XXXVII. évfolyam 37. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Miniszterelnöki szónoklat
 Gyurcsány Szirbikre szavazna

2006. szeptember 15.


Gyurcsány Ferenc Szirbik Imre polgármestersége mellett kampányolt szeptember 9-én Szentesen. A miniszterelnököt a Kossuth téren különböző tetszésnyilvánítással (tapssal, füttyel) várták, de rendbontás nem történt.


Bővebben


 

Iparosok ünnepe
 

2006. szeptember 15.


A Szentesi Ipartestület tagsága 2004. szeptemberében határozott úgy, hogy nem értékesíti az Arany János utcai iparosházat, az továbbra is marad az iparosok otthona. Azt követően az elnökség javaslatot tett egy nagyobb léptékű beruházás végrehajtására. Vagyis: az 1972-ben épült székházat a tagság összefogásával és támogatásával felújítja.


Bővebben


 

Vészhelyzetben Dániában
 Szentesi tűzoltók nemzetközi gyakorlaton

2006. szeptember 15.


Súlyos vihar söpör végig Dánián és Dél-Svédországon. Néhány segítő nemzetközi szervezet már megjelenik a régióban, amikor a helyzetet kihasználni akaró egyik - a nemzetközi terrorhálózat támogatását élvező - szélsőséges csoport a vihar által okozott káoszt, az infrastruktúrában súlyos károkat okozó robbanóeszközöket hoz működésbe. "Piszkos" bombákat, toxikus anyagokat is. Az érintett országok kapacitásai nem elegendőek arra, hogy megbirkózzanak a körülményekkel. Ekkor fordulnak segítségért a tagállamokhoz. A csapatok érkezése időszakában újabb robbantásokra, terrorcselekményekre kerül sor. Atomerőművi szivárgást is észlelnek.


Bővebben


 

Két sokba-kerülésről
 

2006. szeptember 15.


Vannak olyan történelmi pillanatok, mikor minden sokba kerül.

A nagyság is, meg a kicsinység is. A növekedés is, meg a csökkenés is.

Szeptember 17-én ünnepli az ország - jobban mondva az ország tisztulni vágyó lelkiismerete - Salkaházi Sárát, a szerzetes nővért, akinek bizony életébe került, hogy elhitte: őt az Isten nem küldhette másra, mint arra, hogy a gonoszság idején az üldözöttek védelmezője legyen. 1944 karácsony harmadnapján a Dunába lőtte őt a szélső jobboldali őrület.


Bővebben


 

Ismét a Smaragd-szigeten
 

2006. szeptember 15.


A Tempus Közalapítvány támogatásával immár második alkalommal jártam Írországban egy kéthetes nyelvtanári továbbképzésen.


Bővebben


 

A városért fáradoznak
 

2006. szeptember 15.


A Szentes Városért Közalapítvány alapszabályának értelmében a kuratórium köteles minden évben számot adni a képviselő-testületnek és a város lakóinak az év folyamán végzett munkájáról.

2005-ben a kuratórium személyi összetételében nem történt változás. Az év folyamán a testület 5 alkalommal ült össze, összesen 24 napirendi pontot vitatott meg.


Bővebben


 

Sebes Gusztáv a vasutasnapon
 Évfordulók - 2006.

2006. szeptember 15.


260 éve,
1746. szeptember 9-én földrengést észleltek Szentesen, de semmi kárt nem okozott.

70 éve,
1936. szeptember 9-17. között beszüntették a munkát a helybeli cipészsegédek (kb. 60 fő). A sztrájk megegyezéssel zárult.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. szeptember 15.


Gondold meg, mielőtt megbántasz valakit, mert nem biztos, hogy a bántással eléred a célodat, de arra számíthatsz, hogy a saját nyugalmadat elveszíted. Azzal, hogy később megbánod, amit tettél, nem teszed meg nem történtté. A tüske megmarad.

Aki egyszerre több fontos állást tölt be, és valamelyik tevékenységét komoly támadás éri, arról nyugodtan lemondhat. Sőt, tegye mielőbb és elegánsan. Ha engem egy tevékenységem miatt ugyanannyian hívnának fel lemondásra, mint amennyien marasztalnának, egy percig sem ragaszkodnék a székemhez.

