2011. március 4.

Postázták a csekkeket

Változások az adónemekben

A helyi és a gépjárműadó esetében is változás tapasztalható – tudtuk meg Ton-nesné Kiss Ildikótól, az önkormányzat helyi adóirodájának vezetőjétől, aki elmondta: 2010-ben teljesült az adóbevételi előirányzat, a közel 1,3 milliárdos tervezett önkormányzati adó beérkezett. Az önkormányzatnak adóbevételből elmaradása nem származott, de vannak hátralékosok. A legnagyobb adóbevételt a helyi iparűzési adó biztosítja, mely tavaly több mint 900 millió forint volt.

A gépjárműadónál a súlyos mozgáskorlátozottak adózása változott. Eddig akinek a 7 pontos igazolása megvolt, az teljes mértékben mentesült a gépjárműadó megfizetése alól. Januártól ezt a kedvezményt szűkítette a gépjármadó törvény, 2011. évtől maximum 13 ezer forintig vehető igénybe, egy darab 100 kW teljesítményt el nem érő jármű után. Tehát akinek az éves gépjárműadója az autó teljesítménye, illetve életkora alapján magasabb, mint 13 ezer forint, az efölötti összeget meg kell fizetnie. Erről sokan kaptak a napokban határozatot. Idén is március 15-ig kell befizetni az 1. féléves gépjárműadót, a másik határidő szeptember 15. Az adó mértékét a személyszállító járművek esetében a teljesítmény és a jármű életkora határozza meg. Tehergépjárműveknél az adó alapja az önsúly plusz a raksúly fele. Itt a törvény a légrugós járművek esetében különbséget tesz: 1380 helyett 1200 forint a szorzó minden megkezdett 100 kg után.

A helyi adók esetében képviselő-testületi döntés alapján történtek változások. A legnagyobb adózói kört az építményadó változása érinti, melyet a vállalkozások fizetnek a vállalkozási célra használt épületek után. – Itt változás, hogy az épületek első 30 négyzetméteréért nem kell adót fizetni, efölött azonban 550 forint a négyzetméterenként fizetendő összeg. A vállalkozásoknak tehát ebben a kategóriában a március 15-i határidőig már a módosított összeg szerint kell kiegyenlítenie a kötelezettséget – hangsúlyozta az irodavezető.

Azoknak a vállalkozásoknak, vállalkozóknak akik az Ipari Park illetve az elkerülő út melletti, helyi rendeletben megjelölt területeken, új – vállalkozási célú – épületet építenek, ezen adótárgyak után az adó mértéke 20 forint négyzetméterenként.

Éjszakánként 300 forintra emelkedett az idegenforgalmi adó, és kisebb módosulás történt az iparűzési adóban. Bevezették az ideiglenes iparűzési adót, naponként 5000 forintos mértékben. Ez azokat a nem helyi cégeket érinti, akik sem telephellyel, sem székhellyel nem rendelkeznek Szentesen, de 30 napnál hosszabb, viszont 181 napnál rövidebb időtartamban végeznek munkát a településen. Itt a napok száma alapján történik a fizetés.

Szentesen nem vezették be a lakások utáni építményadót. A magánszemélyeknek kommunális adót kell fizetniük, ami tételes adónem. – Ez azt jelenti, hogy belterületi ingatlan esetén 5000, külterületinél 3500 forintot kell fizetni adótárgyanként. Itt is van mentesség. A legnagyobb kört a 70 év fölöttiek adómentessége jelenti. Akik betöltötték ezt az életkort, azoknak a következő év január 1-től az álladó bejelentett lakóhelyül szolgáló ingatlan után nem kell az adót megfizetniük. A mentesség kizárólag egy ingatlan után vehető igénybe – mondta el Tonnesné Kiss Ildikó.

Az önkormányzat adóirodája befejezte az egyenlegértesítők kipostázását. Előfordulhat azonban, hogy ha valaki nem jelentette be lakcímváltozását, akkor a régi címére küldik ki azokat. Érdemes azonban tudni, hogy az adóhatóságnak nem kötelessége kiküldeni a csekkeket, ezért nem lehet kifogásként élni azzal, hogy nem kapta meg valaki. A csekkek pótlására az adóiroda ügyfélfogadási idejében természetesen lehetőség van.

Cseh-Lakos