2011. március 4.

Hamvazkodással kezdődik

Nem a hús elhagyása az elsődleges a böjtben

Minden évben változó időpontban, idén március 9-én ünneplik a keresztények a hamvazószerdát, mely a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.

Ezen a szerdán kerül sor minden római katolikus templomban a hamvazkodásra: az előző évi virágvasárnapi barkák szentelt hamujából keresztet rajzolnak a hívők homlokára, a következő mondatok egyikének kíséretében: "Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel", illetve "Térjetek meg és higgyetek az evangéliumnak". Ez a szertartás vezeti fel a nagyböjtöt, melyet a keresztények 40 napon át tartanak, s ezzel készülnek a húsvét ünnepére.

A böjt a bűnbánat időszaka. Alkalom a lemondásra, az Istenhez történő közelebb kerülésre, a húsvétra való méltó felkészülésre, melynek része a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés. A bűnbocsánatra, vezeklésre utaló motívum a böjti időszakot felvezető hamvazkodás is.

Ma sokszor és sokan félreértelmezik a böjti időszak jelentését. Azt gondolják, hogy ennek a 40 napnak az ételektől való tartózkodást kell jelentenie, holott böjtölni nem elsődlegesen hús elhagyásával kell. A böjt klasszikus értelemben tartózkodás olyan dolgoktól, amelyek túl sok időt és energiát vesznek el tőlünk, ahelyett, hogy azt önmagunk és az Istennel való kapcsolatunk rendezésére fordítanánk – emelte ki a böjt lényegét Kovách Péter református lelkipásztor. Ez mindenkinél más. Le lehet ilyenkor mondani például a televíziózásról, a szórakozásról vagy a számítógépezésről, esetleg bizonyos ételek fogyasztásáról. Mindenkinek végig kell gondolnia, hogy ebben a 40 napban mit von meg magától annak érdekében, hogy a felszabadult időt az Úristennel való kapcsolatának rendezésére vagy a másik emberrel való kapcsolatának rendbetételére fordítsa.

A Kiss Bálint Református Általános Iskolában nagy-böjtben a tanári szobában és a hittanos faliújságon minden napra kitesznek egy gondolatot, amely hasznos tanács, segít a böjtben való eligazodásban.