XXXVII. évfolyam 18. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Új helyen az orvosi ügyelet
 

2006. május 5.


Ezentúl egy helyen, a szentesi mentőállomáson működik a felnőtt és gyermekorvosi ügyelet. A Szentes Kistérségi Többcélú Társulás a Belügyminisztérium pályázatán nyert összegből 4,5 millió forintért ügyeleti gépkocsit, 2,5 millió forintból eszközöket és műszereket vásárolt, valamint 10 millió forintból alkalmassá tette a mentőállomást a plusz orvosi feladatokra.


Bővebben


 

Közbeszerzési vita
 

2006. május 5.


A 2005. évben lefolytatott közbeszerzési eljárások tapasztalatairól tájékozódott a képviselő-testület. Mint ismeretes, a 2004. május elején hatályba lépett törvény már követi az Európai Uniós normákat. Talán legfontosabb változása, hogy megszünteti a hazai vállalkozókat megillető kedvezményeket. A törvény nagy hangsúlyt helyez az esélyegyenlőségre, a verseny tisztaságára, átláthatóságára.


Bővebben


 

A város hozománya
 Hagyományainkkal parádéztak

2006. május 5.


Programok színes kavalkádját kínálta a polgármesteri hivatal kabinetirodája és a csatlakozó szervezők által rendezett Szentesi Parádé április 30-án. A már tavaly is bevált szlogen szerint Kurcán innen, Kurcán túl csalogatták a szórakozni vágyókat, az árvíz fenyegetését kicsit felejteni.


Bővebben


 

Jó utat, kedves ballagók!
 

2006. május 5.


Megkaptam a meghívót ballagásotokra. Köszönöm és igyekszem meghálálni a magam módján. Úgy, hogy kiválasztott jelmondataitok alapján elmondom nektek kívánságaimat a város nyilvánossága előtt, hogy sokan csatlakozhassanak hozzájuk.

"Kibírni mindent!" Erre bíztat benneteket Hemingway. Nem nehéz azonosulnom az ő bíztatásával, mert én már - koromnál fogva - tapasztalom, hogy milyen az, amikor "már nem élnek bennem remények és csodák". De higgyétek el: ezt is lehet bírni! Főleg, ha tudjátok: kikért kell állva maradnotok


Bővebben


 

A magyar nemzet és kultúra "árulója"
 75 éve történt - Móricz Zsigmond meghurcoltatása (II.)

2006. május 5.


Dr. Négyesy László professzor (Vígh László rajza)

Móricz Zsigmond Nyugatban megjelent vitairatára rendreutasító cikkek sora volt a válasz. A személyében megtámadott és vérig sértett Négyesy László a Budapesti Hírlap címoldalán válaszolt Szellemi életünk torzképe címen: "Beállt a Nyugat a Benes úr félhivatalosának? Vagy önkéntes jóindulatból tesz szívességet a cseh propagandának?" - tette fel költői kérdéseit Négyesy professzor, majd így folytatta: "Móricz csak a cseh propagandának hízeleg, mert a magyarság úgyis türelmes, minden határon túl türelmes, egy-egy elkényeztetett írónak minden szabad ebben a mi jámbor országunkban. Hiszen ez a bajunk, ez a lomha szabadelvűség. Próbálna meg M. Zs. cseh földön a cseh közszellemnek ilyen fricskát adni: majd meglátná, milyen ott az emberségesebb világ... De nem lehet, nem lehet, hogy Móricz tiszta öntudattal írta le azokat a vértagadó sorokat. Szegény magyar író, magyar szerkesztő, bizonyosan nincs tisztában, kinek a malmára hajtja a vizet! Ő csak bohém akart lenni, aki nem ismeri a felelősségérzetet. Ez az egyetlen mentsége."


Bővebben


 

Felavatták a Közgét
Évfordulók - 2006

2006. május 5.


100 éve, 1906. április 29-én ismét dr. Molnár Jenőt választották meg Szentes országgyűlési képviselőjévé. Három jelölt küzdött a mandátum elnyeréséért: dr. Molnár Jenő függetlenségi 48-as párti, Rónay Ákos 48-as Kossuth-párti és Vecseri János újjászervezett szociáldemokrata párti. (A szavazatok megoszlása: Molnár 544, Rónay 65, Vecseri 13.)


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. május 5.


Anyák napján én "csak a mamára gondolok": az enyémre, meg a tiedre, mert ők (voltak?) a legjobbak és a legszebbek. Boldog, aki megölelheti és örömöt szerezhet neki.

Külön köszöntöm azokat, akik ebben az évben magasztosultak anyává, keressék meg a saját arcukat kisdedük két csodás szemében. Ott ragyognak és ragyogjanak addig, mígnem egy napon nagymamává lesznek...

