2011. március 4.

Messziről jött busók űzték el a telet

A gólyalábasok vezették a télűzőket az ifjúsági házigTalán a gyerekek örültek a legjobban a pénteki hóesésnek, ami munkát adott a szlovén busóknak, hogy legyen mit elűzniük. A hideg időben sokszor még a forralt bor se hozott enyhülést néhány fagyoskodónak, azonban a kisgyerekeket ez nem nagyon zavarta. Hemperegtek a friss hóban, és hógolyóval dobálták a lányokat.

Jubileumi volt a rendezvény, hiszen már tizedik alkalommal búcsúztatták, űzték a telet Szentesen. A péntek délutáni programokon a busók ugyan mindent elkövettek, hogy csodát tegyenek, de ekkor az égiek nem nagyon akartak rájuk hallgatni. A fagyoskodó érdeklődőket a Pengető Citerazenekar Erdélyből származó nótákkal próbálta felmelegíteni a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

Pénteken még senki sem gondolta, hogy vonzó körülmények alakulnak ki szombatra. Délelőtt az óvodások, és az iskolások vették át a szereplést a sportcsarnokban. A délutáni felvonuláson hangos zenével, sípokkal, kereplőkkel, a garabonciások, a hagyományőrzők minden eddiginél több érdeklődőt csaltak az utcára. A busók félelmetes öltözékben, álarcban, hatalmas kolompokkal zajongva ijesztgették a lányokat, a gyerekeket, és talán a télmanót is, mert szombaton a tél egy kicsit visszarettent. Rendőri biztosítás mellett a karneváli sokadalom előtt a környezetből kiemelkedő gólyalábasok vívtak egymással, majd mutatták az utat az ifjúsági házig. Középen hagyományőrzők ostort csattogtattak, a busók ijesztgették a kifestett és maskarába bújt iskolásokat, óvodásokat. A hangzavart lankadatlan sípszóval tették teljessé az aprónépek.

A télűző máglyát a "gödörben", több ezer ember előtt Szirbik Imre polgármester gyújtotta be. Itt közölték, hogy az esti koncertre csak 1200 embert engednek be, biztonsági okok miatt. Ekkor többen morgolódtak, de végül megértették, hogy a balesetmegelőzés az egyik legfontosabb feladat egy ilyen méretű rendezvényen. A Pom-Pom együttes gyermekműsora után Takács Ni-kolas adott rövid koncertet, kihirdették a nap nyerteseit és a télbúcsúztatót a hagyományos lufieső zárta.

Garai Sz. Imre