XLIII. évfolyam 8. szám

2011. március 4.

Kiállítás Budapesten

Március 3-án Budapest adott otthont a nemzetközi kiállítókat is felvonultató Utazás 2011 kiállításnak.

Szirbik Imre polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei kiállításon, azon túl, hogy új a látványkép, a programszervezésekben látszik, hogy a mai fiatalok kire számítanak, ki a célközönség. A várost bemutató sajtó és egyéb termékek megcélozták a más városok lakótelepein élő fiatal, gyermekes családokat, akik nemcsak most, hanem egy későbbi időpontban is kellemes emlékekkel gondolhatnak Szentesre, és jönnek ide vissza Deim Éva a polgármesteri hivatal idegenforgalmi referense elmondta, hogy az elmúlt év a "Fesztiválok" éve volt, és a sikeres programokat az idén is meg kívánják rendezni. Ezek közé tartozik a soha nem látott tömegeket vonzó Télbúcsúztató Karnevál, a Térfesztivál, és a nemzetközi érdeklődésre is számot tartó őszi Lecsófesztivál.

Bánvölgyi Petra az üdülőközpont rendezvényszervező menedzsere, néhány olyan programra hívta fel a figyelmet, melyek, már lassan hagyománynak számítanak, és elsősorban a ligetbe kiláto-gató, szentesi, környékbeli, vagy éppen külföldi vendégek szórakoztatását, aktív pihenését segítette elő. Ezek közé tartozik a strandnyitó, majd a nyár közepén a Szent Iván éji rendezvény, az országos Camping és Karaván találkozó, melyet a nagy sikerre való tekintettel, most már főidényben is itt kívánnak megrendezni, kapcsolódva az előző programhoz. Kiemelt jelentőségű program várható augusztusban, amikor is a családi sportnapot fogják megszervezni, és ezzel, mintegy a strandszezont befejezni. Az üdülőközpont adott helyet egész nyáron péntek esténként a Civil televízió PLÁZS című műsorának és a reggeli hírműsoroknak. Új programként nézhet-tek a vendégek ilyenkor – a műsor után – az éjszakai fürdőzés közepette népszerű koncertfilmeket.

Garai Sz. Imre

2011. március 4.

Pályázatzáró rendezvény

A Szentes Városi Könyvtár, a Szentesi Művelődési Központ és a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közös pályázatának a záró rendezvényét tartják március 9-én, szerdán fél 5-kor a Művelődési és Ifjúsági Házban. Az "Építő közösségek" Szentesi Közművelődési Intézmények a Felnőttoktatás Megújításáért című, 250 órás angol alapszintű nyelvtanfolyami képzést 2010. január 26. – 2011. február 24. között tartották. A szerdai program: Köszöntőt és megnyitót mond Karikó-Tóth Tibor alpolgármester, Varróné Szabó Ildikó szakmai programvezető, a pályázat tapasztalatait foglalja össze, Molnárné Szalai Edit képzésvezető, a képzést értékeli. Ezt követően a végzett hallgatók megkapják a tanúsítványt.

2011. március 4.

A Közösségi Tér programjai

A Dózsa-ház Közösségi Tér az alábbi programokkal várja az érdeklődőket a Csongrádi út 2. szám alatt.

Március 11., péntek 19 óra diszkó; március 12., szombat 10–11 óra reneszánsz esküvő lesz, melynek keretében jelmezes felvonulást rendeznek a Szent Anna utca–Dózsa-ház között; március 13., vasárnap 8–14 óra között Kikelet kupa tájfutó verseny és pontbegyűjtő túraverseny (a versenykiírás a Dózsa-házban tekinthető meg, nevezés: csskkozossegiter@ gmail.com), március 14., hétfő 17 óra Poszler György Forradalmak és az ifjúság címmel tart előadást.

2011. március 4.

Nosztalgiáztak a fodrásznők

Utolsó hajvágás a szövetkezetben

Múlt szombaton csattogtak utoljára az ollók, búgtak a hajszárító gépek a Szentesi Fodrász Szövetkezetben a Fehér-ház alatt. A város legnagyobb fodrászüzlete 37 éven át működött, úgy is, mint a társasági élet színtere.

A dicső múltról, a hangulatról, ami egy zajos, élettel teli fodrászüzletet beleng, az utolsó napon tett látogatásunk alkalmával hallhattunk a dolgozóktól. A megyei szövetkezet szentesi üzlete 1973. október 23-ától fogadta első vendégeit. Akkoriban ez még nem volt ünnepnap, meséli Juhász Bóka Ferencné. A hölgy az első naptól fogva dolgozik az üzletben, s utolsó munkanapján egykori eszközeit készségesen bemutatta a Koszta József Múzeum néprajzosainak. Ugyanis a muzeológusok is úgy gondolták, egy letűnni készülő korszak tárgyi emlékeit és ipartörténeti érdekességeit fontos lenne begyűjteni.

