2011. március 4.

Elfogadták a költségvetést

A város pénzügyi stabilitása jó

A határon átnyúló együttműködés döntőbizottságától az önkormányzat megkapta az értesítést, miszerint 1,25 pont híján nem támogatják a Napház projektet. Erről Szirbik Imre számolt be a testület februári ülésén. A polgármester hozzáfűzte: júniusi kiírással a városnak lehetősége van változatlan tartalommal újra beadni a pályázatot. A testület döntésétől függ, hogy élni kíván a lehetőséggel, vagy sem.

Ami a gazdaságfejlesztést illeti, a város első embere kitért arra, hogy abban benne van az Ipari Park bővítése közel 300 millió forintos beruházás, ami 50 százalékos pályázati támogatással jár. Egy új ipari csarnok építéséről van szó, melyet bérbe kíván adni a város. Szerepel benne a kisvállalkozások támogatása, továbbá az úgynevezett városmarketing (a kiajánló szerepre szívesen fordítanának még többet). További kérdésekre válaszolva a polgármester nem vetette el a Kiss Zsigmond utca felújítását sem. Mint mondta, a költségvetésben szereplő pénzösszeg lényegében egy döntéselőkészítő tanulmány. Az utca szélesítése gyakorlatilag négy programot foglal magába. Az egyik a Battyány-Kiss Zsigmond-Sima Ferenc utcai kereszteződés csomópontjának megoldása, a másik a hídnak az ügye, szélesítése, annak több variációban történő megoldása. A harmadik: a Csongrádi út felől bejövő kerékpárútra történő csatlakozás. A negyedik programban maga a Kiss Zsigmond utca szerepel, amelyről tudni kell, hogy a lakótelep felé, baloldalt egy 20 KV-os vezetékrendszer van, a jobb oldalon pedig gyönyörű platánsor. Közel másfél méter kellene az út szélesítéséhez.

Halmai István indítványozta, hogy a tiszai tulajdonosok kommunális adóját engedjék el, mivel szabad-idő eltöltésére teljességgel alkalmatlan a strand. Rettenetes állapotok vannak, nagyon sok pénzt kellene költeni rá, ugyanakkor gyönyörű színfoltja a városnak, megtartása feltétlenül szükséges.

Szentes 2011-es költségvetéséről szólva Szirbik Imre elmondta, a 11,3 milliárdos főösszeg több mint felét fejlesztésekre fordítanák, a tervezett működési hiány 159 millió forint. Hozzátette, a büdzsé négy nagy beruházásra fókuszál a következő időszakban: az új szennyvíztisztítóra, a városközpont rekonstrukcióra, valamint a kórház és a strand fejlesztésére.

Horváth István dicsérettel szólt mindazokról, akik 200 millió forintról 30 millió közelébe vitték le az elmúlt év költségvetési hiányát. Ezt to-vábbra is tartanunk kell. A fő elv az, hogy működésre nem szabad hitelt felvenni. A normatív állami támogatások a kötelező feladatok fenntartását nem fedezik, jelentette ki a képviselő.

Szabó Zoltán elmondta, a közfoglalkoztatás az elmúlt évben jobban működött, mint most. Háromnapos adat szerint 1979 munkanélküli van Szentesen, ebből közel 400 az új munkanélküli. Ez a közfoglalkoztatási rendszer szétverésének köszönhető. A négyórás foglalkoztatás nem hoz pozitívumot. Van, ahol a dolgozók nem jelennek meg, hiszen a bérpótló támogatás 28 ezer forint, míg négy órában 32 ezer körül keresnének. Tehát a rendszer nem jó.

Ezzel Molnárné Tóth Györgyi (Fidesz) nem értett egyet. Kifejtette, nem lehet akkora igényt támasztani az állam felé, hogy minden állástalant bevonjanak a közfoglalkoztatásba. A képviselő szóvá tette a város eladósodottságát, egyúttal jelezte, nem lenne helyes a büdzsé elfogadása esetén intézményi átszervezésbe fogni.

Szirbik Imre polgármester kihangsúlyozta: a város pénzügyi stabilitása jó, nincs működési hitele, a fejlesztésekre fordított hitelek fedezete megvan. Az 5,3 milliárdos költségvetésnek közel 3 százaléka a hiány. Más városokban, ahol összevonásokról, leépítésekről beszélnek, örülnének ennek. Szentes ebben a pillanatban tartani tudja a létszámot. Ez bizonyos kockázatokkal jár, és lehet, nem sokáig tartható. A kormány a közszférában leépít, a büdzsében nincs szó leépítésről – szögezte le a polgármester.

A testület többsége végül elfogadta az idei költségvetést.

Lovas József