2009. április 24.

A Római Birodalom határán

Elérte a Római Birodalom határa a szentesi múzeumot. Persze, csak abban az értelemben, hogy régészeti témájú, új időszaki kiállítása a világ kultúrájára egyik legjelentősebb hatást gyakorló korba kalauzol.

A Római Birodalom limeséről, azaz Pannónia Duna menti határvonaláról, mint lehetséges világörökségi helyszínről szól a tárlat. A tablókon megjelenő érdekes történeti anyagot a Pécsi Tudományegyetem ókortörténeti tanszékének munkatársai és hallgatói állították össze uniós pályázati, illetve az oktatási minisztérium, a Kultúra 2000 program támogatásával. A legújabb kutatási eredményeken alapuló magyar és angol nyelvű szövegek ábrák segítségével foglalják össze a Római Birodalom történetét, a hadsereg működését, de a tárlat nagyobbrészt Pannónia provinciára koncentrál: a Kr. e. 12-9 között meghódított terület víz menti határának (ripa Panno-nica) történetébe nyerhetünk bepillantást.

Ahol a vándorkiállítás megfordul, kiegészül a környék római kori régészeti leleteivel, így jelen esetben a Koszta- és a szegedi Móra-múzeum anyagával. A tárlókban kétezer éves kerámiák, dísztárgyak, mécsesek tekinthetők meg, ez utóbbiak egyikén egy császárportrét (képünkön) is felfedezhetünk. A kiállítás ezen része, a Barbaricum anyaga azt példázza, hogy nem csak katonai ellentét volt az itt élő korabeli népek között, hanem élénk kereskedelmi kapcsolat is zajlott köztük, mondta dr. Béres Mária, a Koszta József Múzeum igazgatója.

A kiállítás április 28-án, kedden délután fél 5-kor nyílik a múzeum megyeházi épületében, s egészen a június végi Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatig várja a látogatókat, az intézmény igazgatója szerint kiválóan alkalmas tanulmányi kirándulásra az iskolásoknak.

D. J.