<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. május 5.

Állattenyésztőnek történő eladásból származó jövedelem

Az SZJA törvény 1. számú mellékletének 9.5.1. pontja, egyéb feltételek teljesülése mellett adómentességet biztosít a termőföld értékesítéséből származó jövedelemre, ha a vevő olyan regisztrációs számmal rendelkező állattenyésztő, "akinek az általa használt földterülete nem éri el a külön jogszabály szerint számított mértéket (a mérték eléréséig)". A belföldi magánszemélyek által megszerezhető maximális termőföld terület vagy érték az irányadó a regisztrációs számmal rendelkező állattenyésztő által használt földterület az Szja törvényben meghatározott mértékére is. Ez a mérték 300 hektár vagy 6000 aranykorona értékű termőföld (1 hektár átlagos minőségű termőföld 20 aranykorona értékű). Tehát ezt a mértéket az állattenyésztő akkor éri el, ha akár a termőföld területe, akár a termőföld értéke eléri vagy meghaladja a fenti határokat. Az adómentesség vizsgálatakor azonban nem csupán az állattenyésztő tulajdonában lévő földterületet kell figyelembe venni, hanem minden olyan területet, amelynek használatára az állattenyésztő jogosult, így elsősorban a haszonbérbe vett földterületet is.

Módosul a vezető tisztségviselők jogviszonya

Július 1-jén fog hatályba lépni a gazdasági társaságokról szóló új törvény, amely jelentősen befolyásolja a társas vállalkozások, ezen belül is a vezető tisztségviselők biztosítási és járulékfizetési kötelezettségét.

Jelenleg a vezető tisztségviselői feladatok lényegében vagy munkaviszony, vagy megbízásijogviszony keretében láthatók el. 2006. július 1-jétől a vezető tisztségviselők jogviszonyára vonatkozóan változás, hogy ez a megbízatás munkaviszonyban nem látható el. A gazdasági társaságokra vonatkozó szabály tiltja a munkaviszonyban végzett vezető tisztségviselői tevékenységet, mely jelenleg megengedett.

Átmeneti szabályok:

A munkaviszony létesítésének tilalmára vonatkozó szabály nem alkalmazható arra a vezető tisztségviselőre, aki a törvény hatálybalépése előtt halál és az adó. a vezető tisztség ellátására munkaviszonyt létesített, a munkaviszony megszűnéséig, de legfeljebb a vezető tisztségviselővé választásától számított öt évig.

Kérdés: Vállalkozásunknál adóköteles-e az a rendezvény, ahol alkalmazottak családtagjai is részt vehetnek, és milyen fizetési kötelezettségekkel jár?

Válasz: A szja. törvény szerint természetbeni juttatás a kifizető által egyidejűleg több magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, ha a juttatás körülményei alapján a kifizető - jóhiszemű eljáráskor - nem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett bevételt.

Az adóköteles természetbeni juttatás adója 44%. a természetbeni juttatás adóalapként meghatározott értéke után 11%-os egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő
(30) 680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu
e-mail-en.


<<< Vissza