2011. március 4.

A döntőért játszik a Hungerit

Vereségnek nem örültek ennyire mostanában a szentesi vízilabda rajongók, mint ahogy azt az elmúlt szombaton tették. A Hungerit-MetalCom Szentesi VK női csapata ugyan kikapott a görög Patrasztól a LEN Kupa negyeddöntőjének visszavágóján 15–13-ra, ám mivel az első összecsapáson három gólos szentesi győzelem született, így a mieink a döntőbe jutásért mérkőzhetnek az olasz Rapallo együttesével. Zantleitner Krisztina vezetőedző beszámolója szerint a görögök egyszer sem tudtak két gólnál nagyobb előnyre szert tenni, végig tartani tudták a lépést riválisukkal, és bár a meccs utolsó perceiben akadt izgalom bőven- ami természetes egy ilyen kiélezett szituációban- sikerült kiharcolni a továbbjutást. Kövér-Kis Réka ismét szenzációs játékot produkált, öt gólt szerzett, míg Takács és Kotova 3-3, Brávik pedig két alkalommal volt eredményes.

2011. március 4.

Lehet látogatni

A Csongrád Megyei ÁN-TSZ folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzajárvány alakulását Szentes és Csongrád vonatkozásában. A megbetegedések száma elérte azt a szintet, amely alapján, az ÁNTSZ jelzése értelmében a Dr. Bugyi István Kórház vezetése feloldja az intézményben január 26-tól elrendelt látogatási tilalmat.

2011. március 4.

Négyesy László

Százötven éve született

Százötven éve, 1861. március 6-án Szentes Eperjes nevű határrészének egyik tanyáján született Négyesy László. Munkássága sokrétű. Nyelvész, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak megalakulásától alelnöke, majd elnöke volt.

Elemi iskolai tanulmányait tanyai iskolában végezte, majd az akkor hatosztályos szentesi gimnáziumba került, amely még a Széchenyi ligetben, a mai múzeum épületében működött. A hetedik és nyolcadik osztályba Egerben járt. Itt tett érettségi vizsgát. Budapesten és Bécsben folytatta egyetemi tanulmányait. Tanári pályáját Egerben kezdte, majd a szolnoki gimnázium tanára lett. A budapesti egyetemen 1893-tól oktatott.

2011. március 4.

Szülőhelyén vált nemzetközi hírű orvossá

Harminc éve hunyt el dr. Bugyi István sebészprofesszor

Dr. Bugyi István (1935)Az idősebb generáció tagjai még személyesen ismerték Bugyi István tanár urat, s számos történetet mesélnek szakmai tudásáról, puritán életviteléről, legendás emberszeretetéről. Munkásságával bizonyította, hogy kellő tehetséggel, felkészültséggel és szorgalommal vidékről is el lehet jutni az országos, illetve nemzetközi hírnévig. A Bugyi István Emlékév alkalmából idézzük fel életútjának főbb állomásait.

Régi szentesi család sarja; ősei a XVIII. század végén iparosként telepedtek le Szentesen. Édesapja Bugyi Antal városi tanácsnok, főjegyző, helyettes polgármester, Szentes nemzetgyűlési képviselője, kormányfőtanácsos, lapkiadó. Édesanyja Eszes Mária, Eszes Mátyás csongrádi földbirtokos-gőzmalomtulajdonos leánya. Frigyükből egy gyermekük született: István, 1898. január 3-án.

2011. március 4.

Természetelvű festő

Sopronban született, ma Kecskeméten él és alkot. Első kiállítása 1990-ben volt, az utóbbi 20 évben sokféle témával és festészeti technikával kísérletezett, több országos, nemzetközi, csoportos és egyéni kiállításon vett részt. A természetelvű festészet híve, néhány éve a zenei témákban is talált inspirációt, ezekből a munkákból válogatott Walter Gábor festőművész. A Tokácsli Galériában a művész munkáit március 25-ig tekinthetik meg az érdeklődők hétköznap 10–13, 15–18, szombaton 9–13 óráig, (hétfő szünnap).

2011. március 4.

Hamvazkodással kezdődik

Nem a hús elhagyása az elsődleges a böjtben

Minden évben változó időpontban, idén március 9-én ünneplik a keresztények a hamvazószerdát, mely a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.

