2011. március 4.

Beindult a Tücsök klub

Ez a "tücsök" télen is zenél, ellentétben a klasszikus mesével. A mind népszerűbb Tücsök zenekar februártól klubfoglalkozásokat indított. A zenés mesék keretében ezeken a délelőttökön kis rajongótáborukkal találkoznak a Közösségi térben.

A Tücsök zenekar 2009 óta létezik, előzményeként közreműködtek a Murphy Stúdióban készült daloskönyvek CD-mellékletein. A jelenlegi felállásban Bányik Boglárka hegedűn játszik, Kozma Edit mesél és énekel, Labádi Krisztina fuvolán és furulyán zenél, Mészáros Gábor, alias Murphy pedig a billentyűs hangszereket szólaltatja meg, s ő készíti a zenei alapot is. Az együttes iskolákban, óvodákban, illetve céges rendezvényeken szórakoztatja a gyerekeket és szüleiket. Mivel úgy vették észre, tetszik a publikumnak, amit csinálnak, elgondolkoztak azon, hogy érdemes lenne egy közösséget szervezni a zenekar köré. Másként megfogalmazva, egy zenekarnak nem árt, ha van rajongótábora. A klub alapításával azonban a zenészeknek más célja is volt: a gyerekek zenei kultúráját szeretnék formálni, a ritmusérzéküket fejleszteni, s közös játék örömét is megadni, amely már kiveszőben van mai világunkban. Labádi Krisztina a pedagógus zenésztársaival – illetve Boglárka esetében még csak pedagógusnak készülő – bevallottan a zene és a gyerekek szeretete miatt indították az együttes klubját. A fiatal tanárnő elmondta: interaktív műsoraik egy-egy történetre épülnek, bevonják a gyerekközönséget, hogy együtt oldják meg a mesében előforduló problémás helyzeteket. A hagyományőrzésre is gondot fordítanak, hiszen a Krisztina és Edit által írt meséket népdalok, ismert gyerekdalok kísérik, igaz, a jelenkornak megfelelő hangszerelésben.

Bár városunkban nincs másik zenekarnak saját klubja, a Tücsök tagjai remélték, lesz érdeklődés az első foglalkozásukra. Mint ahogy volt is, szép számmal látogattak el. A klub minden hónap első vasárnap délelőttjén működik, legközelebb március 6-án várják a gyerekeket a csecsemőkortól a kisiskolásig. A Dózsa-házban kialakított Közösségi térben 9 és 11 óra között ezúttal farsangi mulatságot rendeznek, közben a zenészek segítségével álarcot is készíthetnek a gyerkőcök, mondja Krisztina.

A Tücsök, ahogy az idő megengedi, szabadtérben is zenél: terveznek a tanév végére például vakációnyitó-rendezvényt is, nagyobb fellépéseken kibővül a zenekari felállás.

A klubtagság csak jelképes, nem kötelező, de a leglelkesebb résztvevőket azzal biztatják: nyáron meglepetésben részesülnek.

D. J.