2009. április 24.

Digitális napló

A digitális osztálynapló lehetőségeiről tartottak tájékoztatót április 6-án a Kiss Bálint Református Általános Iskolában. Karikó-Tóth Tibor igazgató lapunknak elmondta, hogy a digitális osztálynapló nem csak a tanárok munkáját, hanem a szülők jobb tájékoztatását is segíti. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy kiválthatják a papíralapú naplót.

A bemutatott "Dina" névre hallgató digitális osztálynapló mindent nyilvántart és rögzít, ami egy iskola életével kapcsolatban felmerül. A könyvelt órák alapján lehetővé teszi a tanárok haladási naplójának tantárgyi bontásban való megtekintését és nyomtatását. Az osztályfőnökök és arra jogot kapó felhasználók látják a tanulóik összes tanulmányi és egyéb adatait, valamint kezelik a hiányzások igazolását. Például, ha egy tanuló késik az egyik óráról, és azt a tanár rögzítette, akkor az óra végén már a szülő is látja interneten keresztül. Lehetőség van arra is, hogy a tanárok a témazárókat előre megtervezzék.

Az igazgató elmondta: az iskolának nem kötelessége a két rendszert együtt futtatnia, de a logika azért azt diktálja, hogy ha más nem, félévkor készüljön egy öszszesített nyomtatás, amit le lehet tenni az asztalra. Egyébként a program hetente, havonta digitálisan CD-re kiírható, ugyanúgy visszahívható, visszakereshető.

A szülő az iskola honlapján egy jelszó párossal léphet be a rendszerbe, hogy azután a saját gyerekét (csakis azt!) megnézze, hogyan áll tanulmányaiban. Az E-napló úgy van kiépítve, hogy amikor a szaktanár beírta a jegyet, mondjuk, 10 órakor, akkor a szülő, ha belép, 10 órakor már tudomást szerezhet róla. Azt is, hogy miből felelt az adott órán, vagy mi volt a témazáró. Megtudhatja továbbá, hogy van-e hiányzása a diáknak, esetleg kapott e valami beírást. A szülőnek is megvan a lehetősége visszaüzenni, tehát azt is meg lehet tudni, mikor reagált a dologra.

Az iskola 2007-ben házon belül megkérdezte a diákokat, van-e a családban számítógép, internet-hozzáférés? A felmérés akkor 98 százalékos lefedettséget mutatott. A szülőknek ez semmibe nem kerül. Az iskola pályázott a beruházásra, és mint megtudtuk, szeptember 1-jével el szeretnék indítani a rendszert. Valószínű egy darabig párhuzamosan használják majd mindkettőt, a régit is, és az új E-naplót. Szerencsére az intézmény honlapjának a látogatottsága nagyon jó. Mint hallottuk, sokan rákattinta-nak, hiszen sok mindenről tájékozódhatnak az emberek. És elég friss is, már ami az eseményeket illeti.

Szóba jött az is, hogy ma súlyos táskákat cipelnek a gyerekek. Eljön az idő, amikor egy laptoppal mennek az iskolába. - Abba az irányba haladunk. Most is azon vagyunk, hogy minden tantermünkben a projektor és a számítógép páros ott legyen. Internet csatlakozásunk az egész iskolában megvan. A magam tantárgyáról, a földrajzról beszélek: a záróvizsga már nem papíron történik, hanem számítógépen, van egy időkorlát, elindítom a visszaszámlálást, a tanuló az internet segítségével a számítógépen megoldja a feladatot, és azonnal látja is az értékelést - tette hozzá Karikó-Tóth Tibor.

Aki megígérte, a "Dina" E-naplónak bevezetésének közeledtével a szülőket tájékoztatják minderről. A digitális osztálynapló bevezetésével nem maradnak el a fogadóórák, szülői értekezletek sem. A szülőkkel való személyes találkozást nagyon fontosnak tartják az oktatási intézményben.

Lovas József