2009. április 24.

Gyűjtik a kopogtatócédulákat

Európai Parlamenti választások

Az Európai Parlament tagjainak megválasztására 5 évenként kerül sor, legközelebb ezzel kapcsolatban június 5-én járulhatnak a szavazópolgárok az urnák elé. Az ajánlószelvényeket már elkezdték gyűjteni Szentesen is, ahol két szavazókörzetben az eddigiektől eltérő helyszínen szavazhatnak majd a választópolgárok.

Ezen a választáson ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többi esetben. Tehát a nagykorú, büntetlen előéletű és magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárok voksolhatnak. Viszont azoknak az uniós állampolgároknak is van szavazati lehetősége, akik Magyarországon tartózkodási hellyel rendelkeznek. Bejelentkezésük után ők is megkapják az értesítőszelvényt és ajánlhatnak is. Április 30-ig jelentkezhetnek a helyi választási irodánál azok az uniós polgárok, akiket az Országos Választási Iroda még nem keresett meg, de Magyarországon kívánnak élni ezzel a lehetőséggel.

Az ajánlószelvények, ismertebb nevén kopogtató szelvények gyűjtése is elkezdődött. - Az állampolgároknak április 6. és 10. között meg kellett azt kapniuk az értesítővel együtt a helyi választási irodától. Aki esetleg nem kapta meg, és emiatt nem tud élni ajánlási lehetőségével, az még mindig jelentkezhet a polgármesteri hivatalban, a jegyzői irodán. Amennyiben valamilyen adminisztratív tévedés miatt nem kapott értesítést, akkor pótolják - tájékoztatta lapunkat dr. Sztantics Csaba, jegyző, aki azt is elmondta, hogy a listát állítani szándékozó pártok képviselői május 8-ig keresik fel az állampolgárokat, hogy begyűjtsék az ajánlószelvényeket, amelyet az értesítő szelvénnyel együtt kapott meg minden állampolgár. - Ezzel kapcsolatban azt javaslom mindenkinek, hogy ha számára ismeretlen személy keresi meg, és gyűjti a szelvényt, akkor kérjen tőle valamilyen igazolást és felhatalmazást. Szentesen még nem, de országosan már előfordult, hogy valaki párt képviselőjének kiadva magát gyűjtött kopogtatócédulát, és csalással szerezte meg az ajánlószelvényeket - hívta fel a figyelmet a jegyző.

Dr. Sztantics Csaba azt is hangsúlyozta, hogy senki sem köteles átadni az ajánlószelvényt, minden állampolgár mérlegelheti, hogy akar-e ajánlani, és ha igen, akkor mely pártot. Az ajánlószelvény kitöltésében fontos, hogy más is kitöltheti, de sajátkezű aláírás szükséges. Amennyiben nem az, akkor az ajánlószelvény érvénytelen. Illetve akkor is, ha a megadott adataink nem egyértelműek. A személyi szám pontatlansága érvénytelenséget eredményez, korrigálásra nincs lehetőség.

Június 7-én egy listás szavazólapot kell majd mindenkinek kitöltenie, azoknak a Magyarországon működő pártoknak a listája lesz rajta, amelyek legalább 20 ezer érvényes ajánlószelvényt öszszegyűjtenek május 8-ig, és regisztrálja őket az Országos Választási Bizottság. Csak egy listát kell majd bejelölniük a választópolgárnak. A szavazás reggel 6 órától 19 óráig tart.

Szentesen a már megszokott szavazókörökben voksolhatnak, kivéve azok, akik eddig a kaján-újfalui volt óvoda és kultúrházban, valamint a volt Ruhagyári Óvodában szavaztak. Előbbiek az óvoda és kultúrház állapota miatt a Nádudvari utca 11. szám alatti üres, bolt melletti üzlethelységben, utóbbiak a volt Ruhagyári Óvodától 50 méterre lévő Zsoldos középiskola tanműhelyében választhatnak.

- Ha viszont valaki előreláthatólag június 7-én nem tartózkodik Szentesen, akkor a helyi választási irodánál kérhet igazolást, mellyel máshol is voksolhat.

Ezeket az igényeket személyesen a választást megelőző második napig, azaz június 5-én, 16 óráig lehet előterjeszteni. Az igényt írásban kell rögzíteni, személyesen a polgármesteri hivatalban, vagy meghatalmazott útján. Írásban pedig június 2. 16 óráig kell beérkeznie a kérelemnek, hogy meg tudjuk küldeni postán az igazolást az érintett választópolgárnak - mondta el dr. Sztantics Csaba.

Cseh-Lakos