2009. április 24.

"Bulvárszülő" és a zöld szilva

Külföldre szakadt mérnök hazánkfia, - volt iskolatársam - jegyezte meg a honi állapotokról, amikor itthon járt legutóbb: "Miért nem tudtok, tudunk egyenesbe jönni? Holott polgármesternyi országról van szó. Nálunk Amerikában, és a világban számos olyan nagyváros létezik, amelynek lakossága egyedül annyi, mint Magyarországnak összesen! Mégis eligazodnak a tennivalók tekervényes útjain. Gondolt már erre valaki idehaza?"

A társaságban egyes tévéműsorok színvonaláról vitatkoznak. - Az kevés, hogy "bulvártévékről" beszélünk! Vannak "bulvárszülők", akik a képernyő elé engedik csemetéjüket akkor is, ha trágár és ocsmány dolgok szerepelnek a műsorban. Nincs igazam?

Az új kormány létrejöttekor az ellenzék szónoka hibának és az alkalmatlanság jelének rótta fel, hogy a miniszterelnök nem a politikusok sorából jött. Nemhogy azt mondta volna: "Hála istennek végre ezt is megértük!" Hiszen a politikusok az utóbbi években "levizsgáztak" közgazdaságtanból, mindannyiunk hátrányára.

Egy szakember, hátha többre viszi. Persze ő sem tévedhetetlen, de reménykedünk, hogy a hozzáértés bizonyossága is kiderül. A reménynek márcsak ilyen az óhajtott vonzata.

Olvasom a közismert politológus megállapítását, hogy szép hazánkban jó néhány ember tájékozatlanságának hézagait érzelmeivel, indulataival próbálja befoltozni bizonyos közéleti témákban. Jut eszembe: nem mindenkiben él a kíváncsiság az alapvető ismeretek iránt és nem mindenki szerencsés abban, hogy jó válaszokat kapjon a természetes folyamatokról.

Nos, az egyszeri nagyapától kérdezi az unoka a gyümölcsös kertben: Nagyapa! A fákon a kék szilva most miért piros? Kisunokám! A kék szilva most azért piros, mert még zöld. A teljes érés idejére majd rendes lesz a színe.

-bert