznek nevezte! Pedig a riportfotó nagymestere, már-már mágusa. A szegedi és a megyei napilap száguldó fotósaként évente több száz eseményen megjelent és rögzítette a térség könnyen múló és még könnyebben elfelejthető történelmét. Igaz, újra nagyképű a megfogalmazás! Tessék mondani: hogyan lehet száguldozni egy kisfiattal?!

Országos lapok szerkesztői (Szabad Föld, Népszabadság) is igényelték a képeit. Mert mindig a lényeget, a fontosat, legjellegzetesebb pillanatot rögzítette Enyedi Zoltán.

2009. április 24.

Ismét civil napok

Civil összefogás Csongrád megyében 2009. Ezzel a címmel rendeznek civil konferenciát április 24. és 26. között a Művészetek Házában. Az idei program az eddigi évek civil napjaihoz képest abból a szempontból is rendhagyó, hogy most nemcsak a helyi, hanem a megyei szervezetek is hivatalosak a Civil Napra, melyre a lakosokat is várják a szervezők.

A programot az önkormányzat és a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskoláért Alapítvány rendezi meg - utóbbi egyben a Civilpont üzemeltetője is -, természetesen több civil szervezet önkéntes munkájának segítségével. A háromnapos rendezvény anyagi forrását az önkormányzati támogatáson kívül a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskoláért Alapítvány nyertes pályázata jelenti, amelyet az NCA Civil Önszerveződés, Szakmai és Területi Együttműködés Kollégiumához nyújtott be, s melynek témája a megyei civil összefogás. Már előzetesen jelezték, hogy jönnek szervezetek Csongrád megye más településeiről is, köztük Szegvárról, Mindszentről, Csongrádról, Kistelekről és Szegedről is.

2009. április 24.

Kettős ballada

Huzella Péter előadóművész és Pápai Erika színművész előadóestjére várják az érdeklődőket április 29-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban.

2009. április 24.

Csodára van szükségünk

Bereményi Géza a filmklubban

Mai magyar filmek hetét rendezték a városi könyvtárban az elmúlt napokban. A Kiss Bálint Médiaműhely szokásos keddi filmklubja ezúttal rendhagyó volt, hiszen a vetített alkotás író-rendezője is jelen volt, a Kossuth-díjas Bereményi Géza.

A sokoldalú művészt ismerhetjük Cseh Tamás dalszövegszerzőjeként, s olyan filmek fűződnek nevéhez, mint íróként a Megáll az idő, rendezőként az Eldorádó, a Hídember vagy a Régimódi történet. A közönségtalálkozó Karikó-Tóth Tibor fejében fogalmazódott meg, aki nemrég részt vett egy filmrendezői akadémián, ahol többek között még találkozhatott az azóta elhunyt Bacsó Péterrel is. A kurzus egyik tanárát meginvitálta az általa vezetett könyvtári filmklubba, s Bereményi nem csak premier előtti, Irodalom című tévéfilmjét hozta Szentesre, de annak eredetijét, egy korai novelláját is felolvasta a széksorokat teljesen megtöltő közönségnek.

2009. április 24.

Birkózók találkozója

Jubileumi ünnepség és nemzetközi verseny

Öt éve viseli a városi sportcsarnok dr. Papp László nevét. A képviselő-testület 2004. január 9-én határozott a névváltozásról, majd még abban az évben május 21-én megtartották az ünnepélyes avatást. A jubileumi évforduló alkalmából a szervezők tisztelettel emlékeznek dr. Papp Lászlóra, a város szülöttére, a kiváló sportemberre, az amszterdami olimpia ezüstérmes birkózójára, aki kétszer nyert Európa bajnokságot, háromszor lett Európa bajnoki bronzérmes, nyolcszor nyert magyar bajnokságot. Mesteredző, szakíró volt, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke. A város sporttörténetének legeredményesebb sportolója, a magyar sporttörténet kiemelkedő egyénisége a Legfelsőbb Bíróság bírájaként ment nyugdíjba

2009. április 24.

