2011. március 4.

Napirend előtt

Szabó Zoltán (Jobbik) napirend előtti felszólalásában jelezte, hogy a tisztelet jeléül a Tiszai strandot nevezzék el dr. Rébeli Szabó Józsefről, a város volt polgármesteréről, aki ott nagy hódolója volt a lábtenisznek. A februári testületi ülésen a továbbiakban Bujdosó Tamás (Fidesz) a munkabérek késésének okáról, Molnárné Tóth Györgyi (Fidesz) pedig az intézményvezetők gyors összehívásának miértje felől érdeklődött.

Az Oyama Dojo – a küzdősporttal foglalkozó egyesület bérli az Arany János utcai volt SZTK épületét – készítetett egy tervet a tetőtér beépítésére, ahol a karate iskolának bentlakásos szállást, plusz előadótermet szeretnének létesíteni. Halmai István (Fidesz-KDNP) úgy hallotta, hogy a város a Petőfi mellett ezt az építkezést is támogatja anyagilag. A felvetésre Szirbik Imre polgármester (MSZP) elmondta, hogy a kérelmet engedélyezésre adták át, feldolgozás alatt áll az egész. Alapgondolatában segíti a város.

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola mára kinőtte épületét. A városban szóbeszéd tárgya lett a diákok elhelyezése. A polgármester – szintén Halmai István kérdésére – a következő választ adta: ez ügyben a megyei közgyűlés alelnöke kereste meg az önkormányzatot. Több változatban tettek ajánlatot, a javaslatok között szerepel intézményen belüli elgondolás, esetleg tagintézménnyel történő egyeztetés, de fölmerült a volt Gróf Széchenyi iskolában való szakképzés lehetősége is. Átgondolása a megyei közgyűlés asztalán van.

Napirend előtti témában felmerült a bérkifizetések késése. Bujdosó Tamás (Fidesz) érdeklődésére Szirbik Imre válaszában kifejtette: a települések már korábban rákényszerültek arra, hogy a munkabérek kifizetését az állami támogatás beérkezése utánra ütemezzék át. A megyei intézményeknél ez már régóta 7. és 10-e közé került, a város eddig tartani tudta, hogy a hónap első munkanapján fizessenek. Időközben megváltozott az állami támogatás utalási rendszere, az államkincstár a hónap első munkanapján indítja, ami a következő napon ér ide, mondta a polgármester. Likviditási gondok miatt az önkormányzat azt vállalta, hogy az állami támogatás beérkezése utáni munkanapon indítja a bérátutalásokat. A beérkezés attól függ, mely banknál vezeti a dolgozó a bankszámláját.

A tűzoltók túlmunka iránti pere már évek óta húzódik. A helyi parancsnok következetességének köszönhetően a szentesi tűzoltók esetében megszületett az
elsőfokú ítélet. (A perek ugyanis megyeszerte egy időben indultak, attól függően, hogy mely munkáltató miként tudott azonosulni az igényekkel, születnek majd az ítéletek.) A felvetésre dr. Sztantics Csaba jegyző elmondta, hogy a tűzoltóparancsnok magatartásának és álláspontjának köszönhetően, az ítélet néhány apró dolgot figyelembe véve, elfogadható a város számára. Néhány részletkérdésben még egyeztetni kell, ezért a parancsnok fellebbezést nyújtott be az elsőfokú ítélettel szemben. Helyi szinten közel 30 millió forintról van szó, ezt sem a munkáltató, sem a fenntartó önkormányzat nem tudja kifizetni.

– Abban reménykedünk, mint ahogy a kormány foglalkozik is a kérdéssel, valamilyen módon az önkormányzatok segítségére kell, hogy siessen. (Egyébként is az állam adja a pénzt, az önkormányzat csak továbbítja azt.) Egységes álláspontot kellene a kormányzatnak kialakítania arra nézve, hogy a tűzoltók igénye kielégíthető legyen – fűzte hozzá a polgármester.

Karikó-Tóth Tibor alpolgármester – szintén kérdésekre válaszolva – kitért arra, hogy az önkormányzat két alternatívában is foglalkozni kíván az intézményrendszer átvilágításával. Szakértőket kértek fel, tanulmányterv készül, amely alapján döntést hozhat a testület. – Ezzel kapcsolatban kíváncsiak voltunk a szakma véleményére, ezért hívtuk meg az intézmények, a munkaközösségek vezetőit. Állásfoglalás, véleménykérés, szakmai konzultáció volt, amelyen megvitattuk a demográfiai hullám helyzetét – mondta az alpolgármester.

Lovas József