<<< Vissza

Gyermekművészek napja
Kézművesek, színjátszók, zenészek

2006. május 5.

A szinpadi produkcióban a néptánctagozat is fellépett.

 

A Szurmik Zoltán vezette HMG-s csoport produkciója volt a Szivárvány Művészeti Iskola hagyományos művészeti napjának meglepetés-előadása. Az egész évben együtt elvégzett oktató-nevelő munka mutatkozott be egy hete az ifjúsági házban a képző-és iparművészeti kiállításon, a színpadi produkciókban.

Palásti Ágnes tanárnő az idei év végi kiállítás lelke, még finoman igazított a kollégák és gyermekek nevét sorakoztató táblácskán a kiállítás megnyitója előtt.

- Ezek mind gyermekmunkák - mosolygott a szerénységéről és halkszavú-ságáról ismert pedagógus.

A selyemfestők, kézművesek, origami-kisművészek, rajz-festők, korongozók, nemezelők, textilművesek alkotásait bocsátotta a nagyérdemű elé a Szivárvány Művészeti Iskola. Palásti Ágnes, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola hittan-rajz szakos tanára a régmúlt díszítő-öltöztető munkafolyamatát, a nemezelés alapjait és művészi kivitelezését oktatja a művészeti iskolában.

- A nemez a filchez hasonló textúra, csak gyapjút tömörítve állítjuk elő. Nagyon szeretnek a gyerekek a szappanos vízzel játszva tanulni. Egyelőre a nemez festését, minta formázását tanulják, később süveget is készítenek. Nagy reneszánszát éli a nemezöltözet, főleg az íjászok között.

Kálmánné Szabó Erzsébet, a derekegyházi székhelyű Szivárvány Művészeti Iskola igazgatója elmondta: négy éves múltra tekint a Szivárvány Művészeti Nap hagyománya. Az idei az első alkalom, mikor a színjátszó és zenei tanszakosok műsora kíséri az egy hétre felépített képző- és iparművészeti kiállítást, a médiások több kamerával készítették el kisfilmjeiket.

A kiállítást megnyitó Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a művészeti iskola egy fokkal jobb, mint a kötelező iskola, hiszen a délutánonként kovácsolódó közösségek azzal foglalkozhatnak intenzíven a különböző tanszakokon, amit igazán szeretnek, s örül annak, hogy Szentesen és a környező településeken gyökeret eresztett az oktatási intézmény. Kívánom - folytatta Szirbik, hogy a szunnyadó szépség előhívásának csodálata, ez a szemléletmód ne csak addig tartson, ameddig az iskolai tanév, vagy a tankötelezettség időszaka.

Meglepetés előadásként Szurmik Zoltán a HMG és a Szivárvány Művészeti Iskola pedagógusa és diákjai énekelték gitárkísérettel színpadi etűdjükben: "Sok szív mélyén ott ég ez a tűz..."

Nagy Andrea


<<< Vissza