<<< Vissza

A városért fáradoznak

2006. szeptember 15.

 
A Szentes Városért Közalapítvány alapszabályának értelmében a kuratórium köteles minden évben számot adni a képviselő-testületnek és a város lakóinak az év folyamán végzett munkájáról.

2005-ben a kuratórium személyi összetételében nem történt változás. Az év folyamán a testület 5 alkalommal ült össze, összesen 24 napirendi pontot vitatott meg.

A közalapítvány javára juttatott 1 %-os befizetések terén szerény növekedés tapasztalható, 2004-ben 34.875 Ft volt, 2005-ben pedig 46.635 Ft.
Áttekintve az elmúlt év történéseit, elmondhatjuk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, 2005-ben is számos hasznos kezdeményezést, pályázatot sikerült támogatásban részesíteni. Összesen 14 pályamunkát díjazott a kuratórium, amelyek tematikailag sokszínű képet mutatnak.

Kis-Rácz Antalné gyűjtése nyomán multimédiás életmű-katalógus készült a két nemzetközi hírű sportemberről, dr. Papp László és Lőrincz Márton hajdani birkózó olimpikonokról. A Szabadidős Sportklub vers-, próza- és mesemondó versenyt rendezett a Magyar Kultúra Napja tiszteletére. Támogatásban részesült az egyre rangosabb eredményeket elérő amatőr festőművész, Szamosközi Antal. A Szentesi Spartacus SK. Sakk Szakosztálya eredményes pályázattal jelentkezett, amelyben elsődleges célként jelölte meg az utánpótlás nevelését, és a versenyképesség elérését.

A "Mosolygósabb Régióért" Kulturális Közhasznú Egyesület két ifjúsági rendezvénnyel pályázott: nemzetközi versíró pályázatot hirdetett József Attila születésének 100 éves évfordulója tiszteletére; továbbá a hagyományos Kiséri Napok keretében "Szülőhelyem kincsei - Erdély kincsei" címmel közös magyar-erdélyi rajzpályázatot szervezett 13-18 éves diákok számára. Támogatásban részesült az Alkotó Pedagógusok VI. Képzőművészeti Tárlata, amelyen Békés-, Bács-Kiskun és Csongrád megyék művésztanárainak alkotásai voltak láthatók.

Ezúttal is sikert aratott a Damjanich iskola által rendezett X. Damo Gyermeknap, valamint a Szabadidős Sportklub és a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma 61. sz. Szentesi Szervezete védnöksége alatt, a Gyermekek Világnapja alkalmából tartott gálaműsor.

Köztudott, az Európa Tanács Szentes városának "Becsületzászlót" adományozott, amelynek ünnepélyes átadására 2005. szept. 10-én került sor. A rangos eseményhez Térfesztivál kapcsolódott, gazdag kulturális programmal, amelyet a közalapítvány is támogatott.

A Szentesi Fotókör évtizedek óta megrendezi öt alföldi megye fotósainak őszi seregszemléjét: korábban Dél-alföldi Fotószalon elnevezéssel, tíz éve pedig Alföldi Fotószalon címmel. A fotókör rangos rendezvényét a kuratórium támogatta. Ugyancsak pártolta a Zöldág Mozgáskultúra- és Sport Egyesület rendezvénysorozatát, amelyből kiemelkedett a Szenyéri Dániel Emléknapok keretében tartott népdaléneklési verseny döntője, valamint a VI. Szentesi Gyermek Néptánc Fesztivál.

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola 2005-ben ünnepelte fennállásának 50 éves évfordulóját. A méltó megemlékezés érdekében egy jubileumi emlékkönyvet jelentettek meg. A Lajtha László Zeneiskola fél évszázada (1955-2005) címmel, amelyet a közalapítvány is támogatott. Hasonlóan segítette az immár hagyományos óévbúcsúztató hangverseny megrendezését is.

A pályázatokra támogatásként összesen 1.675.000 Ft-ot utaltak ki, egyéb költségekre pedig (ügyviteli szolgáltatás, postaköltség, pénzügyi szolgáltatások) 24.341 forintot.

Aki úgy gondolja, hogy a fentiekhez hasonló kezdeményezések, rendezvények és kiadványok a jövőben is pártolást érdemelnek, azokat tisztelettel kérnénk, hogy adójuk 1 %-nak felajánlásával segítsék közalapítványunk tevékenységét. (Adószám: 18450046-1-06.)

A kuratórium nevében
Labádi Lajos elnök


<<< Vissza