Minden anyának az kívánom, hogy maradjanak egész életükben a szeretet, a segítőkészség, a megsértés és a változatlan jóság kiapadhatatlan forrásai és gyermekük hálája szépítse meg a sorsukat.

A felnőtt gyermek élete második felében adhatja vissza édesanyjának mindazt, amit tőle kisded korától kezdve ingyen kapott. Hálás feladat...

Az apák érjék be a családi fészekben a második hellyel. Az ezüst is szépen csillog...

Dr. Imre Ernő

 


 

Bagi uram frakkban
Mikszáth-novella Szentesről 

2006. május 5.


Folytatódott a magyar irodalom remekeit bemutató sorozat a könyvtárban. Ezúttal Bucsány György (képünkön) tanár úr tartott előadást egy Mikszáth novelláról. Noha, mint mondta, Mikszáthnak ez a novellája nem tartozik a magyar irodalom remekei közé, mint pl. a Szent Péter esernyője, de mégis ajánlja jó szívvel, mert itt játszódik a városban, a megyeházán.


Bővebben


 

Hólapáttal a gátra
 

2006. május 5.


Munkában a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola diákjai. (Fotó: Vidovics)

Fiatalok, akik önként (vagy iskoláik motivációja miatt) nagyon is sokat segítettek az árvíz elleni védekezésben. Bár a nagy méretű árhullám csendesedni látszik, és úgy tűnik, már a nehezén túl vagyunk, a szakemberek azért a májusi zöldár miatt még óvatosságra intenek. Kevesen hittük volna, hogy az idei évben ilyen ijesztő magasságokig szökik majd a Tisza vízszintje. Hihetetlen pénzekbe és munkába került a gátak megerősítése szerte az országban, de szerencsére a munkából nem csekély részt vállal a civil lakosság, idősektől a fiatalokig!


Bővebben


 

Gyermekművészek napja
Kézművesek, színjátszók, zenészek 

2006. május 5.


A szinpadi produkcióban a néptánctagozat is fellépett.

A Szurmik Zoltán vezette HMG-s csoport produkciója volt a Szivárvány Művészeti Iskola hagyományos művészeti napjának meglepetés-előadása. Az egész évben együtt elvégzett oktató-nevelő munka mutatkozott be egy hete az ifjúsági házban a képző-és iparművészeti kiállításon, a színpadi produkciókban.


Bővebben


 

Slágergyanús a daluk
Felfedezték a Seress Formációt

2006. május 5.


A Seress fivérek és együttesük a SZIN döntőjében.

Rangos tehetségkutató verseny felfedezettje lett a Seress Formáció. A Szentesen is sokat koncertező csongrádi énekes-gitáros trió nyerte a Szegedi Ifjúsági Napok, a SZIN idei versenyét.

A hagyományos tehetségkutatót amatőr zenekarok számára írták ki, döntőjét múlt pénteken rendezték a szegedi Ifjúsági Házban.


Bővebben


 

Francia est a Megyeházán
 

2006. május 5.


A Horváth Mihály Gimnázium szervezésében április 25-én láthatta az érdeklődő közönség a hagyományosnak tekinthető, évente egyszer megrendezésre kerülő francia estet, melynek az idén a megújult Megyeháza impozáns nagyterme adott otthont.


Bővebben


 

Aranyos gyermekkarok a Petőfiben
 

2006. május 5.


Április 7-én délután dalos torkú pacsirták hangjától zengett a Tóth József Színházterem. Itt találkoztak ugyanis a megye ének-zene tagozatos iskoláinak kórusai. Vendégek érkeztek Makóról, Szegedről és Hódmezővásárhelyről.


Bővebben


 

Loptak a gáton dolgozóktól
 

2006. május 5.


Büntetőeljárást indított a szentesi rendőrkapitányság egy fiatal nő ellen, aki 11 ezer forint értékben szeretett volna élelmiszert lopni a Tescoból, ám a biztonsági őrök még időben lekapcsolták a tolvajt. Később kiderült, hogy a hölgy már többször, hasonló bűncselekményeket követett el bevásárlóközpontokban, nagyobb üzletekben.


Bővebben


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata 

2006. május 5.


Állattenyésztőnek történő eladásból származó jövedelem. Az SZJA törvény 1. számú mellékletének 9.5.1. pontja, egyéb feltételek teljesülése mellett adómentességet biztosít a termőföld értékesítéséből származó jövedelemre, ha a vevő olyan regisztrációs számmal rendelkező állattenyésztő, "akinek az általa használt földterülete nem éri el a külön jogszabály szerint számított mértéket (a mérték eléréséig)".