Ezen a szerdán kerül sor minden római katolikus templomban a hamvazkodásra: az előző évi virágvasárnapi barkák szentelt hamujából keresztet rajzolnak a hívők homlokára, a következő mondatok egyikének kíséretében: "Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel", illetve "Térjetek meg és higgyetek az evangéliumnak". Ez a szertartás vezeti fel a nagyböjtöt, melyet a keresztények 40 napon át tartanak, s ezzel készülnek a húsvét ünnepére.

2011. március 4.

Dankó Pista utca

Szentes utcáinak, tereinek névadói (32.)

A Berekhát nevű városrészben található; a Vajda telep új utcáinak egyike. Ezen a területen volt az egykori cigányputri, amelyet az 1960-as évek végére felszámoltak. Új típusházak épültek, amelyekből három utcát és egy sort alakítottak ki. Az újonnan létrejött utcákat 1971-ben híres cigányzenészekről nevezték el. Ezek közé tartozott Dankó Pista nótaszerző, cigányprímás, aki Szatyma-zon született 1858. jan. 13-án. Tizenöt éves korában cigányzenekart szervezett és vezetett szülőfalujában, majd Szegedre költözött. Első nótáit Blaha Lujza tette népszerűvé. Az 1890-es években daltársulatával bejárta Magyarországot, háttérbe szorítva mindenütt a német daltársulatok népszerűségét. Oroszországban is turnézott. Nem értett a kottaíráshoz, ezért dalait mások lejegyzése nyomán ismerjük. Fiatalon hunyt el tüdőbajban Budapesten 1903. márc. 29-én. Szegeden temették el. Még halálának évében cigányhangversenyt rendeztek emlékére Szegeden, amelyen sikeresen szerepelt Lehota Kiss Bandi tíztagú szentesi cigánybandája is. A hangverseny bevételéből szobrot emeltek neki, amely ma is látható. Dankó Pista és daltársulata kétszer vendégszerepelt Szentesen: 1896 nyarán és 1902 májusában. Ez utóbbi alkalommal három napig időzött városunkban a híres prímás és dalszerző.

Labádi Lajos

2011. március 4.

Elfogadták a költségvetést

A város pénzügyi stabilitása jó

A határon átnyúló együttműködés döntőbizottságától az önkormányzat megkapta az értesítést, miszerint 1,25 pont híján nem támogatják a Napház projektet. Erről Szirbik Imre számolt be a testület februári ülésén. A polgármester hozzáfűzte: júniusi kiírással a városnak lehetősége van változatlan tartalommal újra beadni a pályázatot. A testület döntésétől függ, hogy élni kíván a lehetőséggel, vagy sem.

Ami a gazdaságfejlesztést illeti, a város első embere kitért arra, hogy abban benne van az Ipari Park bővítése közel 300 millió forintos beruházás, ami 50 százalékos pályázati támogatással jár.

2011. március 4.

Március 15-én újra Körséta

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület 2010-ben indította el Szentesi Körséta címmel nagysikerű turisztikai programsorozatát. A szervezők az idén is, tavasztól késő őszig havonta hívják sétára az érdeklődőket. Az évindító rendezvényt március 15-én, kedden 15 órakor tartják, Történelmi körséta Szentes belvárosában címmel. A programban résztvevők a Kossuth térről indulnak és az Erzsébet tér–Szt.Imre herceg–Petőfi u.–Szt. Miklós tér útvonalat járják be idegenvezető kalauzolásával. Találkozás a Kossuth szobornál 15 órakor.

2011. március 4.

Munkarendváltozás

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a lakosságot, hogy a nemzeti ünnep miatt az alábbi munkarend szerint fogadják az ügyeiket intézőket:

Március 14., hétfő pihenőnap, 15., kedd munkaszüneti nap, 18., péntek 7.30–16 (ügyfélfogadás), 19., szombat 7.30–13.30 óráig.

2011. március 4.

Postázták a csekkeket

Változások az adónemekben

A helyi és a gépjárműadó esetében is változás tapasztalható – tudtuk meg Ton-nesné Kiss Ildikótól, az önkormányzat helyi adóirodájának vezetőjétől, aki elmondta: 2010-ben teljesült az adóbevételi előirányzat, a közel 1,3 milliárdos tervezett önkormányzati adó beérkezett. Az önkormányzatnak adóbevételből elmaradása nem származott, de vannak hátralékosok. A legnagyobb adóbevételt a helyi iparűzési adó biztosítja, mely tavaly több mint 900 millió forint volt.

2011. március 4.

