2009. április 24.

Parlamenti elnökök Szentesen

Jelentős diplomáciai esemény lesz április 30-án Szentesen. Városunk adhat otthont a magyar és a szerb parlament elnökei találkozójának. A két nemzet házelnöke - dr. Szili Katalin és dr. Slavica Dukic Dejanovic -, illetve Egeresi Sándor, a Vajdasági Tartományi Parlament elnökének háromoldalú megbeszélését a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban tartják meg.

Az előzményekről: az Újvidéken megtartott megbeszélésen, valamint a Szerb Parlament elnökének budapesti viszontlátogatásán részt vett Szirbik Imre országgyűlési képviselő is, mint az Európai Ügyek Bizottságának tagja, az Interparlamentális Unió magyar-szerb baráti tagozatának elnöke. Már akkor elhatározták, hogy a további hivatalos egyeztetetések helyszínéül az Európa Tanács Becsületzászlajával kitüntetett Szentes városát választják.

A hivatalos program része a Topolya-Szentes települések 40 éves testvérvárosi kapcsolatának megerősítése is.

A diplomáciai eseményhez kapcsolódóan "Otthonunk Európa" címmel Szentes több helyszínén kulturális programokat és sportrendezvényeket tartanak, melyeknek résztvevői a két nemzet sportolói és kulturális együttesei.

A Széchenyi ligeti uszodában magyar-szerb utánpótlás vízilabda mérkőzésekkel emlékeznek a 75 éves a vízilabdasportra. Ennek keretében kerül sor a 2008. évi belgrádi Európa Bajnokság döntőjének visszavágójára: a Magyarország - Szerbia ifjúsági válogatott vízilabda mérkőzésre (közös reményeink szerint a londoni olimpia előrehozott döntőjére).

A Dr. Papp László sportcsarnokban a két ország sportolóinak részvételével kosárlabda torna zajlik. Az ünnepi programról bővebben lapunk 3. oldalán olvashatnak.