2009. április 24.

Egymilliárdos korszerűsítés

Minden harmadik panellakás megújul

Csányiné dr. Bakró Nagy Vera, Szirbik Imre és Veres károly a sajtótájékoztatón Felfokozott érdeklődés kíséri a panelprogramot Szentesen, ahol az önkormányzat - a legtöbb településsel ellentétben - minden rekonstrukcióra benyújtott pályázatot támogat. A projekt keretében most 685 lakás energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése kezdődhet meg. Az állam, az önkormányzat és a lakóközösségek tehervállalásával így hamarosan indulhat a közel egymilliárd forintos beruházás, amelyhez a város mintegy 300 millió forinttal járul hozzá.

A panelprogram népszerűségét jelzi, hogy míg az elmúlt években összesen 661 lakást korszerűsítettek, az idén már 685 otthon tulajdonosa tart igényt a támogatásra, és egyben vállalja a rekonstrukciós költségek egyharmadát. Ez pedig azt jelenti, hogy 2010-re Szentesen minden harmadik panellakás megújulhat. Rájuk is fér a modernizáció, hiszen az iparosított technológiával készült lakóépületek átlagéletkora 30 év.

A beruházás részeként 21 szövetkezeti és társasházban korszerűsítik többek között a nyílászárókat, szigetelik a homlokzatot, a tetőket, és modernizálják a fűtést. A panelszürkeséget felváltó újabb, színes házak még esztétikusabbá teszik majd a települést. Nem szólva arról, hogy a családoknál közel 30 százalékkal csökkenhet az energia-felhasználás. A rezsiszámlából nyert megtakarítás pedig elegendő lesz a felújításra, a kedvezményes feltételekkel felvett hitelek törlesztésére. Persze az sem utolsó szempont, hogy a korszerűsített lakásuk ingatlanpiaci értéke is emelkedik. Az önkormányzat az úgynevezett "miniszocpol" támogatással a város komfortosításának további lehetőségét teremtette meg.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő sajtótájékoztató keretében elmondta, a beruházások nemcsak arról szólnak, hogy az épületek kívül-belül megújulnak, hanem a lakók pénztárcáját könnyítik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján most már a távfűtőműveknél is tapasztalható, hogy csökkent a város távfűtési energiafelhasználása, köszönhetően annak, hogy a lakásokban kevesebb hőenergiát használnak fel. A dolog érdekessége, hogy ezekben a házakban a város geotermikus távfűtőrendszerét tartja fönt, közel 4 ezer lakásegységben biztosítja termálvíz alapon az energiát, ami azt jelenti, hogy az ország legalacsonyabb távfűtési díját jelenti. Ehhez még a lakások szigetelése, fűtéskorszerűsítése is hozzátartozik, akkor mondhatjuk el igazából a programnak a lakók számára fontos jelentőségét.

Veres Károly a lakóközösség nevében hangsúlyozta: már nagyon ráfért a lakóépületekre a felújítás, viszont a lakók önerőből nem lettek volna képesek erre. A megtakarítás igen lényeges és fontos kérdés. Remélik, folytatódik a program, és egy kicsit félve gondolnak a kamattámogatás esetleges felfüggesztésére, megszüntetésére, amiről mostanság hallani lehet, mert az jelentős problémát okozhat a továbbiakban.

Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője mint mondta, élő reklámja a panelprogramnak, hiszen egy ilyen házban lakik. Kijelentette, azon túlmenően, hogy a program jelentős megtakarítást jelent, egész más a lakhatás minősége. Nagyszerű szigetelése van a lakásnak, kellemes benne lakni.

Lovas József