Messziről jött busók űzték el a telet

A gólyalábasok vezették a télűzőket az ifjúsági házigTalán a gyerekek örültek a legjobban a pénteki hóesésnek, ami munkát adott a szlovén busóknak, hogy legyen mit elűzniük. A hideg időben sokszor még a forralt bor se hozott enyhülést néhány fagyoskodónak, azonban a kisgyerekeket ez nem nagyon zavarta. Hemperegtek a friss hóban, és hógolyóval dobálták a lányokat.

Jubileumi volt a rendezvény, hiszen már tizedik alkalommal búcsúztatták, űzték a telet Szentesen. A péntek délutáni programokon a busók ugyan mindent elkövettek, hogy csodát tegyenek, de ekkor az égiek nem nagyon akartak rájuk hallgatni. A fagyoskodó érdeklődőket a Pengető Citerazenekar Erdélyből származó nótákkal próbálta felmelegíteni a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

2011. március 4.

Napirend előtt

Szabó Zoltán (Jobbik) napirend előtti felszólalásában jelezte, hogy a tisztelet jeléül a Tiszai strandot nevezzék el dr. Rébeli Szabó Józsefről, a város volt polgármesteréről, aki ott nagy hódolója volt a lábtenisznek. A februári testületi ülésen a továbbiakban Bujdosó Tamás (Fidesz) a munkabérek késésének okáról, Molnárné Tóth Györgyi (Fidesz) pedig az intézményvezetők gyors összehívásának miértje felől érdeklődött.

Az Oyama Dojo – a küzdősporttal foglalkozó egyesület bérli az Arany János utcai volt SZTK épületét – készítetett egy tervet a tetőtér beépítésére, ahol a karate iskolának bentlakásos szállást, plusz előadótermet szeretnének létesíteni. Halmai István (Fidesz-KDNP) úgy hallotta, hogy a város a Petőfi mellett ezt az építkezést is támogatja anyagilag. A felvetésre Szirbik Imre polgármester (MSZP) elmondta, hogy a kérelmet engedélyezésre adták át, feldolgozás alatt áll az egész. Alapgondolatában segíti a város.

2011. március 4.

Elismerték a munkáját

A szentesi Dr. Bugyi István Kórház reorganizációs programjának egyik kiemelt pontja az intézmény munkatársainak erkölcsi és anyagi elismerése. Ennek szellemiségében időről időre elismerik a több évtizede az egészségügyben szolgálatot teljesítő munkatársak eddigi tevékenységét. A február 24-i főorvosi értekezleten ünnepélyes keretek között ismerték el a 30 éve tevékenykedő dr. Pásztor Imre osztályvezető főorvos munkáját.

Dr. Pásztor Imre 1981-ben végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. 1981. október 1-jétől 2003. június 30-ig a kecskeméti kórházban dolgozott. 1985-ben urológiából szakvizsgázott. 2003. július 1-je óta a Dr. Bugyi István Kórházban megbízott osztályvezető főorvosként, majd 2004. március 1-jétől osztályvezető főorvosként folytatja munkáját az urológia osztályon.

Az osztályvezető főorvos tagja a Magyar Urológus Társaságnak, a Magyar Endourológus Társaságnak és a Közép-Európai Urológus Társaságnak. Számos előadás és közlemény publikálása fűződik a nevéhez.

2011. március 4.

Csak szabványos kukákból!

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a rendszeres heti szemétszállítás során a szemetet kizárólag a megkötött szemétszállítási szerződésben megjelölt méretű szabványos kukában helyezzék ki.

A Városellátó Intézmény 2011 márciusától kizárólag szabványos kukában kihelyezett hulladékot szállít el. Ha valamelyik ingatlan nem rendelkezik szabványos kukával, a szemétszállítási szerződés alapján azt az első alkalommal díjmentesen biztosítjuk. A kuka díjmentes átvételének feltétele a szemétszállítási díj határidőben történő befizetése.

Alkalmanként a szerződésben szereplő mennyiségnél több, a heti rendszeres szemétszállítás körébe tartozó hulladék keletkezése esetén annak elszállíttatása az intézményünk ügyfélszolgálati irodájában (Kossuth tér 6., a polgármesteri hivatal udvara) megvásárolható kék színű, feliratos 110 literes zsákban lehetséges.

Az elszállításra kerülő mennyiséggel kapcsolatban reklamációt kizárólag szabványos kuka használata esetében fogadunk el.

További felvilágosítás kérhető a Városellátó Intézmény Kossuth tér 6. sz. alatti ügyfélszolgálatán, a 63/313-343 és 63/400-179-es számokon, vagy a varosellato@freemail.hu elektronikus postacímen.

Városellátó Intézmény

2011. március 4.