"Vásárol-e luxusélelmiszereket?" kérdezte a napilap cikkírója. Négy megkérdezett közül hárman nemet mondtak, egy pedig azt állította, hogy kizárólag luxusélelmiszert vesz. Jó, hogy engem nem kérdeztek meg, mert zavarba hoztak volna: ugyanis a mindennapokban saját fogyasztásra csak kipróbált és megfizethető áron kelendő árukra adok ki pénzt, a kedves vendégnek viszont minden áron igyekszem a kedvében járni. A rokonaink, és barátaink mind józan és szegény emberek.

Svéd sportolók álltak a dobogón és példaadóan énekelték a himnuszukat. Sajnos a magyar sportolók közt alig akad olyan, aki énekelné a Himnuszt és tudná, hogy a magyar himnuszhoz az elő- és az utójáték is szervesen hozzátartozik. Tartok tőle, hogy a nézőközönség nagy része sem tudja.

Az az autós, aki a járművére nem köt kötelező biztosítást, megérdemelné, hogy a járművét azonnali hatállyal kivonják a forgalomból. Közérdekből.

Dr. Imre Ernő

 


 

A városért munkálkodva
 

2006. szeptember 15.


Szebellédi Anna (balról) feladatát a mellette ülő Puskásné Halál Ágnes veszi át.


A helyhatósági választások előtti utolsó rendes ülését tartotta a képviselő-testület. Szirbik Imre polgármester elöljáróban szólt arról, hogy a képviselőket egy dolog vezérelte az elmúlt négy évben: legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint a lehető legtöbbet tegyék a városért. A ciklusban végzett munkájuk emlékeként egy-egy jelképes ajándékot vehettek át a város első emberétől. Aki azt követően - a választási kampányra utalva - kérte a lakosságot, őrizze meg a méltóságát, ha az ország jövőjéért felelős politikusok látogatnak Szentesre.


Bővebben


 

Eltűnt a tuja
 

2006. szeptember 15.


A Klauzál u. 8. és 10. sz. lakótömbök által határolt, a Brusznyai stny. 10/B sz. épület nyugati oldali felöli közterületre 1976 őszén egy kúp alakú 60 cm-es tuja csemetét ültettem. A csemete az évtizedek alatt fává nevelkedett.

2006 tavaszán a fent jelzett fa déli és északi oldalai mellé egy-egy tuja csemetét - kifejezetten oszlop alakú, 60 cm-es - ültettem. A csemete az eltelt fél év alatt szépen növekedett. Szeptember 7-én virradóra a kettő darab csemete eltűnt. Az eltulajdonító egyszerűen kihúzta a talajból, az új hajtásait beleszakítva a fészkébe.

Az itt élők szívesen csinosítják a környezetüket egy- egy virággal, csemetével. Én is ezt tettem. Szomorú, hogy városunkban is vannak személyek, akik károsítják a közterületet, élvezik ha a másik ember fáradságos munkáját megsemmisíthetik, pl. falfirkások: egy-egy új festett épület falait a legrövidebb idő alatt a firkálásukkal díszítik. A kiültetett virágokat, csemetéket eltulajdonítják.

Ezen személyek nem kívánatos cselekménye büntetendő, ha kiderül kilétük a felelősségre vonásuk nem marad el. Csupán idő kérdése, hogy ez bekövetkezzen. A közterület szépségeiben, a kiültetett növények növekedését, jobb levegőt árasztó élvezetét, pihentető szépségét a cselekménye elkövetése nélkül lett volna lehetősége élveznie.

Jó lenne, ha elgondolkozna, hogy megérte-e önnek a tuja csemete eltulajdonításával bemocskolnia a becsületét!

Szabó József - Szentes

 


 

Bírja a szennyvíztisztító
 

2006. szeptember 15.


Szentesen 82 kilométer csatorna épült illetve épül meg, 5700 ingatlan érintésével. A rákötések aránya 60-70 százalékos. A szentesi víztisztító telepen jelenleg 6 ezer köbméter szennyvizet kezelnek naponta, a befogadóképessége pedig 10 ezer köbméter. Ferwagner Péter víz és csatornamű kft. ügyvezető igazgatója szerint ha minden háztartást rákötnek az eddig kiépült és kiépülő hálózatra, még akkor is mintegy 8 ezer köbméter szennyvizet kell csak tisztítania a berki telepnek. A Nagyhegyi városrészben 275 ingatlan bekötése válhat lehetővé 2007 végére, de még ezzel együtt is megfelelő lesz a szennyvíztisztító kapacitása.

(Forrás: Rádió Szentes)

 


 

Uniós pénzek
 Sikeres közművelődési pályázatok

2006. szeptember 15.


