<<< Vissza

Boros György Vajdasága

2006. szeptember 15.

 
A főtéri Galériában megnyílt a nyári szünet utáni első kiállítás. Ahogy a vajdasági alkotók esetében korábban, most is Ádor Pál, a Topolyai Művésztelep vezetője révén került a szentesi kiállító terembe a szabadkai grafikusművész, Boros György (a képen balról) gyűjteményes tárlata.

Szeptember 7-én beköltözött a tehetség a Galériába: a jó hangulatú kiállítás-megnyitón az alkotót és vendégeit a Színkör művészeti iskolából Seres Antal és gitáros tanítványai köszöntötték kellemes zenével, majd Kerekes Sándor vajdasági képzőművész-költő szavakkal. Az alkotónak három ismérvét nevezte meg: mesterség tudása, egyensúlyérzék és intimitás. A csurgói ifjúsági művésztelepet, mint Boros művészetét végigkísérő szerelmet említette. Rajzkópiával kedveskedett az alkotónak: annak egy korai, még 1958-ban a Vajdasági Magyar Szóban megjelent rajzát adta át. A folyóirat akkoriban rendszeresen leközölte szárnyukat bontogató művészek alkotásait, így került bele Borosé is. Szirbik Imre polgármester sem jött üres kézzel, egy városi emlékgyűjteményt ajándékozott a művésznek. Boros, amellett, hogy megköszönte a kiállítás létrehozóinak - köztük a Szentesi Művelődési Központnak - a megmutatkozási lehetőséget, egy városunkhoz kötődő emlékét is megosztotta a hallgatósággal. E szerint az egykori kiváló vízipólós itt járva egy meccs megnézése után először nálunk találkozott "fatányérossal", s mint mondta, az ételről mindig városunk jut az eszébe.

Boros tanárember is. Diákjaival az elmúlt négy évtizedben számos elismerésben részesült még külföldön is. Hazánkban Békéscsabán volt még tárlata. A kiállítás anyaga az 1955-ben diplomázott fiatal művész első nyilvános fellépésétől, 1962-től napjainkig öleli fel Boros piktográfiáját. Mint elmondta, a tematika maga a Vajdaság, a síkság - azt ábrázolja, ahogyan átéli. Láthatók a negyven évvel ezelőtti fametszetei, szitanyomással készült képei, s a későbbiek is, amikor már szórópisztolyra váltott, de vegyes, kombinált technikával létrehozott festményei is, összesen közel ötven került a falakra. A gyűjteményes tárlat szeptember 30-ig látogatható.

D. J.


<<< Vissza