Önkéntesek a Zsoldosból

Ápolják az idősek lelkét és kertjét

A fiatalok az elmúlt héten mutatkoztak beA Zsoldos szakközépiskola diákjai az elkövetkező hetekben rendszeres vendégei lesznek a Szentesi Református Idősek Otthonának. A fiatalok önként jelentkeztek abba a programba, mely pályázati forrás nélkül is éli életét: az idősek mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni a diákok a falakon belül és a kert rendbetételével.

Az iskola tanulói a múlt heti első alkalommal bemutatkoztak, és elmondták, hogy szeretnének megtanulni törődni az idősekkel, könnyebbé tenni az életüket, a későbbiekben akár hivatásszerűen is. A hajlott korú embereknek törődésre van szükségük, ezt pedig a fiatalok tudják nekik megadni, hangzott az egyik talpraesett diáktól. A fiatalok azzal is tisztában vannak, ha segítenek, az számukra is jó, hiszen ezzel mások tiszteletét is kivívhatják. Továbbá fontosnak tartják a társadalmi összefogást. Szép gondolat volt az is, miszerint, nekik ez csak 1-2 óra, az időseknek viszont sokkal többet jelenthet.

2011. március 4.

Beindult a Tücsök klub

Ez a "tücsök" télen is zenél, ellentétben a klasszikus mesével. A mind népszerűbb Tücsök zenekar februártól klubfoglalkozásokat indított. A zenés mesék keretében ezeken a délelőttökön kis rajongótáborukkal találkoznak a Közösségi térben.
A Tücsök zenekar 2009 óta létezik, előzményeként közreműködtek a Murphy Stúdióban készült daloskönyvek CD-mellékletein. A jelenlegi felállásban Bányik Boglárka hegedűn játszik, Kozma Edit mesél és énekel, Labádi Krisztina fuvolán és furulyán zenél, Mészáros Gábor, alias Murphy pedig a billentyűs hangszereket szólaltatja meg, s ő készíti a zenei alapot is.

2011. március 4.

Népdalosok találkozója

Február 23-án rendezték meg a Petőfi iskolában a több évtizedes hagyományokkal rendelkező népdalosok találkozóját, melyre a megye minden területéről érkeztek népdalokat kedvelő, 120 kisebb és nagyobb diákok. Ez egyben az Apáczai Kiadó országos felfutású népdaléneklési versenyének megyei fordulója is volt. Szóló kategóriában az első helyezett tanulók jutottak be a tavasszal Budapesten megrendezendő országos verseny döntőjébe.

A megjelenteket Mészáros László igazgató köszöntötte, majd Móra József, a művelődési, oktatási és sportbizottság elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Balla Tibor népzenész tekerőn játszott, Mélykútiné Németh Kornélia citerázott és farsangi dalt tanított a vendégeknek. Magyar Imre néptánctanár 4. osztályos tanítványaival dunántúli ugróst mutatott be.

2011. március 4.

Tél

című fotókiállításra várják az érdeklődőket március 7-én, hétfőn 18 órakor a Galéria Kávéházban. A Petőfi utcában lévő vendéglátóhely emeleti galériájában a Szentesi Fotókör tagjainak alkotásaiból válogattak. A kiállításon Albert Béla, Apró Mária, Bakó Ildikó, Doba Lajos, Györgyi László, Halmai Eszter, Kozma Anita, Králik Emese, Marton Ferenc, Nagy István, Pusztai Péter Pál, Vajda Krisztina és Vörös János fotói nézhetők meg április 4-ig nyitvatartási időben.

2011. március 4.

LÁSSUNK TISZTÁN!

Új rovat

Látásunkra minden más érzékünknél jobban támaszkodunk a hétköznapi életben, nagyban meghatározza közérzetünket, életminőségünket. A látás természetes módon változik az élet során. Minél többet tudunk szemünk változásairól és az ezekkel kapcsolatos teendőkről, annál nagyobb eséllyel óvjuk meg ép látásunkat. Az Optic World segítségével új rovatot indítunk, melyben a szemünkkel, a szemüveg- és kontaktlencse viseléssel kapcsolatos kérdésekre keressük a választ.

Mint az optikai szalon vezetőjétől Domján Ilonától megtudjuk, alapvetően három fénytörési hibát különböztetnek meg a szakemberek: rövidlátás (myopia), távollátás (hypermetropia) és astigmia. Nem számít viszont fénytörési hibának az öregszeműség (presbyopia), amely korral járó fókuszálási hiba.

2011. március 4.

A könyvtárban...

...március 9-én, szerdán 18 órakor vendégünk Zalán Tibor költő, író.