Az önkormányzat a közművelődés területén is eredményes pályázatokról tud tájékoztatást adni.

A Gólyás-ház felújítására Szentes és testvértelepülése a romániai Újszentes közösen nyújtott be Phare-CBC pályázatot, melynek keretében a műemléki épületben Népművészetek Házát alakítanak ki. Az épületben szentesi és újszentesi alkotók egyaránt dolgoznak majd, de működni fog ajándékbolt és Tourinform Iroda is. Az Európai Unió 75 millió forinttal támogatta a projektet.


Bővebben


 

Tisztességgel, becsülettel
 

2006. szeptember 15.


Dongó László is megkezdte a kampányt


A Fidesz Magyar Polgári Szövetség is felállította önálló listáját a helyhatósági választásokra, jelentette be a minapi sajtótájékoztatón Farkas Sándor térségi elnök. Elmondta, különösebb meglepetés nincs a listán, melyet a polgármester-jelölt Dongó László vezet. Őt a részben önkormányzati képviselők, részben, mint külsős bizottsági tagok és jelöltek követik.


Bővebben


 

Autómentes nap
 

2006. szeptember 15.


Szentes is csatlakozik az Európai Autómentes Naphoz. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy évente legalább egy napon kevesebb jármű szennyezze a levegőt és több mozgásra buzdítson. Szentes évek óta a főutca részleges lezárásával hívja fel az autósok figyelmét, hogy másképp is lehet közlekedni. Ebben az évben szeptember 22-én, pénteken reggel 6 és este 9 óra között lezárja a polgármesteri hivatal a Kossuth utcát a József Attila és a Somogyi Béla utca közötti szakaszon. A javasolt terelőút: József A. u. - Új u. - Somogyi B. u. - Klauzál u. - Jövendő u. - Horváth Mihály utca. Nehezíti a közlekedést, hogy gázvezeték rekonstrukció miatt a Kossuth utcát félpályán lezárta a kivitelező a Rákóczi utca és Klauzál utca között is.

(Forrás: Rádió Szentes)

 


 

Punkok, DVD-n
 

2006. szeptember 15.


A CPg Szentesen, 2002-ben


"Szevasz tavasz!" Ez volt a címe annak a punkfesztiválnak, amelyet március 11-én rendeztek a Jómadár Sörözőben. A nemzetközinek számító eseményen öt zenekar lépett színpadra. Két szentesi: a Nincs Igazság és az Erotikus Görények, az Éhenkórászok Hatvanból, a maga nemében egyedülálló múltat maga mögött tudó szegedi punk-legenda, a CPg, valamint a szlovák Punkreas. Jómagam is terveztem a részvételemet, nézőként persze, de közbejött valami.


Bővebben


 

Boros György Vajdasága
 

2006. szeptember 15.


A főtéri Galériában megnyílt a nyári szünet utáni első kiállítás. Ahogy a vajdasági alkotók esetében korábban, most is Ádor Pál, a Topolyai Művésztelep vezetője révén került a szentesi kiállító terembe a szabadkai grafikusművész, Boros György (a képen balról) gyűjteményes tárlata.


Bővebben


 

Ismét sikeresek
 

2006. szeptember 15.


Szeptember 9-én Szombathelyen rendezték meg az idei Tíztánc Magyar Bajnokságot, ahol a Szilver TSE ismét kiváló eredményeket ért el. Felnőtt tíztánc kategóriában László Csaba-Szögi Szilvia 1. helyezést ért el.

Ifjúsági tíztánc kategóriában: Budai Attila-László Szilvia 1., Szalkai Szabó Gábor-Pandur Petra 2., Nagy Gergő-Horváth Alexandra 3.

Junior II. tíztánc kategóriában: Szabados Péter-Csapi Flóra 4., Bugyi Bence-Kis Violetta 5. helyezést ért el. Felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia

 


 

Határainkon túl (2.)
 

2006. szeptember 15.


Az idei találkozót Szentesen rendeztük. A mi veterán focistáink Hevesi Pista vezetésével uralták a pályát. Vendégeink nem haragudtak a vereségért, és remekül érezték magukat a városban, a strandon, a sportpályán és a "Baráti esten" is. Jól ismerik a magyar nótákat és a csárdást is, de a társas táncokban is jártasak. Az asszonyok is hamar összebarátkoztak, és közösen munkálkodtak a vacsora körül. Remélem, hogy a kialakult személyes barátságok tovább erősítik a közösség baráti szálait is.


Bővebben


 

Megint a városról...
 

