2011. március 4.

LÁSSUNK TISZTÁN!

Új rovat

Látásunkra minden más érzékünknél jobban támaszkodunk a hétköznapi életben, nagyban meghatározza közérzetünket, életminőségünket. A látás természetes módon változik az élet során. Minél többet tudunk szemünk változásairól és az ezekkel kapcsolatos teendőkről, annál nagyobb eséllyel óvjuk meg ép látásunkat. Az Optic World segítségével új rovatot indítunk, melyben a szemünkkel, a szemüveg- és kontaktlencse viseléssel kapcsolatos kérdésekre keressük a választ.

Mint az optikai szalon vezetőjétől Domján Ilonától megtudjuk, alapvetően három fénytörési hibát különböztetnek meg a szakemberek: rövidlátás (myopia), távollátás (hypermetropia) és astigmia. Nem számít viszont fénytörési hibának az öregszeműség (presbyopia), amely korral járó fókuszálási hiba.

Rövidlátás

A leggyakrabban előforduló fénytörési hiba. Legtöbbször abból adódik, hogy a szem tengelye a normálisnál hosszabb, tehát a végtelenből jövő sugarak a retina síkja előtt egyesülnek, ezért homályos a kép. Ezt mínuszos szórólencsével korrigálják. Leginkább iskoláskorban, kamaszkorban kezdődik. A gyerek sokat hunyorog, nagyon közel hajol könyvéhez, füzetéhez olvasáskor, íráskor, a tévét is közelről nézi, sokszor fáj a feje. Ilyen tüneteknél 12-13 koráig gyermekszemészetre kell vinni, 14 éves kortól bárhová, ahol látásvizsgálattal foglalkoznak.

Távollátás

Ilyen esetben a szem tengelye rövidebb, tehát a be-eső fénysugarak a retina síkja mögött egyesülnek, ezt pluszos szórólencsével korrigáljuk, magyarázza Dom-ján Ilona. Veleszületett hiba, nem múlik el, és sokszor nem derül ki időben. Fontos, hogy 3 éves korban már ellenőriztessük a gyerek látását.

Astigmia

Kialakulásáért elsősorban a szaruhártya megváltozott alakja a felelős: homályos kép keletkezik mind a távoli, mind a közeli tárgyak nézésekor.

Presbyopia

Az emberek 90 százalékánál 40-45 éves kor környékén jelentkezik. Nem betegség, hanem egy fiziológiás folyamat. Közelre már nem látunk teljesen élesen, távolabb kell tartanuk a tárgyat. Ne várjunk sokáig a szemvizsgálattal, hiszen előbb-utóbb nem lesz elég hosszú a kezünk, tanácsolja a szakember. Nagyjából 2-4 évente változik a közeli szemüveg dioptriája, 65 éves korunkig.

Készen kapható olvasószemüveget nem szabad vásárolni, bár ezek nagyon olcsók, a használat során rongálják a szemet! A szakember által felírt szemüveg mindig egyénre szabott. A legtöbb embernek nem egyforma a két szeme. Vizsgálatnál pontosan megnézik egymástól független optikai állapotát, megmérik a rejtett hibákat, az optikai tengely helyét, a pupillatávolságot és egyéb optikai, szemészeti paramétert, ehhez igazítják a szemüveget.

Fontos, hogy legalább kétévente ellenőriztessük látásunkat szakemberrel, és optikai szaküzletben készíttessük el a felírt szemüveget.