...március 10-én, csütörtökön 18 órakor az Évfordulók nyomában: Bartók Béla. Nagy János ny. igazgató A "klasszikus" Bartók címmel tart előadást az érdeklődőknek.

2011. március 4.

Tavasz Kupa Lövészverseny

A Kontavill Lövészklub és a Szabadidős Sportklub Szentes, 2011-ben is megrendezi szokásos tavaszi légfegyveres lövészversenyét a Magyar Forradalom és Szabadságharc tiszteletére március 13-án, vasárnap 9 órakor a Kontavill légfegyveres lőtéren.

Verseny kategóriák: serdülő leány és fiú légpuska egyéni (14 éves korig), ifjúsági leány és fiú egyéni (15-18 év között), női és férfi egyéni. Fegyvereket és lőszert biztosítunk, de saját fegyver használata is megengedett (nyílt irányzék, cal.: 4,5).

Díjazás: az első három helyezett érem, oklevél. További részletek és előzetes nevezés Postás Lászlónál 06/30/ 907-2099 vagy Ignácz Jánosnál 06/20/378-3840 számon. Nevezési díj nincs.

2011. március 4.

Országos csúcsok a szenior bajnokságon

Százhalombatta adott otthont a szenior úszók első rövidpályás országos bajnokságának. A Szentesi Delfin ESC úszói 16 egyéni bajnoki cím mellett 25 második és 15 harmadik helyet szereztek annak ellenére, hogy betegségek miatt néhány biztos esélyes nem tudott részt venni. Az érmek mellett országos csúcsoknak is örülhettek a Kurca-parti szeniorok, mert Pólyáné Téli Éva hat számban, Pászti Edit két, dr. Venczel Kincső két, Cseuz László, Takács Sándor és Molnár Péter egy-egy számban úszott országos korosztályos csúcsot.

2011. március 4.

Küldöttgyűlést tartott a sportklub

Támogatás nélkül halálra vannak ítélve

Február 25-én az 1930-ban alapított Szentesi Vasutas Sport Club a Loki Falatozóban tartotta a soron következő vezetőségválasztó közgyűlését.

Makra Zoltán, az egyesület elnöke számolt be az egyesület szervezeti életéről. A megyei önkormányzat 2,5 millió forintos támogatásával tudták befejezni az NB I-es futsal bajnokságot, valamint nevezni tudtak a 2010/2011. évi NB II-es bajnokságba.

2011. március 4.

Horgászhírek

A Szentesi Horgász Egyesület Versenysport Szakosztálya meghívásos egyéni versenyt rendezett a Kurca városi szakaszán február 27-én. A GRAVO-MIX Kupa "Sulik Dávid" emlékverseny győztese Ballos László lett 3340 gramm fogott hallal. A vándorkupát Sulik Zoltán, az egy évvel ezelőtt fiatalon elhunyt Dávid édesapja ajánlotta fel és adta át a győztesnek. Eredmények, A szektor: 1. Ballos László (3340 gr), 2. Balla József (3140 gr), 3. Katona Bálint (2720 gr); B: 1. Újszászi Richárd (1540), 2. Lengyel István (1450), 3. Takács János (1300); C: 1. Dohány Péter (1640), 2. Talmácsi Attila (1550), 3. Liska Zoltán (1170). Minden szektor első három helyezettje kupát vehetett át.

Márciusban kezdi a haltelepítést a horgászegyesület. Első alkalommal 15-15 mázsa pontyot raknak a Kurcába és a Gerecz-tóba március 7-én vagy 8-án, ha az időjárás és a vizek állapota megengedi. A telepítés után horgászati tilalom lesz érvényben a Gerecz-tavon március 12-én reggel 7 óráig. A következő halasításra március 29-30-án kerül sor, ekkor újabb 15 mázsa pontyot, 5-5 mázsa amurt és keszeget engednek a vízbe. Itt a horgászati tilalom április 2-án, a hagyományos Gerecz Elemér Emlékverseny befejezéséig tart.

2011. március 4.

Sulipólós sikerek

Ez év februárjában is ünnepélyes keretek közt köszöntötték az elmúlt esztendő élsportolóit, edzőit a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Elismerésében részesültek a Koszta József Általános Iskola fiú és lány csapatai (4 csapat) is, akik a Sulipóló Országos Döntőjén I-II-III. helyezést értek el. Edzőjük Oltyán Gyula, a 2009-es Év edzője elmondta: rengeteg munka, szorgalom, lelkesedés, kitartás, szülői támogatás alapoz meg 4 ilyen ragyogó sikert. A fiúk 3. valamint a lányok 4. korcsoportja az 1. helyezettnek járó kupát szorongathatták a kezükben.