A kapitány eldöntötte

Amire egész tavasszal vártak a szentesi labdarúgó barátok, végre bekövetkezett: megszerezte idei első győzelmét a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú csapata (1-0). A Nagymágocs elleni összecsapást követően a szerencsére sem panaszkodhattak Borbásék, hiszen a vendégek többször is igen közel álltak a gólszerzéshez. Mi több, még büntetőt is hibáztak, de Fortuna ezúttal a mieink kezét fogta és nem is engedte el a találkozó lefújásáig.

Sokkal aktívabban kezdett a Nagymágocs, elsősorban pontrúgásokat követően veszélyeztették Miskolczi kapuját. A 32. percben a kapuvas mentette meg a góltól csapatunkat, majd a félidő vége előtt is kimaradt egy vendég ziccer. Szünet után valamivel aktívabb lett a Szentes, a helyzetek azonban továbbra is kizárólag a hazai kapu előtt alakultak ki. A cseréknek is köszönhetően a 60. perc tájékán adódott az első komolyabb lehetőség a Kinizsi előtt, de ettől kezdve egyre több alkalommal kerültek a nagymágocsi kapu közelébe Págerék. Úgy tűnt azonban, hogy a három pont mégis Nagymágocsra kerül, mivel egy védelmi helyezkedési hibát követően tizenegyeshez jutottak a vendégek. A büntetőt Sándor azonban fölé lőtte, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a túlsó kapunál adódó helyzetet könyörtelenül kihasználta a Szentes. Mihály kapott remek labdát a tizenhatoson belül, majd némi forgolódás után a mieink csapatkapitánya a védők lábai között belőtte az első tavaszi győzelmet jelentő találatot. A mérkőzés lefújását követően Bozóki Zoltán, a Kinizsi vezetőedzője lapunknak elmondta, hogy nem játszott jól csapata, de a küzdőszellemre nem lehetett panasz és végre a szerencsével sem álltak hadilábon. Bár néha passzívnak tűnt a játékuk, de ez annak tudható be, hogy nem akartak neki rontani ellenfelüknek, ráadásul a vendégek is igen jól megszervezték védekezésüket, így nem volt egyszerű megbontani a hátsó alakzatukat. A Szentesi Kinizsi április 25-én, szombaton ismét hazai pályán szerepel, 17 órától a Kiskundorozsma lesz az ellenfele.

2009. április 24.

Sakkban nyolcadikok

Befejeződött a sakk NB II 2008/2009. évi bajnoksága. A Tóth László csoportban szereplő Szentesi Spartacus Sportkör versenyzői az utolsó fordulóban Szegedre látogattak. A megyei kirándulás nem járt szerencsével, mivel sakkozóink a Maróczy Géza SE II. csapatától 9-3 arányú vereséget szenvedtek. Szentesi győztesek: Bóka Zoltán és Szalaji Renáta, döntetlent játszott: Sakic Lorand és Sakic Simeon.

Végeredmény: 1. Tóth László SE (102 pont), 2. Kisújszállási SE (87), 3. Makói SVSE II. (80,5), 4. Maróczy G. SE II. (72), 5. Békési TE (69), 6. Röszkei SK (64,5), 7. TÁKISZ SE (61,5), 8. Szentesi Spartacus SK (57), 9. Vásárhelyi PFS SE (53), 10. Karcagi SE (52), 11. Mezőberényi SE (52), 12. Nádudvari SE (40,5).

A csapat: Fábián N. Sándor, Sakic Lóránd, Sakic Simeon, Hajdú István, Nagy József, Szalaji Renáta, Toó-kos Ferenc, Papp József, Palásti Ferenc, Aradi László, Gera Ferenc, Balatoni György, Bóka Zoltán, Mészáros Imre, Czibolya Ferenc, Kondor Dániel, Koplándi Tamás, Koplándi Péter és dr. Makay Andor edző.

A megyei bajnokság I. csoportjában szereplő ifjúságiak 25-én Szegeden játszanak, majd 26-án Szatymaz sakkozóit fogadják hazai pályán.

2009. április 24.