2006. szeptember 15.


A közeljövőben olyan események következnek városunkban, de az ország minden településén, hogy újra megválasztják azokat, akik majd képviselik a városlakók érdekeit a következő cikluson keresztül. Ők - a nevükben is benne van - képviselők! A helyi újságban megjelent sorozatban a leköszönők, de a még újra indulók is lehetőséget kaptak arra, hogy helyesen alkalmazott önkritikával elmondják, mit sikerült és mit nem sikerült megvalósítani munkájuk folyamán, hogy miért, annak okait nem sorolom. Ok mindig van bőven, hiszen emberek vagyunk, és a tisztes jószándék mindig nem elég.


Bővebben


 

Vér folyt a sörözőben
 

2006. szeptember 15.


Lopás miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, aki a Nagyhegyen egy elkerített tanya bezáratlan helyiségéből tulajdonított el horgászfelszerelést 200 ezer forint értékben.

Testi sértés és garázdaság miatt indult eljárás egy budapesti férfi ellen, aki - a rendelkezésre álló adatok alapján - hétfőn a Gödör sörözőben egy sörösüveggel úgy fejbe vágott egy vendéget, hogy az üveg széttört, majd ezt követően dulakodás alakult ki. Ekkor - feltehetően az eltört üveg - a támadónak olyan súlyosan elvágta a kezét, hogy az sem elképzelhetetlen, hogy az ujjait amputálni kell. Ettől függetlenül folyik ellene a nyomozás.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. szeptember 15.


  • Hússzeletek szalonnás babraguval
  • Vaníliás citromtorta


Bővebben


 

Angolverő Hóhér Józsi
 K.O.-királyok a küzdőfesztiválon

2006. szeptember 15.


Dologh György vs. Szilasi-Szalma Adrián a ringben. (Fotó: Vidovics)


Hatodik menetéhez érkezett és ismét telt házat hozott a nemzetközi küzdősport fesztivál. A Felix-promotion és a Szentesi Kinizsi TE közös rendezésében, szentesi részről Bertók Róbert főszervezőnek köszönhetően a fesztivál több harci művészetet felsorakoztatott a Dr. Papp László Sportcsarnokban.


Bővebben


 

Ismét győzelem
 

2006. szeptember 15.


Hétfőn este az Abony csapatát is legyőzte a Legrand-Szentes futsal gárdája, így - a Gödöllővel együtt - százszázalékos teljesítménnyel a tabella élén állnak Szarvas Zsolték. A Legrand ezúttal is 2-1-re nyert, csakúgy mint az első fordulóban Siklóson.


Bővebben


 

Kempingezők
 

2006. szeptember 15.


Szeptember 8-10. között a Magyar Camping és Caravanning Club Csongrád Megyei Szervezete Szentesen, a Széchenyi ligeti kempingben rendezte meg évadzáró találkozóját.

A találkozóra az ország minden részéből összesen 188 vendég érkezett.


Bővebben


 

Dőltek a bábuk
 

2006. szeptember 15.


Az NB III-as bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesülete szeptember 9-én az Orosházi MTK csapata ellen játszott. Az SZTE 2.884 fát - 3 egyéni pontot szerzett -, az orosháziak 2.773 fát ütöttek - 3 egyéni pontot szerzett -, így a több ütött fáért járó 2 ponttal a Szentesi Tekézők 6-2-re győztek.

Pontszerzők: Fábján Mihály 504, Mladin István 501, Dömsödi Ferenc 489 fa.

A tekézők november 16-án a Hódmezővásárhelyi FTK csapatával játszanak.

 


 

Győzni jöttek
 

2006. szeptember 15.


A bokszgála főszereplőit, elsőként Mészáros "Ragadozó" Andrást, a - WBO Interkontinentalis övének védője pehelysúlyban - mérlegeléskor esélyeikről kérdeztem.

- Teljes mértékben esélyt látok az öv megvédésére. Győzni jöttem Szentesre, győzni is fogok - jelenti ki Mészáros.


Bővebben


 

Vass Zsolt: mesterhármas
 

2006. szeptember 15.


