<<< Vissza

Punkok, DVD-n

2006. szeptember 15.

 
A CPg Szentesen, 2002-ben

"Szevasz tavasz!" Ez volt a címe annak a punkfesztiválnak, amelyet március 11-én rendeztek a Jómadár Sörözőben. A nemzetközinek számító eseményen öt zenekar lépett színpadra. Két szentesi: a Nincs Igazság és az Erotikus Görények, az Éhenkórászok Hatvanból, a maga nemében egyedülálló múltat maga mögött tudó szegedi punk-legenda, a CPg, valamint a szlovák Punkreas. Jómagam is terveztem a részvételemet, nézőként persze, de közbejött valami. Mindenről azonban mégsem maradtam le, mert elkészült a fesztivál eszenciáját tartalmazó DVD, amit a forgalmazó Bootleg Music el is juttatott hozzám. Tudomásom szerint ez az első, ilyen jellegű szentesi kiadvány. Ez egy picit meglátszik a kép- és hangminőségen, bár nem túlzottan zavaró mértékben. (A magyarázat egyszerű. Nem telt profi kép- és hangrögzítő eszközökre, ami azért nem akadály, mert a punkok talán legfontosabb jelszava így hangzik: "csináld magad!") Mégis, hiszem, hogy a DVD készítői nélkülem is tudják, hogy mit csináljanak másként legközelebb, miként lehet a rendelkezésre álló eszközök birtokában javítani, finomítani a mindenkori helyszín függvényében jelentkező technikai problémák megoldásán.

Ami pedig a társadalmi problémákat illeti, épp a punkzenekarokra a legjellemzőbb, hogy "kiéneklik" a színpadon azokat, mégpedig a lehető leghétköznapibb módon: nyíltan, nyersen, kendőzetlenül. Nem kivétel ez alól a két szentesi csapat sem, sőt. Az öt együttes közül ők a legfogékonyabbak az ilyesmire. Zeneileg igen sokat fejlődtek az utóbbi időben, de a hangszerkezelésnek az a csúcsa, amit pl. a nemrég Szegeden látott Toy Dolls képez a punkban, egyelőre nem látszik megdőlni általuk.

Az Éhenkórászok azzal tűnik ki a többiek közül, hogy a legdallamosabb punkmu-zsikát játsszák. A CPg mostani felállásából már két eredeti tag hiányzik (részben kényszerű okból, a dobos Nagy Zoli balesete következtében), de a régi és az újabb számaik ugyanúgy felforrósították a hangulatot, mint például ősszel, a budapesti A38-as hajón. (Annak a bulinak az volt a specialitása, hogy a helyben felvett koncert CD-jét fél órával annak befejezése után meg lehetett vásárolni.) A külföldi zenekar szentesi előadása pedig azért érdekes, mert a dallamos punkhoz közelítő, szlovák nyelvű dalaikat magyarul konferálták fel, hogy mindenki számára világos legyen, miről szól az aktuális nóta.

Összességében, olyan ez az anyag, mint a családi videó: pillanatfelvétel, ami mégis árulkodik a "családban" uralkodó (egyébként remek) hangulatról. A kép- és hangminősége kicsit fénytelen, kicsit tompa. A műsor kicsit pörgős, a zenekarok humora kicsit fanyar, de a DVD, úgy, ahogy van, a miénk!

Kép és szöveg:
Olasz Sándor


<<< Vissza