A bronzért játszhat a Hungerit

Az alapszakasz utolsó mérkőzésén hazai medencében fogadja a Bodrogi Bau- Szentesi VK férfi vízilabda csapata a jelenleg negyedik helyen álló Ferencváros együttesét szombaton, 18 órától. Vass Sándor, a Szentes vezetőedzője a Szentesi Élet érdeklődésére elmondta, hogy játékosaival már a jövő szombaton kezdődő rájátszásra készülnek, gyakorlatilag mini alapozással. A 9-12. hely sorsa körmérkőzésekkel dől majd el, mégpedig úgy, hogy az alapszakaszbeli helyezések alapján a csapatok magukkal hoznak bizonyos bónuszpon-tokat a rájátszásba. Az első ellenfél május másodikán az OSC lesz. Az az OSC, amely meglehetősen nagy gólarányú, 15-8-as vereséget mért a Szentesre egy héttel ezelőtt a fővárosban. Az első negyed még szoros volt, köszönhetően annak, hogy a mieink belőtték a helyzeteiket. A találkozó hátralévő részében viszont már kapkodóbb, türelmetlenebb lett a csapat játéka, Vass mester szerint ekkor már nem a megbeszélteknek megfelelően pólóztak játékosai. A sérültek állapota szépen javult. Horváth Tamás már együtt edz a többiekkel, Szabó meggyógyult, egyedül Csente játéka kérdéses betegsége miatt.

Nem született meglepetés a női bajnoki elődöntőben, a Honvéd Szentesen is nyert 6-3-ra, így a fővárosiak kerültek be a döntőbe. A Hun-gerit-MetalCom-Szentesi VK gyakorlatilag négy szoros negyedet játszott a Domino-val, dr. Tóth Gyula ezért elégedett lehetett játékosaival. A másik ágon az Eger együttesén túljutó Dunaújváros került a fináléba, a Hungerit pedig az Egerrel csatázhat majd a bajnoki bronzéremért.

H. V.

2009. április 24.

Fiatalokkal az NB I-ben

Évadzáró vacsorán búcsúzott a 2008/2009-es szezontól a Legrand-MetalCom-Szen-tes NB I-es futsal csapata. A Szentesi Vasutas Sport Klub elnöke, Makra Zoltán megköszönte a támogatók, kiemelten az önkormányzat, a Legrand és a Metal-Com Zrt. a bajnoksághoz nyújtott segítségét, de köszönetet mondott valamennyi szponzornak, a csapat játékosainak és segítőinek egyaránt. Azoknak, akik tettek azért, hogy a szentesi futsal jövőre is első osztályú maradhasson.

Némethy László, a Legrand -MetalCom vezetőedzője lapunknak elmondta, hogy a bajnokság kezdete előtt 5-6 meghatározó játékos távozott a klubtól, de ettől függetlenül jobb eredményt várt együttesétől. A távozók pótlására olyan labdarúgók érkeztek, akik jó képességűek, de kevés futsalos tapasztalattal rendelkeztek, ráadásul az edzéseken sem tudtak mindig részt venni. A csapatot így gyakorlatilag a bajnoki mérkőzéseken, "éles" körülmények között kellett felépíteni.

2009. április 24.

Tanulmány-útban szerepeltünk

A MT Zrt. Dél-alföldi Régiója négynapos tanulmányúton mutatta be a családok és az ifjúság számára alkalmas turisztikai szálláshelyeket, sport- és játéklehetőségeket, valamint a kulturális látnivalókat és a gasztronómiai világot. A bemutatott települések között szerepelt többek között Gyomaendrőd és Gyula, is de Szentes is helyet kapott a tanulmányútban, hiszen évente hétezer vendég kíváncsi a helyi vízilabdázókra, versenyúszókra és a kenuzókra. Szentes - mint ahogyan az a turisztikai tanulmányútban is szerepelt - gyógyvize mellett kényelmes szállást nyújt a kő- és a faházakban.

2009. április 24.

Pótfűtés

- Frici, mondj egy tagadó mondatot!
- Gyuri megette az uzsonnámat.
- De hát hol van ebben a tagadás?
- Gyuri tagadja.