Ezúttal a Tömörkény volt a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapatának soron következő "áldozata". A mieink Vass Zsolt vezérletével 45 perc alatt elintézték riválisukat, már az első félidőben 4-0 volt az eredmény. A játékmester Vass Zsolt háromszor talált a tömörkényi kapuba, negyedjére pedig Érsek volt eredményes. A második játékrészben viszszavett a tempóból a hazai gárda, helyzetek mindkét oldalon akadtak ugyan, ám ezekből mindössze egy gól született, azt is a vendégek érték el. A 4-1-es siker után Bozóki Zoltán, a Kinizsi vezetőedzője elmondta, a szünet után sem tudatosan vettek vissza a lendületből, minden bizonnyal a négygólos előny nyugtatta meg túlságosan a csapatot. Az első játékrész jó és eredményes focit hozott, ezen az úton kell tovább haladni a következő mérkőzéseken is.

A találkozó hátralévő részében igyekezett a padon ülő fiataloknak is játéklehetőséget biztosítani, akik nem is okoztak csalódást. Vasárnap Deszkre utazik a Kinizsi, ahol Bozóki szerint szeretnék folytatni az elmúlt szombati első félidei remek teljesítményt. Ha így lesz, akkor újabb pontokat gyűjthetnek a már meglévő tizenkettőhöz.

H. V.

 


 

Bravó, TESCO!
 Szentesi vélemény

2006. szeptember 15.


A múlt héten több alkalommal is vásároltam a szentesi TESCO-ban, és olvasom a reklámot, hogy ha 10 ezer forint felett vásárolok, és a számlát bemutatom a szentesi TESCO-benzinkúton, akkor ez literenként 10 Ft-ot jelent, ha ott tankolok.

Több számlám is keletkezett, az egyik 9997 Ft, a másik 3420 Ft, a harmadik 8770 Ft. Szeptember 11-én, hétfőn 13 órakor éppen tankolnom kellett, és mivel nem sok különbség van Szentesen a benzinkutak árai között, de a TESCO-kút a kedvezménynyel azért jóval kedvezőbb, úgy gondoltam, hogy ott tankolok.

Több mint 12 ezer 114 forint áru benzint "önkiszolgáltam" a kocsimba, és amikor mutatom a pultnál a TESCO-számlákat, hát a pultos fiatal srác sajnálkozva közli, hogy csak akkor érvényes a kedvezmény, ha egy számlán van a több mint 10 ezer forintos vásárlás. Mondom neki, hogy 3 forint miatt lehetne rugalmasabb is a hozzáállás, hiszen ott van mellette a többi számla is. Bement a főnököt megkérdezni, de visszajőve azt mondja udvariasan, hogy sajnálja, ő nem tehet róla, ez az intézkedés, és ezért kénytelen engedelmeskedni a felsőbb utasításnak.

Ami a legbosszantóbb, hogy én ekkor már teletankoltam. Érdekes lett volna most nekiállni vitatkozni, hogy akkor nem kell a benzinjük sem - ami egyébként, egyesek szerint nincs is olyan minőségű, mint a másik kutakon - és vegyék vissza! Arról nem is beszélve, hogy az meg sehol nincs feltüntetve, sőt a TESCO pénztárosa sem szólt, hogy vegyek már még egy doboz gyufát legalább - szerintem ő sem tudta -, hogy felül legyen 10 ezer forinton a számlám.

Tudom, hogy a 10 ezer forint, az tízezer, és nem 9997 Ft, de egy ekkora cégtől valamivel rugalmasabb hozzáállást azt hiszem elvárhattam volna, hiszen egy héten belül, több mint a kétszeresét hagytam ott egyéb vásárlásnál.

Garai Sz. Imre

 


 

Családi események
 

2006. szeptember 15.


Született:
Legeza György Gézának és Török Gabriellának (Rákóczi u. 52.) Roland, Lucze János Róbertnek és Henger Mária Katalinnak (József A. u. 4.) Dávid, Sárközi József Zoltánnak és Nagy Anikó Évának (Derzsi K. J. u. 33.) Szabolcs József, Ürmös Zsoltnak és Fialka Henriettának (Csongrád, Dózsa Gy. tér 5.) Nimród, Batka Péternek és Kérdő Ildikónak (Csongrád, Hársfa u. 61.) Bence, Kolompár Jánosnak és Pintér Piroskának (Csongrád, Madách u. 7.) János nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Bárkai József (Szeder I. u. 8.) és Kosztolányi Éva (Keresztes u. 15.), Török Imre (Nyár u. 28.) és Doma Éva (Vecseri u. 47.).

Elhunyt:
Molnár Lídia (Somogyi B. u. 50.), Labádi László (Dugonics T. u. 10.), Tóth László (Csongrád, Tanya 1606.), Seres Dezső (Csongrád, Bethlen G. u. 68.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz