<<< Vissza

Aranyos gyermekkarok a Petőfiben

2006. május 5.

Április 7-én délután dalos torkú pacsirták hangjától zengett a Tóth József Színházterem. Itt találkoztak ugyanis a megye ének-zene tagozatos iskoláinak kórusai. Vendégek érkeztek Makóról, Szegedről és Hódmezővásárhelyről.

Az Éneklő Ifjúság mozgalom már 71 éve szolgálja az ország zenei nevelését. Zene nélkül nehéz lenne az életet elképzelni, főleg Kodály hazájában. Az idei év különleges eseménye volt, hogy március 25-én ünnepeltük másik nagy magyar zeneszerzőnk, népdalkutatónk, Bartók Béla születésének 125. évfordulóját. A kórusok is egy-egy Bartók-kórusművel emlékeztek nagy zeneszerzőnkre.

Délben a vendégeket a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói és nevelői fogadták, majd innen mentek át a gyerekek a színházterembe. A színpadon Mészáros László igazgató köszöntette a megjelenteket, majd Mihály Béla, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nyitotta meg a hangversenyt.

Az évforduló tiszteletére rendezett bemutatón elsőnek a házigazda iskola kórusa énekelt. A kórust Nagy János vezényelte, zongorán kísért Mészárosné Surányi Olga. Repertoárjukra az igényes, színvonalas válogatás volt jellemző. Praetorius, Farkas Ferenc, Bartók Béla és Karai József műveiből mutattak be egy-egy kis remekművet. A kórus kiegyensúlyozott hangzása, tiszta intonációja méltán vívta ki a közönség és a zsűri tetszését.
A makói Belvárosi Általános Iskola folytatta a hangversenyt.

Vastapssal jutalmazta a nagyérdemű a SZTE JGYTF Gyakorló Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Bartók Gyermekkórusának produkcióját is.

Negyediknek lépett színpadra a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola és Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Gyermekkara. Végezetül az összkar Bartók-gyűjtésű népdalokat énekelt Nagy János vezényletével.

A találkozó az iskolában folytatódott, ahol a gyerekek uzsonnáztak, majd a karvezetők a zenei szakemberekből álló zsűrivel tanácskoztak.

Pár nappal később, április 12-én került sor a "Kicsinyek Kórusainak" hangversenyére Szegeden. Ezen Szentesről a Petőfi Sándor Általános Iskola vett részt Takács Pálné kórusvezetővel.

A kicsik örömteli éneke a Dugonics András Piarista Gimnázium nagytermében is sikert aratott. Asriel, Kodály, Szőnyi, Purcell műveit könynyedén, tiszta intonációval, szép szövegejtéssel adták elő a legkisebbek.

Az Éneklő Ifjúság Csongrád megyei hangversenyein a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskola mindkét kórusa arany minősítést szerzett.

A hónap végén Szegeden, a "Gála" hangversenyen vette át Nagy János a Karnagyi díjat, melyet Szeged Város Kórusegyesület alapított, és 1996-tól minden évben az a karnagy kapja meg, aki hoszszú éveken, évtizedeken keresztül kiemelkedő kórusmunkát végez a fiatalok körében.

Kis-Rácz Antalné


<<< Vissza