<<< Vissza

Árhullámok

2006. május 5.

1998-óta volt elég figyelmeztetés a Tisza részéről, többször volt szerencsénk, s volt, hogy nem úsztuk meg, kénytelenek voltunk saját kárunkon tanulni, például a Beregben.

Egy biztos, az 1998 és 2002 között árvízi védekezésre fordított 120 milliárd forint, több százmilliárd forintnyi kártól óvta meg az országot. Az egyszeri kiadás így is aránytalanul magas volt, azzal szemben, mintha a megelőző években előre tervszerűen készült volna fel az ország a megfelelő védelemre. De mi gyarlóak vagyunk, és gyorsan elfelejtjük a veszélyt, mindig támadnak pillanatnyilag fontosabbnak tűnő célok, így volt ez az 1970-es nagyvizet követően és így történt ez a 2002. utáni jelenlegi kormány esetében is.

Pedig az Orbán kormány felkészült a tervszerű megelőzésre, elkészítette a Vásárhelyi tervet, amely keretében összesen 130 milliárd forintból megnyugtatóan kezelhetővé válnának a jelenleg komoly veszélyt jelentő árhullámok.
Hat árapasztó tározó épülne, egy a Szamos - Kraszna közben, egy Cigánd Tiszakarád térségében, egy Abádszalók alatt, egy Hany és Tiszasüly térségében, egy Tiszaroffnál, és egy pedig Nagykörűnél összesen 50 milliárd forintért.
Tizenötmilliárd forintért mederrendezés történne a Felső Tiszán a Tivadari szűkületben, illetve hullámtéri beavatkozások Kiskörétől a déli határig.

A költségek másik felét az előbbi beavatkozások nyomán szükséges infrastrukturális és tájgazdálkodási feladatok tennék ki, amelyek segítségével a térség lakosságának életfeltételei javulnának, illetve környezet és természetbarát terület- és földhasználat tudna kialakulni.

A Vásárhelyi terv megvalósításának fentebb vázolt ütemét egyébként 2007-ig tervezték megvalósítani, amely szándékot két 2003-as kormányrendelettel meg is erősítették.

Aztán jött a már említett szabály, miszerint is az operatív feladatok megelőzik a stratégiaikat, és így inkább 50 kilométer autópálya épült, a Vásárhelyi terv megvalósítása helyett.
Remélem most is megússzuk több száz milliárdos árvízi kár nélkül.

(halmail)


<<< Vissza