(Fiúk csapata: Baranyi Barnabás, Bocskai István, Harangozó Dominik, Makai Lajos, Márton Róbert, Papp Dominik, Pellei Kristóf, Szécsi László, Szabics Bence, Werner Richárd). (Lányok: Bartucz Dóra, Bene Viktória, Oltyán Dóra, Nemes Beatrix, Szécsi Anikó, Vecseri Dorina, Vidovics Kata).

2011. március 4.

Pótfűtés

Két barlangász sétál a hegyekben. Egyszer csak az egyikük bezuhan egy szakadékba. A barátja utána kiált:
– Hogy vagy, élsz még?
– Igen – hangzik a válasz.
– Nem fáj a fejed?
– Nem!
– Nem tört el a lábad?
– Nem!
– Semmi baj a kezeddel?
– Semmi!
– Huhh, tiszta mázli! Akkor mássz ki, és menjünk tovább!
– Várj egy kicsit, még nem értem le az aljára!

2011. március 4.

Ne dobj ki semmit!

Járt már úgy, hogy csak állt a hűtő előtt és nézte a félig üres sajtos dobozt, a maradék tejfölt, a fonnyadóban lévő kis darab hagymát, esetleg a felbontott felvágottas zacskót, amiben 2-3 db barnuló szélű szalámi árválkodik? Esetleg a látványhoz még előző napi félszáraz kenyér is párosul a kenyértartóban? Megoldásul a következő tippet ajánljuk, hogy ízletes fogást készítsen ezekből a megmaradt hozzávalókból.

A sajtokat darabolja össze, legyen az kocka sajt vagy keményebb trappista, öntsön hozzá kevés olajat, vagy vágjon közé kevés vajat, tegye bele a tejfölt, vágja bele a hagymát, törhet fokhagymát is, majd fűszerezze vegetá-val, chillivel, sóval, borssal ízlés szerint. Serpenyőben kezdje el lassú tűzön hevíteni ezeket a hozzávalókat, majd a felvágottat kockázza fel és a félig kész masszához keverje bele.

2011. március 4.

Egymilliós motort loptak

Február 23-án a déli órákban három személygépkocsit törtek fel a Kálvária-temetőnél. A rendőrség előtt egyelőre ismeretlen módszerrel nyitották ki az autókat, melyekből mobiltelefont, készpénzt és okiratokat vittek el a tolvajok.

Elloptak egy 1200 cm3-es, egymillió forintot érő, lezárt Yamaha motort a Kossuth utcán. A járművet február 24-ére virradóra az egyik ház kapualjából vitte el a tettes.

53 ezer forintnyi táplálék-kiegészítőt loptak el egy szentesi drogéria áruházból az elmúlt héten. Néhány órával később Hódmezővásárhelyen is hasonló bejelentést kaptak az ottani rendőrök, ott szintén ezeket a termékeket gyűjtötte össze és vitte magával a tolvaj, akiről a szentesi elkövetőhöz hasonló személyleírást kaptak az ottani nyomozók.

100 ezer forint értékű arany ékszert loptak el egy Sáfrán Mihály utcai házból az elkövetők. A tettesek a nyitott ablakon keresztül jutottak be a házba szombaton kora este, majd távoztak az ékszerekkel.

Elvitték egy autóbuszból az aznapi, negyvenezer forintos bevételt a tolvajok. A busz sofőrje az autóbusz-pályaudvaron takarította járművét vasárnap este, és amíg az egyik oldalon tisztította a buszt, addig a nyitott ajtón az utastérbe jutva a tettes elvette a kasszából a pénzt.

H. V.

2011. március 4.

Boros-hét

Március 7–11-e között rendezi meg a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola Boros-hét programját. 7-én, hétfőn 14 órakor az egészségügy szakmacsoport napja és "Agytorna" néven matematika-informatika verseny és sportrendezvények lesznek. 8-án, kedden negyed 3-tól angol és német nyelvi majd szavalóverseny, de történelem-tesztverseny és kreatív foglalkozáson is részt vesznek a diákok. 9-én, szerdán negyed 3-tól tanár-diák barátságos röplabdameccs a tornateremben; 10-én, csütörtökön 15–17 óráig Boros-expó és sakkverseny; 11-én, pénteken 11 órakor a megyeházán adják át a Boros-díjakat az arra érdemeseknek.

2011. március 4.