2009. április 24.

Kis kukta

  • Baconba göngyölt szűzérme
  • Jakitori
  • Mustáros grillbatyu
2009. április 24.

A Római Birodalom határán

Elérte a Római Birodalom határa a szentesi múzeumot. Persze, csak abban az értelemben, hogy régészeti témájú, új időszaki kiállítása a világ kultúrájára egyik legjelentősebb hatást gyakorló korba kalauzol.

A Római Birodalom limeséről, azaz Pannónia Duna menti határvonaláról, mint lehetséges világörökségi helyszínről szól a tárlat. A tablókon megjelenő érdekes történeti anyagot a Pécsi Tudományegyetem ókortörténeti tanszékének munkatársai és hallgatói állították össze uniós pályázati, illetve az oktatási minisztérium, a Kultúra 2000 program támogatásával. A legújabb kutatási eredményeken alapuló magyar és angol nyelvű szövegek ábrák segítségével foglalják össze a Római Birodalom történetét, a hadsereg működését, de a tárlat nagyobbrészt Pannónia provinciára koncentrál: a Kr. e. 12-9 között meghódított terület víz menti határának (ripa Pannonica) történetébe nyerhetünk bepillantást.

2009. április 24.

Meglopták amíg dolgozott

Állatkínzás miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen, tudtuk meg a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályán. Az egyik cserebökényi gazdaságban annyira alultáplált állapotban voltak a birkák, hogy sok elpusztult közülük.

Két vendég verekedett össze április 16-án délután az egyik helyi italmérő helyen. Egyikük orrcsonttöréssel zárta a balhét, másikuk ellen pedig súlyos testisértés miatt indult nyomozás.

Az egyik Apponyi téren parkoló nyitott személygépkocsiból loptak el pénztárcát az elmúlt hét közepén. A tolvajok alaposan kihasználták a tulajdonos figyelmetlenségét, hiszen 80 ezer forintot vittek magukkal.

Meglopták a vérközpont egyik dolgozóját, annak munkahelyén. A tettes a központ szolgálati mobiltelefonját lopta el.

Kétszázezer forintot vittek el egy bezáratlan, Hegedűs L. utcai házból. A besurranó tolvajok azt használták ki, hogy a tulajdonos a kertben dolgozott, és nem vette észre az illetéktelen behatolókat.

Végül pedig arról, hogy két telefonszámon is közvetlenül elérhető a szentesi rendőrkapitányság ügyeletese. Bejelentéseiket megtehetik a 63/561-310-es illetve a 06-20/428-6154-es mobiltelefonszámon.

H. V.

2009. április 24.

Cselgáncs

Április 18-19-én Budapest Kupa Nemzetközi Judo versenyt rendeztek, ami az ifjúsági Eb-re válogató és Serdülő Világ Kupára válogató megmérettetés volt. Az UTE jégcsarnokában a Pollák DSE judókái is tatamira léptek.

Eredmények, serdülők: 7. Valkai Béla (-73 kg), ifik: 2. Kalydy Patrícia (-70 kg), 1. Gila Nóra (+70 kg).

2009. április 24.

Előadás

Meg tud az ember változni? Keresztség és úrvacsora jelképe - Újjászületés és igazzá válás folyamata címmel Cserbik Attila bibliaoktató tart előadást április 28-án, kedden 18 órakor a városi könyvtárban.

2009. április 24.

Családi események

Született: Veres Imrének és Hajdu Katalinnak Marcell, Kiss Zoltánnak és Pankotai Annának Fanni Kata, Veres Péternek és Borgula Tímeának Jázmin Lívia nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Dancsó Zsolt és Miskolczi Ágnes, Burián Attila és Tisza Zsuzsanna Gabriella, Szabó János és Ábrahám Kitti Zsanett.

Elhunyt: Sárközi Erzsébet, Sipos Ferencné Kunos Etelka, Szunyog Istvánné Arnót Julianna, Mészáros Mihályné Sipos Mária, Urbaniczki Pálné Németh Klára Katalin, Hajdú László, Felföldi Mihály.