<<< Vissza

Iparosok ünnepe

2006. szeptember 15.

A Szentesi Ipartestület tagsága 2004. szeptemberében határozott úgy, hogy nem értékesíti az Arany János utcai iparosházat, az továbbra is marad az iparosok otthona. Azt követően az elnökség javaslatot tett egy nagyobb léptékű beruházás végrehajtására. Vagyis: az 1972-ben épült székházat a tagság összefogásával és támogatásával felújítja.

Nos, az elhatározást tett követte, minek eredményeképpen Bőhm Sándor elnök augusztus 25-én, a 120 éves évfordulón már a kívül-belül megszépült székházban fogadta az iparosgyűlés résztvevőit. Örömét csak tetőzte, hogy telt házzal ünnepelhettek.

Az ünnepi gyűlés napján lapunk, a Szentesi Élet, Labádi Lajos levéltárvezető írásával adott történeti visszatekintést az iparostársadalomról. Ezt tette Bőhm Sándor elnök is, amikor beszámolójában emlékezett a megalakulás fontosabb állomásaira. Mint ismeretes, az 1884-ben életbe lépett törvény ipartestületek felállítását rendelte el a törvényhatósági joggal felruházott és rendezett tanáccsal bíró városokban és egyéb településeken, melyekben a képesítéshez kötött mesterségekkel foglalkozó iparosok száma legalább 100 fő.

Az iparhatóság felszólítására 314 iparos adta be nyilatkozatát, 198 az ipartestület létesítése mellett, 116 pedig ellene voksolt. Mikecz Ferenc tanácsnok, iparhatósági biztos által augusztus 24-re összehívott közgyűlésen 173 iparos vett részt. Elnöknek egyhangúlag Balázsovits Norbertet választották, mint olyan embert, aki már addig is sokat tett a testület ügyeiért.

A számokat tekintve megállapíthatjuk, hogy a vezető szerep a szentesi kisiparban a 1880-as évek közepén a csizmadia és a szabó iparé volt. A 17 működő céh közül a legnagyobb a csizmadia 131 taggal, azután a takácsok 96, a molnároké és ácsoké 61 fő volt. Az is az ipar túltermelésére mutat, hogy az 1851-ben volt 500 céhes mester közül hozzávetőleg 200 nem folytatta mesterségét, illetve abból nem tudott megélni, és gazdálkodással, napszámos munkával kereste kenyerét.

A megújult székházban ünnepeltek

A választások titkos szavazással bonyolódtak le, melynek eredményeként a Szentesi Ipartestület 1886. augusztus 24-én végleg megalakult. Ezt a dátumot figyelembe véve döntött úgy az elnökség, hogy szinte napra pontosan emlékezzünk meg az évfordulóról - tért ki beszédében az időpontra Bőhm Sándor, majd így folytatta:

- Annak ellenére, hogy az iparosság mindig sok gonddal és bajjal küszködött és sok akadályt kellett leküzdenie, örömmel állapíthatjuk meg, hogy 120 év elteltével is talpon tudtunk maradni és munkánkat a megrendelők megelégedésére, valamint családunk biztonságát megteremtve végezzük a mai nap is. Tagságunk együvé tartozását bizonyítja, hogy az ipartestület 16 évvel ezelőtti önállóvá válása óta fejlődik és a kitűzött célok megvalósításának érdekében dolgozik

Az elnök kitért arra, hogy az újraalakulást még adóssággal kezdték, a takarékos gazdálkodásnak és a tagság segítő együttműködésének eredményeként valósíthatták meg, hogy ünnepi ülésüket a felújított székházban tarthatják.

- Köszönet érte mindazon iparostársaknak, akik a székház felújításánál más, sokszor jobban fizető munkájukat félretették, és mindent megtettek annak érdekében, hogy az ipartestületnek önmagához méltó otthona legyen - mondta. - Az iparosság most is bebizonyította, hogy a kitűzött cél érdekében példamutatóan össze tud fogni. A közösség érdekében olyat tudott alkotni, amire igazán büszkék lehetünk, és példaként állhat mindenki előtt.

Az állandóan emelkedő költségek előteremtése komoly és nehéz feladatot jelent számunkra. Ennek ellenére megállapíthatjuk, hogy a beszámolási időszakban működési költségre sem hitelt, sem más forrást igénybe vennünk nem kellett.

A továbbiakban az egyre nehezedő gazdasági helyzet és az állandóan változó törvényekről, az újabb megszigorításokról Szűcs György IPOSZ-elnök adott tájékoztatást.

Az ipartestület ülésének programjában elismerések átadása következett, melyen ötven éves kisipari- és vállalkozói munkájának elismeréséül emlékgyűrűvel tüntette ki Pólya László fogtechnikust. Huszonöt éves kisipari és vállalkozói munkájának elismeréséül emlékgyűrűvel tüntette ki Janó László köszörűst, Komlósi János autószerelőt, Bertók János szobafestőt, Györgyi László kőművest.

Az ipartestület elnöksége fáradhatatlan szakmai munkája és a székház felújításán végzett kiemelkedő munkájának elismeréséül "Aranykoszorús mester" kitüntetésben részesítette Staberecz Zoltán kőműves mestert, Csernus L. László víz-, gáz-, központifűtés szerelő mestert, Török János villanyszerelő mestert, Pintér István autófényező mestert.

"Ezüstkoszorús mester" kitüntetést kapott Mészáros László szobafestő-mázoló mester.

A székházfelújításban és a 120 éves ünnepi iparosgyűlés előkészítésében végzett kiemelkedő munkáért az elnökség emléklapot adományozott Erdeiné Papp Éva tanárnőnek, Sándor Imrénének, Bertók János szobafestőnek, Horváth János asztalosnak, Nagy Árpád lakatosnak, Harmathy Ferenc kőművesnek, Puskás Sándor asztalosnak, Dömsödi Zoltán villanyszerelőnek, Kádasi Zoltán varrógépműszerésznek, Mokány Ferenc kapu-telefonszerelőnek, Lénárt István, Gulyás József, Balla Péter, Seres István szobafestőknek Jarolics Mihály Béla grafikusnak és Kálmán János bádogosnak.

Lovas József


<<< Vissza