2011. március 4.

Önkéntesek a Zsoldosból

Ápolják az idősek lelkét és kertjét

A fiatalok az elmúlt héten mutatkoztak beA Zsoldos szakközépiskola diákjai az elkövetkező hetekben rendszeres vendégei lesznek a Szentesi Református Idősek Otthonának. A fiatalok önként jelentkeztek abba a programba, mely pályázati forrás nélkül is éli életét: az idősek mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni a diákok a falakon belül és a kert rendbetételével.

Az iskola tanulói a múlt heti első alkalommal bemutatkoztak, és elmondták, hogy szeretnének megtanulni törődni az idősekkel, könnyebbé tenni az életüket, a későbbiekben akár hivatásszerűen is. A hajlott korú embereknek törődésre van szükségük, ezt pedig a fiatalok tudják nekik megadni, hangzott az egyik talpraesett diáktól. A fiatalok azzal is tisztában vannak, ha segítenek, az számukra is jó, hiszen ezzel mások tiszteletét is kivívhatják. Továbbá fontosnak tartják a társadalmi összefogást. Szép gondolat volt az is, miszerint, nekik ez csak 1-2 óra, az időseknek viszont sokkal többet jelenthet.

Három pedagógus, Balázs-né Szabó Erzsébet, Kovácsné Madácsy Ágota és Csikai Judit irányítja az iskolában ezt az önkéntes programot. Csikai Judit úgy fogalmazott motivációjukról: közelíteni szeretnék egymáshoz a generációkat, és nagy öröm, hogy sok gyerek jelentkezett felhívásukra. Ennek köszönhető, hogy akkor sem keseredtek el, amikor nem nyert a pályázatuk. Ha ennyi fiatal felsorakozott mögöttük, úgy döntöttek, mégis megvalósítják, amit a projektben szerettek volna. Ehhez részben a református otthon anyagi támogatásával tudtak hozzálátni. Eredetileg 8-10 diákban gondolkodtak, de szájhagyomány útján terjedt a lehetőség híre és most 22 főnél tartanak, árulta el a pedagógus. A 10. és 11. osztályos diákok ezen a héten vetélkedővel kedveskedtek a lakóknak, velük közös csapatokat alkotva, a fodrásztanulók pedig már készülnek a nőnapra. Ahogyan a pályázatban is szerepelt, 10 órában bent az otthonban, 10 órában a kertben fognak tevékenykedni. A vasas- és a festő tanulók rendbe teszik a padokat, ülőalkalmatosságokat, később komposztálóhelyiség kialakításban is segítenek a diákok. Az idősotthonban szeretnének egy kisebb virágoskertet, orgonabokrokat a kerítés mellett, s szőlővel befuttatni a ház falát, elkél tehát a segítség.

Szívesen is vették ezt a szándékot. Mint Kovách Péter református lelkipásztor, az intézmény vezetője elmondta, mindig öröm, ha valaki szeretettel közeledik feléjük. Manapság már nem egy nagy közösségként élnek együtt a családok, így a fiatalok nem ismerik igazán a legidősebb korosztályt. Kovách Péter szerint fontos, hogy az ifjúság felfedezze, mekkora tudást, tapasztalatot felhalmoztak az idős emberek a mögöttük levő évtizedekben. Ugyanakkor a bentlakók is örülnek, hogy a fiatalság érdeklődik irántuk, ez visszaidézi ifjúkorukat. Kevés olyan dolog van ma, amely érdek nélkül történik, ez esetben erről van szó, tette még hozzá a lelkipásztor.

(darók)