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. május 5.


  • Fehérbab leves
  • Töltött pácolt karaj zöldséges raguval


Bővebben


 

Kung-fu és a huszárkard
 

2006. május 5.


Máday Norbert (jobbról) és Bágyi János bemutatója Fotó: Vidovics

Gyors, egyszerű, hatékony az a háromszáz évvel ezelőtt megszületett harcművészeti ág, mely a többi háromszázhatvanöt mellett egyedül dicsekedhet azzal, hogy egy hölgy alapította. Szentesen oly jelentős tanulói bázisra tett szert a Wing Tsun kung-fu iskola, hogy maga a kelet-európai főinstruktor Máday Norbert vizsgáztatta a diákokat, aktivitásukat, tudásukat, felkészültségüket.


Bővebben


 

Emlékek sodrában
Rongylabdától az NB I-es sípig

2006. május 5.


Közismert, hogy készül a Nagy Szentesi Sportkönyv azokról a nem aktív szentesi vagy a városunkból elkerült korábbi sportolókról, akik öregbítették Szentes hírnevét. Lassan gyűlik az anyag, s olyan nevekkel is találkoztak a szerkesztők, akik már kezdtek feledésbe merülni. Az első ilyen ismertebb személyiség Szentes első NB I-es játékvezetője Géczi Lajos. Makra Zoltán és Tóth István hathatós segítségének köszönhetően sikerült az Alsógödön élő 86 éves Géczi Lajossal kapcsolatot teremteni, levél formájában. A papírra vetett kérdéseket elküldve Alsógödre, a válasz Riskóné dr. Géczi Edit (Géczi Lajos leánya) segítségével postafordultával érkezett.


Bővebben


 

Kaposvári aranyak
 

2006. május 5.


A Szentesi Delfin ESC úszóinak hosszú utat kellett megtenni azért a 30 aranyéremért, amit a legutóbbi hétvégén szereztek Kaposváron a nemzetközi szenior úszóversenyen. A verseny érdekessége, hogy az emlékverseny névadója, Ketskés K. Endre hosszú évekig eredményes edzője volt a kaposvári úszóknak, köztük leányának Kecskés Andreának, aki a kaposvári szenior úszók vezetője és eredményes úszója. Egy év kihagyás után ismét versenyzett az ország legidősebb szenior úszója, a 91 éves pécsi Kovács Gyuri bácsi, aki többszörös Eb és Vb-bajnok, illetve helyezett hátúszásban. A szentesi úszóknak jól sikerült a szereplés, az érmek száma mellett az időkkel is elégedettek lehetünk.


Bővebben


 

A Tömörkény következik

2006. május 5.


Mórahalmon kapott ki 2-0-ra a Szentesi Kinizsi labdarúgócsapata az elmúlt hét végén. Bozóki Zoltán vezetőedzőtől megtudtuk, hogy kiegyenlített erők összecsapását hozta a találkozó, amelyen a helyzeteit jobban kihasználó gárda szerezte meg a három pontot. Az első játékrészben a mieink kerültek többször helyzetbe, ziccereket hibáztunk, és ahogy az ilyenkor lenni szokott büntetett az ellenfél. Fordulás után újabb szentesi lehetőségek maradtak ki, kapufáig is jutott a Kinizsi, de egyenlíteni nem sikerült, sőt mi kaptunk még egy gólt. Vereségével a Kinizsi egy helyet visszalépett a táblázaton, jelenleg ötödik a csapat 29 ponttal. Ami a hétvégi programot illeti, szombaton a Szentes hazai pályán fogadja a Tömörkény gárdáját 17 órai kezdettel.

H. V.

 


 

Tűzoltók, esernyők
 

2006. május 5.


Május 1-jén a szentesi tűzoltók is megemlékeztek védőszentjükről Szent Flóriánról.
Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az "Isten tűzoltójának" alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltómunka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaink megsegítését.


Bővebben


 

Európa-bajnokság Szentesen
Kick-box siker Augsburgban

2006. május 5.

Kedvező hírekkel tért vissza Bertók Róbert, a Kinizsi TE ökölvívó és kick-box szakosztályának vezetője a németországi Augs-burgból az elmúlt hétvégén. Mint e hasábokon már megírtuk, a kétszeres világbajnok edző tanítványával, Szilasi Szalma Adriánnal részt vett az ISKA Szövetség Kick-box Európa-bajnokságán. Nos, a jó hír egyik fele az, hogy a fiatal szentesi versenyző nagyon szépen helyt állt a küzdelemsorozatban, hiszen full contaktban a második helyet sikerült megszereznie a népes mezőnyben.

