2009. április 24.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A büdzsét érintő napirendi témával kapcsolatban Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő előzetesen elmondta: a könyvvizsgálói jelentés úgy fogalmaz, hogy a város egyensúlyi költségvetést valósított meg. A költségvetési hiány 1 millió 072 ezer forinttal zárt, ez egy 8,8 milliárdos költségvetésben gyakorlatilag a nulla állapotot jelenti. Ebben a gazdasági válságban ez nagyon jó teljesítmény, jelentette ki a polgármester, majd hozzátette: a város 5,3 milliárdot fordított az intézmények működtetésére (oktatásra, szociális tevékenységre, kommunális ellátásra), és 2,5 milliárdot fejlesztésre. Ez utóbbi a látványosabb. A város kötvénykibocsátással valamennyi hitelét kiváltotta, s kamatnyereséggel zárta az esztendőt. Mindezt nagyon feszített pénzügyi munkával valósíthatta meg. Ezért a teljesítményért a vállalkozókat is dicséret illeti, hiszen a tavalyi évben az iparűzési adóbevétel az egyik legmagasabb bevételt produkálta az utóbbi években.

Szinte már örök téma a városban a Deák-Damjanich iskolák épületeibe történő beiratkozás. Idén 2 osztályra való tanulót írattak be a szülők. A Deákba másfél, míg a Damjanichba fél első osztályra való gyereket. A polgármester annak a reményének adott hangot, miszerint a két első osztály indításánál a szülőkkel egyeztetve megoldják majd a helyzetet. Ami pedig a gyereklétszámot illeti, az a népesedési statisztikák kimutatása szerint csökkenő tendenciát mutat, közel egy általános iskolai osztályra való diák hiányzik a korábbiakhoz képest. A csökkenés az óvodás korú gyermekek esetében megállt.

A fizetőparkolók kiterjesztése nagy vitát kavart a legutóbbi ülésen. Nem is született érdemi döntés az ügyben. Most némi módosítással kerül a testület elé.