<<< Vissza

Közbeszerzési vita

2006. május 5.

A 2005. évben lefolytatott közbeszerzési eljárások tapasztalatairól tájékozódott a képviselő-testület. Mint ismeretes, a 2004. május elején hatályba lépett törvény már követi az Európai Uniós normákat. Talán legfontosabb változása, hogy megszünteti a hazai vállalkozókat megillető kedvezményeket. A törvény nagy hangsúlyt helyez az esélyegyenlőségre, a verseny tisztaságára, átláthatóságára. Az erről szóló vitában Kálmán János hangsúlyozta: a Fidesz MPSZ részéről többször hangoztatták, hogy nincs ellenzéki kontroll a közbeszerzési eljárások során. Képviselőtársa, dr. Dömsödi József a 2005. évben lefolytatott közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban sajnálattal tapasztalta, hogy a nyertes szentesi vállalkozók aránya rendkívül alacsony.
Oltyán Lajos kérte, amikor közbeszerzési eljárás alá kerülnek az oktatási intézmények felújításának, karbantartásának feladatai, akkor az eljárásban legyen benne, hogy mikor kell befejezni az adott intézmény felújítási munkáinak teljesítését. Az mindenképp szep-tember 1-je előtt legyen, hogy az oktatás zavartalanul folyhasson.

Dr. Demeter Attila a közbeszerzési bizottság elnökeként ismertette a grémium állandó tagjait, akik alapos, következetes, a város érdekében tett jó szándékú javaslataikkal segítették a bizottság munkáját. Azonban voltak olyan személyek is, akik - mint megjegyezte - nem kívántak ebben a munkában részt venni. Ez nem ellenzéki kérdés, hanem szakmai, mondta.

Szirbik Imre polgármester a bizottság összetételét illetően elmondta, az a jogi és ügyrendi, a pénzügyi, valamint a városrendezési,- fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnökeiből, továbbá az adott közbeszerzési eljárással kapcsolatos szakemberekből áll. Az elmúlt évben 37 közbeszerzési eljárást folytattak le. A tenderek közül 7 budapesti, 4 békéscsabai, 1 nádudvari, 1 gyomaendrődi, 3 szegedi, 5 hódmezővásárhelyi, 2 kecskeméti, 2 szarvasi, 1 miskolci, valamint 11 szentesi székhelyű vállalkozás nyert. Az adózás szempontjából a nem szentesi székhelyű vállalkozások bejelentkeztek a helyi iparűzési adó hatálya alá. Ezekből a tevékenységekből a város kasszájába 14 millió forint iparűzési adó folyt be.

Móra József véleménye szerint azért kevés a szentesi vállalkozó, mert a közbeszerzési eljárásoknál olyan komoly referenciakövetelmények vannak megfogalmazva, amelyet 1-2 személyes vállalkozás nem tud biztosítani. Ahhoz, hogy a közbeszerzési eljáráson eredményesen tudjanak a szentesi vállalkozások indulni, összefogásra lenne szükség, megfelelő tőkeerő és referencia kell hozzá.

Halmai László nem értett egyet azzal a gyakorlattal, hogy a végső döntést nem a képviselő-testület hozza meg nyilvánosan, hanem a polgármester egy személyben. Sok település közbeszerzési gyakorlatát ismeri, ahol a képviselő-testületek döntenek. Képviselőként elvárná, hogy a jelentős szerződésekről kapjanak tájékoztatást. Nagy felelősség van azokon, akik a közbeszerzést bonyolítják, előkészítik, ezért a milliárdos nagyságrendű döntéseket a képviselő-testület ne adja ki a kezéből. Ez válasz arra is, hogy miért nem vett részt a város eddigi közbeszerzési gyakorlatában. Azért, mert nem ért azzal egyet. Javasolta, hogy a júniusi képviselő-testületi ülésre a jegyző terjessze elő a módosított közbeszerzési rendeletet, amely alapján a képviselő-testület magához vonja az egyszerű eljáráson kívüli összes közbeszerzési eljárás esetében a döntést. (Javaslatát a képviselők nem fogadták el.)

Baranyi Imre elmondta: javaslatára kérte fel a polgármester Halmai Lászlót, hogy vegyen részt a közbeszerzési eljárásokban. Érdekesnek tartotta, hogy azért nincs ellenzéki kontroll, mert az ellenzék nem ért vele egyet és nem vesz részt a munkában. Szerinte a bizottság törvényesen és korrektül működik.

Horváth István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara területi elnöke kifejtette: a helybéli vállalkozók is okai annak, hogy ilyen alacsony az általuk elnyert megbízások aránya. Tény, hogy esetükben fennáll az összefogás hiánya. Igaz, a pályázati kiírás gyakran olyan feltételeket tartalmaz, amelyet nem tudnak teljesíteni. A referenciát meg kell teremteni, ez a város és az önkormányzat érdeke is. Tavaly összesen 361 millió forint összegű kis értékű megbízás volt, ebből 68 millió forint került helyi vállalkozókhoz. Kinyilvánította: csak szentesi vállalkozóktól kérne be ajánlatot.

Dr. Demeter Attila kijelentette: amennyiben a képviselő-testület döntene, abban az esetben kezelhetetlenné válna az eljárás. Tavaly nem volt olyan eset, ami miatt elmarasztalták volna az önkormányzatot. Azt nem tehetik meg, hogy a pályázók körét leszűkítik, sem negatív, sem pozitív diszkrimináció nem jöhet szóba. Halmai László úgy fogalmazott: a versenykiírást nem a törvény, hanem a kiíró szabja meg. Elő kell segíteni a szentesi versenyzők szereplését.

Szirbik Imre kifejtette, hogy az önkormányzatnak érdeke a területén lévő vállalkozások fejlődése. Földrajzilag nem határolhatják le a pályázók körét. Számára nem okoz gondot, hogy a felelősséget megosztja, de az a kérése, amikor döntési felelősség van, akkor ne bújjanak ki alóla. A közbeszerzési bizottság álláspontját egyetlen esetben sem változtatta meg.
A 2005. évben lefolytatott közbeszerzési eljárások tapasztalatairól szóló tájékoztatót a testület elfogadta.

L. J.


<<< Vissza