2011. március 4.

Ne dobj ki semmit!

Járt már úgy, hogy csak állt a hűtő előtt és nézte a félig üres sajtos dobozt, a maradék tejfölt, a fonnyadóban lévő kis darab hagymát, esetleg a felbontott felvágottas zacskót, amiben 2-3 db barnuló szélű szalámi árválkodik? Esetleg a látványhoz még előző napi félszáraz kenyér is párosul a kenyértartóban? Megoldásul a következő tippet ajánljuk, hogy ízletes fogást készítsen ezekből a megmaradt hozzávalókból.

A sajtokat darabolja össze, legyen az kocka sajt vagy keményebb trappista, öntsön hozzá kevés olajat, vagy vágjon közé kevés vajat, tegye bele a tejfölt, vágja bele a hagymát, törhet fokhagymát is, majd fűszerezze vegetá-val, chillivel, sóval, borssal ízlés szerint. Serpenyőben kezdje el lassú tűzön hevíteni ezeket a hozzávalókat, majd a felvágottat kockázza fel és a félig kész masszához keverje bele. Miután fel-rottyant, az így kapott szószt tegye félre, hagyja állni pár percig. Közben vagdossa össze a kenyeret nagyobb kockákra, tegye előmelegített sütőbe pirítsa arany-barnára és amikor kész, óvatosan locsolja meg olívaolajjal vagy hagyományos olvasztott zsírral. A forró kenyereket ossza tányérokra, szedjen mellé az elkészült sajtos-felvágottas masszából, hintse meg kevés őrölt borssal. Ha maradék paprika, paradicsom vagy más zöldségféle is lapul a hűtő mélyén, de nem túl friss, nyugodtan vegye elő, vágja őket vékony szeletekre, csepegtessen néhány csepp ecetet rájuk, óvatosan szórja meg kevés kristálycukorral és csipetnyi sóval, s kínálja a sajtos-krémes pirítós mellé. Kiváló vacsorát rögtönözhet ezekből a hozzávalókból, melynek elkészítése 35 perc.

Desszertnek kínálhatjuk: Túlérett banánokat pürésítsük villával, babapiskóta vagy keksz darabokat törjünk rá, karácsonyi csokikat olvasszunk fel és locsoljuk le vele a banános kekszet és ha van tejszínhab, díszítsük azzal. A tetejére reszelhetünk narancs vagy citromhéjat.

Étkezés után tegyünk az asztalra egy kancsó tiszta vizet, melybe rakjunk egy csipetnyi sót, csipetnyi őrölt fekete borsot és egy fél citrom levét. A só és bors nem érezhető, ha betartjuk az adagolást, és a citrommal kombinálva jótékony hatású az emésztésre. Jó étvágyat!

(Folytatjuk)