2011. március 4.

Küldöttgyűlést tartott a sportklub

Támogatás nélkül halálra vannak ítélve

Február 25-én az 1930-ban alapított Szentesi Vasutas Sport Club a Loki Falatozóban tartotta a soron következő vezetőségválasztó közgyűlését.

Makra Zoltán, az egyesület elnöke számolt be az egyesület szervezeti életéről. A megyei önkormányzat 2,5 millió forintos támogatásával tudták befejezni az NB I-es futsal bajnokságot, valamint nevezni tudtak a 2010/2011. évi NB II-es bajnokságba. A helyi önkormányzat volt a másik nagyobb támogató (2,1 millió és 240 ezer forint rendezvénytámogatás), ami jórészt a futsal és a rögbi szakosztály működési feltételeit biztosította. Sajnos, a szép sikereket elérő futsal elvesztette két nagy támogatóját, így a csapat tagjai máshol kerestek lehetőséget. Az utánpótláscsapattal folytatják a sporttevékenységet a továbbiakban. A többi szakosztálynak is viszonylag kevesebb támogatás jutott, de az egyesület anyagi lehetőségeit behatárolják a Szentesi VSC sportlétesítményeinek fenntartási- és rezsiköltségei is, melyhez sem állami, sem önkormányzati támogatást nem kapnak. A fennmaradásukat több pályázat (NCA, Wesselényi, Civilcom) benyújtásával próbálják biztosítani, melynek várják az eredményeit. Amennyiben a pályázatok nem nyernek, akkor az egyesület fennállásának a legnehezebb éve következik, ami az anyagiakat illeti.

A rögbi szakosztály 20 évig működött az egyesületen belül; most bejelentették, hogy szeretnének önálló egyesületként folytatni a sporttevékenységüket.

A vívók főleg utánpótlás-nevelésben erősödtek, de nagy örömükre a felnőtt női párbajtőrbajnokságon Al-mási Alexandra 3. helyet ért el. Ezüstjelvényes próbázó lett Pólya Tibor, a természetjáró szakosztály tagja. A kispályás szabadidős labdarúgócsapat két városi bajnokságot nyert.

Az egyesületnek nincsenek fizetett alkalmazottai. Közel 30 ember végez térítés nélkül valamilyen munkát a sportolók érdekében. Vannak olyan egyesületek a városban, ahol több alkalmazott is van, míg a Szentesi VSC állandó pénzhiánnyal küszködik. Gondot jelent a bajnoki szereplésre való elutazás, vagy a létesítménybérlet kifizetése. Szomorúan és értetlenül állnak a kulturális és sportbizottság sportági besorolása előtt. Ebből azt a következtetést vonják le, hogy a kategórián kívül maradt – de még mindig népszerű – sportágak halálra vannak ítélve. Külső támogatót a városban nem lehet találni, és a felmerülő költségeket a sportolók, különösen a gyerekek nem tudják megfizetni. Így valószínű, hogy a gyerekek abbahagyják a sportolást.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a szakosztályok beszámolóját. Ellenszavazat nélkül – 5 tartózkodással – a rögbi szakosztály kiválását is támogatták, majd megválasztották az egyesület vezetőségét, és módosították alapszabályt.

Az új vezetőség: Makra Zoltán elnök, Szabó Árpád (futsal), Barna Viktor (vívók), Bihari János (természetjárók), Király Attila (szabadidő sport). A felügyelőbizottság tagjai, Piti Józsefné, Csapó Csaba, Dávidné Kocsis Margit.

Garai Sz. Imre