<<< Vissza

Vészhelyzetben Dániában
Szentesi tűzoltók nemzetközi gyakorlaton

2006. szeptember 15.

 
Súlyos vihar söpör végig Dánián és Dél-Svédországon. Néhány segítő nemzetközi szervezet már megjelenik a régióban, amikor a helyzetet kihasználni akaró egyik - a nemzetközi terrorhálózat támogatását élvező - szélsőséges csoport a vihar által okozott káoszt, az infrastruktúrában súlyos károkat okozó robbanóeszközöket hoz működésbe. "Piszkos" bombákat, toxikus anyagokat is. Az érintett országok kapacitásai nem elegendőek arra, hogy megbirkózzanak a körülményekkel. Ekkor fordulnak segítségért a tagállamokhoz. A csapatok érkezése időszakában újabb robbantásokra, terrorcselekményekre kerül sor. Atomerőművi szivárgást is észlelnek.

Szeptember 18-22. között Dániában és Svédországban rendezik meg az EU Danex 2006. elnevezésű gyakorlatot. Az eseményen hat országból összesen 250 hivatásos és 150 önkéntes vesz részt, köztük - meghívásra - szentesi tűzoltók.

- Márciusban érkezett a megkeresés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a nemzetközi gyakorlattal kapcsolatban - mondja lapunk érdeklődésére Kajtár István tűzoltó alezredes, városi parancsnok. - Minden évben más-más tagállamban tartanak ilyen nemzetközi együttműködési gyakorlatot, ahol azt vizsgálják, hogy az európai uniós tagállamok hol tartanak a természeti, esetleges terrorkatasztrófák felszámolásában, a felkészülésben.

Minek köszönhető a delegálás a nemzetközi eseményre? A tűzoltó parancsnok egyértelműen a 2003-ban és 2005-ben az országos szakmai vetélkedőn elért egyéni irányítói és csapat első helyezéseknek, az elmúlt tíz év kiváló szakmai munkájának tulajdonítja a megkeresést. Hiszen vannak nálunk nagyobb, technikailag jobban felkészült parancsnokságok, igaz mi sem hátul kullogunk a sorban - jegyzi meg, majd elmondja, hogy mivel nagy vonalakban ismertek voltak a feladatok, Pakson az atomerőmű tűzoltóival gyakorlatoztak, aztán Ferihegyen, az ottani kollégák segítségével, valamint odahaza, saját program szerint készültek a feladatra.

Szeptember 18-án reggel kell jelentkeznünk Koppenhágában. Szentesről 15-én indulunk saját géppel, Mercedes gépjárműfecskendővel, 7 fővel. A csapat 16-án reggel indul tovább Győrből. Konvojban mennek, a szentesi tűzoltók mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzeti csoportja és a Fővárosi Különleges Rendeltetésű Mentési Szolgálattól egy kontingens vesz részt a gyakorlaton. Egy csapatban, amely nemzetközi környezetben is önállóan helyt tud állni.

A helyi önkormányzat támogatásáról biztosította a tűzoltókat.

(lovas)


<<< Vissza