<<< Vissza

Két sokba-kerülésről

2006. szeptember 15.

 

Vannak olyan történelmi pillanatok, mikor minden sokba kerül.

A nagyság is, meg a kicsinység is. A növekedés is, meg a csökkenés is.

Szeptember 17-én ünnepli az ország - jobban mondva az ország tisztulni vágyó lelkiismerete - Salkaházi Sárát, a szerzetes nővért, akinek bizony életébe került, hogy elhitte: őt az Isten nem küldhette másra, mint arra, hogy a gonoszság idején az üldözöttek védelmezője legyen. 1944 karácsony harmadnapján a Dunába lőtte őt a szélső jobboldali őrület.

Aznap, 1944. december 27-én, mint fiatal dunavarsányi lelkipásztor, ezt írtam munkanaplómba: "Délelőtt a községházára hivattak, s egy ún. "pedagógus" kioktatott a keresztény elvek lényegéről." Akkor persze még nem tudhattam, e gyorsan kommunistává vörösödött népnevelő meg nem sejtette, hogy miközben ő egy fiatal papot próbál "nevelgetni", azonközben egy egyszerű apáca fizeti ki annak árát, hogy bemutatja a kereszténység lényegét: "Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt." A budapesti bazilika előtti boldoggá-avatás ezt a keresztény lényeget fogja megünnepelni, s fogja meggondolkodtatni azokat, akik életük megmentéséért mindenre képesek, csak áldozatra nem. Szeptember 17. így lesz a céltudatos élet és helytállás sokba kerülő tisztességének ünnepe.

Persze van egy másik "sokba-kerülés" is. Ezekben a megszorításos hónapokban tapasztalhatja meg a magyar nép, hogy mibe kerül, ha egy nép az 1956-ban sokba kerülő 1989-et nem becsüli eléggé, hanem 16 éven át újra meg újra feláldozza a gazdasági és politikai hatalom utáni éhség oltárán.

Most kell a népnek visszafizetni azt a felhalmozott adósságot, mely attól nőtt elviselhetetlenül naggyá, hogy hagyta magának kifizetni azt a pénzt is, aminek nem volt meg a megdolgozott fedezete. Hát bizony ez a visszafizetés nem kényelmes dolog. Nagyon fáj. S ezt a fájdalmat alig enyhíti, ha ki-ki megtalálja azokat, akik jobbról avagy balról bűnbakká kinevezhetők.

Az országos méretű nekikeseredést talán csak azok tudnák enyhíteni, akik rendelkeznek a feltétlen és bátor igazmondás karizmájával. De hol vannak ők? Akad-e hazánkban olyan hazafi avagy hívő magyar, aki fel meri vállalni a legfontosabb megmondás kockázatát. Illetve annak a kérdésnek feltevését, ami így szól: "Magyarok! Nem vagytok-e véletlenül nagyon hiszékenyek és így könnyen megvásárolhatók?" Hol vannak az ilyen bátor szájú magyarok?

Vagy csak marad az álom? Annak megálmodása, hogy hátha történik csoda az 50. évfordulón, s hallatszani fog a mennyből 1956 mártírjainak kórusa.
Ám ez a csoda esetleg nagyon sokba kerülne. Talán olcsóbb lenne a drága, ha mernénk a magunk kárán tanulni. Ha nem is istenadta jókedvvel, hanem egy kis humorral.

Vági László


<<< Vissza