<<< Vissza

Határainkon túl (2.)

2006. szeptember 15.

 
Az idei találkozót Szentesen rendeztük. A mi veterán focistáink Hevesi Pista vezetésével uralták a pályát. Vendégeink nem haragudtak a vereségért, és remekül érezték magukat a városban, a strandon, a sportpályán és a "Baráti esten" is. Jól ismerik a magyar nótákat és a csárdást is, de a társas táncokban is jártasak. Az asszonyok is hamar összebarátkoztak, és közösen munkálkodtak a vacsora körül. Remélem, hogy a kialakult személyes barátságok tovább erősítik a közösség baráti szálait is.

A Szabadidős Sportklub határainkon átívelő programjainak vannak más dimenziói is: ilyen az Európa programunk. Minden évben pünkösd táján 4 napos túrát rendezünk valamelyik szomszédos országba. Jártunk már Erdélyben, Szlovákiában, Ausztriában (Bécs), és Csehországban (Prága).

Az elmúlt évben a Rákóczi szabadságharc tiszteletére elzarándokoltunk Kassára, Lőcsére, Kézsmárkra és Krasznahorkára a kuruc vitézek nyomdokain. Koszorút helyeztünk II. Rákóczi Ferenc fejedelem és Thököly Imre síremlékére. Sajnálattal hallottam valakitől, hogy igen-igen, elhiszem, de nem jól csináljátok. Ugyan miért is nem jó? Barátság helyett talán a demagóg uszítás jobb lenne? Ilyen már volt a sötét Horthy korszak alatt és tudjuk mi lett az eredménye.

Csak ami tőlünk telik, azt tudjuk tenni de azt jó szívvel.

Tavasz óta készülünk Korondra (Erdély), hogy méltóképpen megünnepeljük Lőrincz Márton emlékét. Lőrincz Márton korondi születésű sportoló, a magyar nemzeti olimpiai válogatott tagjaként 1936-ban a berlini olimpián kötöttfogású bírkózásban aranyérmet nyert. Mint Dr. Papp László barátja és tanítványa Szentesre hozta azt a csemetetölgyet, melyet olimpiai bajnokként kapott és melyet nem vihetett haza szülőföldjére. Városunk fiává fogadta Lőrincz Mártont és az olimpiai tölgyfát gondozza, ápolja. Most készül Korondon a sportcsarnok, amelyet Lőrincz Mártonról neveznek majd el. Ezen az avató ünnepségen szeretnénk részt venni a Szentes Város Önkormányzata, a Szentes Városáért Civil Fórum és a szentesi bírkózók által szervezett küldöttséggel.

Ajándékul emléktáblát, tölgyfacsemetét és 200 kötet szépirodalmi könyvet viszünk. Sajnos "isten malmai" Korondon is lassan őrölnek, az építkezés lassan halad. Mi azért szeretnénk megvalósítani szándékunkat, úgy gondoljuk ez a mi dolgunk és ez nem is kevés.

Léhi Gábor


<<< Vissza