Elkezdték az úszók

Az év első versenyein kiváló úszóeredmények születtek. A Szentes Városi Úszó Club nemrégiben Székesfehérváron hosszú távú versenyen háromfős csapattal képviseltette magát. Az egyesület utánpótlás korú versenyzői közül Schal Zsolt 1500 méter gyorsúszásban nagyszerű teljesítményt nyújtva a csapat legjobbjaként, 8. helyen ért célba, 18:34 mp-es idővel. Mint edzőjétől, Paulovics Tamástól megtudtuk: azért indultak versenyzői kivételesen ezen a hosszú távon, mert beleillik az év eleji felkészülésbe.

Celldömölkön, február elején már rövidpályás versenyen mérették meg magukat a fiatalok. Az úszókat fogadó körülmények és a rendezés dicséretet érdemelt ezen a tornán, ahol Vidovics Milán 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen egyaránt 3. helyet szerzett, Erdélyi Bence 50 méter pillangón 2., 50 méter gyorson 3., míg 100 méter gyorson 4. helyezést ért el, utóbbin az igen jónak számító 57,7 mp-es időeredménynyel csapott célba.

D. J.

2011. március 4.

Rendkívüli ülés

Csütörtöki rendkívüli ülésén döntött a képviselő-testület arról, hogy a 451-es számú főút melletti kerékpárút körforgalom és strandfeljáró közötti szakaszára vis maior támogatás igénykérelmet nyújt be igényt. A belvíz visszahúzódása után látható ugyanis, hogy kár keletkezett a kerékpárútban, mely a közlekedés biztonságát veszélyeztetheti. A helyreállítás összege az előzetes szakértői becslés szerint körülbelül 2,2 millió forint lesz, melynek 70 százalékát a támogatási összegből fedezné az önkormányzat. Azonban a hasonló, jövőbeli belvízkárok elkerülése érdekében arról is döntöttek, hogy megemelik a kerékpárút szintjét. Az ezzel kapcsolatos kiadásokat azonban nem lehet vis maior támogatásból fedezni, hiszen az csak az eredeti állapot helyreállítását támogatja, fejlesztésre nem ad forrást.

2011. március 4.

Filmklub: Egy fiúról

A városi könyvtárban működő filmklubban március 16-án, szerdán 18 órakor az Egy fiúról című angol-amerikai romantikus filmvígjátékot vetítik.

Will egy gyógyíthatatlanul menő 38 éves londoni fickó. Gazdag, nőtlen, gyermektelen, és egész nap semmi más dolga, mint hogy laza legyen, kerülje a felelősséget – és csajozzon. Egy egyedülálló anyával kialakított futó viszonya után rájön, hogy fektethető nők felhajtására remek terep a magányos szülők klubja.

2011. március 4.

Szeged után Újpest

Ma itthon a Szegeddel, szombaton a fővárosban az Újpesttel mérkőzik a Bodrogi Bau Szentesi VK férfi vízilabda csapata. A két összecsapás közül egyértelműen a lilák elleni összecsapás az, amelyik nyerhető, így érthetően ettől vár többet Tóth László vezetőedző. Sérült, beteg nincs a csapatnál, ellenben a mester gerincproblémái miatt injekciókúrán vett részt a héten, ennek ellenére Tóth László igyekszik a kispadról irányítani játékosait mindkét összecsapáson.

A Szeged ellen a Vasassal szemben mutatott produkcióval lenne elégedett a tréner, míg Budapestről pontokkal szeretne hazatérni csapatával. Balogh Zoltán szerződésével és egyéni szponzorá-ciójával kapcsolatban Tóth László elmondta, hogy a játékos nem hagyta el a klubot, továbbra is társaival készül az előttük álló feladatokra. A Szeged elleni megyei rangadó pénteken 18 órakor kezdődik a ligeti uszodában.

h. v.

2011. március 4.

Rendhagyó irodalomóra

A művelődési központ rendhagyó irodalomórát szervez általános és középiskolásoknak március 25-én, pénteken. A Teatro Társulat előadásában negyed 9-kor általános iskolásoknak, Arany János: "Mind-mind Arany, ami…" című, 10 órakor középiskolásoknak, Karinthy Frigyes: "Utazások Karinthyában" című összeállítást hallgathatják meg. A művelődési központ kéri, hogy a létszámot előre egyeztessék le az intézménnyel a 63/314-211-es számon. A belépés díjtalan.

2011. március 4.

Családi

Született: Szili Csaba és Csáki Évának Tamás, Tirpák Roland és Kormányos Máriának Maja Alma, Kovács Gábor és Gonda Emesének Fanni nevű gyermeke.

Elhunyt: Pardi Sándor, Nagy János, Tarján Imre, Fekete Károlyné Horváth Eszter, Farkas István, Busa József, Czuczi Imréné Nagy Franciska, Gergely László, Polyák Lászlóné Gyarmati Zsuzsanna.