2009. április 24.

Ismét civil napok

Civil összefogás Csongrád megyében 2009. Ezzel a címmel rendeznek civil konferenciát április 24. és 26. között a Művészetek Házában. Az idei program az eddigi évek civil napjaihoz képest abból a szempontból is rendhagyó, hogy most nemcsak a helyi, hanem a megyei szervezetek is hivatalosak a Civil Napra, melyre a lakosokat is várják a szervezők.

A programot az önkormányzat és a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskoláért Alapítvány rendezi meg - utóbbi egyben a Civilpont üzemeltetője is -, természetesen több civil szervezet önkéntes munkájának segítségével. A háromnapos rendezvény anyagi forrását az önkormányzati támogatáson kívül a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskoláért Alapítvány nyertes pályázata jelenti, amelyet az NCA Civil Önszerveződés, Szakmai és Területi Együttműködés Kollégiumához nyújtott be, s melynek témája a megyei civil összefogás. Már előzetesen jelezték, hogy jönnek szervezetek Csongrád megye más településeiről is, köztük Szegvárról, Mindszentről, Csongrádról, Kistelekről és Szegedről is.

A civil szervezeteken kívül azonban várják a lakosokat is, hiszen szeretnék, hogy minél szélesebb réteg vegyen részt a több szempontból is érdekesnek ígérkező rendezvényen, melyen a helybéliek is megismerhetik az önkéntes munkát végző társaikat. Azokat az embereket, akik olyan munkát végeznek, amelyre igény van, de forráshiány vagy kötelező feladatok teljesítése miatt más nem tudja ellátni.

- Azért is érdekes lesz a rendezvény, mert a jelenlévők nemcsak előadásokat hallhatnak, hanem olyan emberekkel vehetik fel a kapcsolatot, akik már dolgoztak sikeres projektekben. Mindenki megismerheti például az Ifjúsági Foglalkoztató Kalandpark vagy a Gurul a kamera projekt tapasztalatait, eredményeit, első kézből. Ki lehet próbálni a mászófalazást, az íjászatot, a kerekesszékes pályát. Kézműves foglalkozásokon lehet részt venni, a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A civil szervezetek pedig rengeteg információt kapnak a sikeres pályázáshoz, az NCA működéséről, az újjáalakult NCA kollégiumairól, a tanácsról. Tehát több olyan dologról, amely mindennapi működésüket segíti - tájékoztatta lapunkat Virág Olga, az önkormányzat civil koordinátora.

Pénteken közösségfejlesztő, csapatépítő napot tartanak a Civil Nap keretében. Ekkor az előző évek hagyományaihoz híven a civil szervezetek bemutatkozó anyagukkal mutatják meg magukat, és közéleti kávéház formában egymáshoz is közelebb kerülhetnek. Már ekkor is működnek a kiegészítő kézműves programok és kulturális tevékenységek.

A szombat szakmai nap lesz. Szűcs Lajos alpolgármester ünnepélyes megnyitója után előadást tart Szakál Tibor, az NCA Együttműködési Kollégium volt tagja, Mák Kornél, a Dél-alföldi Regionális Kollégium alelnöke, Hódi Gyula, NCA kollégiumi tag, valamint Matkócsik Pál kistérségi koordinátor. Délután szekcióülések lesznek az elhangzott előadások alapján, ezeken a civilek feltehetik az őket foglalkoztató kérdéseket.

Vasárnap egy szintén újszerű kezdeményezéssel az ifjúságot célozzák meg: Vajda Árpád Mobilitás irodavezető előadása után bemutatkoznak a helyi nyertes projektek.

Cseh-Lakos