A másik hír sportdiplomáciai sikernek is felfogható. Eldőlt, hogy a jövő évi Európa-bajnokságot Szentesen rendezik meg. A rangos eseményre a sportág világ- és Európa-szövetségének elnökei áldásukat adták.

(A rendezvényekre következő számunkban visszatérünk.)

 


 

Csak a győzelem számított
 

2006. május 5.


Hosszabbításban szenvedett 4-3-as vereséget a futsal bajnoki elődöntő első mérkőzésén a Legrand-Szentes csapata az Aramis otthonában hétfőn este. Az egyik fél két győzelméig tartó párharc állása ezzel egy-nulla a fővárosiaknak. Koncz Zsolt a Legrand játékos-edzője szerint annak ellenére volt esély a győzelemre, hogy a hazaiak félidőben már 3-1-re vezettek a mieink ellen. Szünetben a Legrand játékosai átbeszélték a dolgokat, rendezték soraikat, és a második játékrészben újra tavasz eleji formában futballoztak. 3-3 után - még a rendes játékidőben - büntetőt rontott, és így győzelmi esélyt engedett ki a kezéből a Szentes. Az Aramis viszont nem hibázott, szintén büntetőből - 37 másodperccel a hosszabbítás vége előtt - megszerezték a győztes találatot.

Koncz Zsolt előzetesen elmondta: ha a második félidei játékot meg tudnák ismételni, május 4-én csütörtökön itthon meg lehetne szerezni a győzelmet, ami után jöhetne a mindent eldöntő harmadik összecsapás. Hétfőn Kerepeczki és Szarvas sérülés miatt nem lépett pályára, csütörtökön talán már mindketten ott lehetnek a csapatban.

Koncz Zsolt vágya végülis teljesült, a csapat 4-3 (1-2) arányban győzött a fővárosiak ellen. Így a két győzelemig tartó párharc 1-1, a következő meccs a jövő héten lesz Budapesten.

H. V.

 


 

A Szolnoknál az előny
 

2006. május 5.

Három mérkőzésen is szoríthatnak a szentesi vízilabda szerelmesei a hazai színeknek május 6-án, szombaton délután a ligeti uszodában. 15 órától a REMCO-Bertók Szentes ellenfele a Tatabánya lesz, 16 órától a női első osztályú bajnokság bronzérméért csap össze a Hungerit-TOP-COP-Security-Szentesi VK a BVSC együttesével, végül 18 órától jön a nagy rangadó, melyen a férfi OB I hetedik helye a tét.

A Legrand-Szentes és a Szolnok a rájátszásban másodjára csap össze, hiszen szerdán már megmérkőztek egyszer a csapatok. A két győzelemig tartó párharc állása 1-0 a Szolnok javára, ugyanis a Tisza-parti mérkőzésen a hazaiak 13-9-re nyertek a Legrand ellen. Izgalmasnak ígérkezik tehát a hétvégi derbi, amin kizárólag a szentesi győzelem tarthatná életben a Kurca-parti reményeket.

H. V.

 


 

Árhullámok
 

2006. május 5.

1998-óta volt elég figyelmeztetés a Tisza részéről, többször volt szerencsénk, s volt, hogy nem úsztuk meg, kénytelenek voltunk saját kárunkon tanulni, például a Beregben.


Bővebben


 

Családi események
 

2006. május 5.


Született:
Szebegyinszki Tamásnak és Kanász-Szabó Barbarának (Nagynyomás tanya 86/A) Bettina, Kukus György Zoltánnak és Kuti Szilviának (Nagyhegy 404.) György Krisztián, Garai Tibornak és Dombi Ildikónak (Berekhát 26.) Vanda és Lázár, Biró Jánosnak és Nagy Andreának (Ipartelepi út 33.) Gergő, Fási Zoltán Dánielnek és Kis Brigitta Andreának (Alsórét Tanya 133.) Marcell Zoltán, Barna Sándornak és Kátai-Urbán Kamillának (Csongrád, Szűk u. 5.) Hanga nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Diószegi Tamás (Csongrád, Tompa M. u. 2.) és Nagy Edit (Gergely u. 75.), Lázár Gergely (Veres P. u. 8/2.) és Gulyás Nikoletta (Szalai u. 4.).

Elhunyt: Gyalai Pálné Szél Katalin (Nagygörgős u. 19/A), Elekes István (Kishát u. 5.) Maroskerti Jánosné Polgár Erzsébet (Kisér u. 114.), Balogh-Szabó Béláné Baranyi Gizella (Rúzs-Molnár u. 8/A)

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz