2011. március 4.

Sulipólós sikerek

Ez év februárjában is ünnepélyes keretek közt köszöntötték az elmúlt esztendő élsportolóit, edzőit a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Elismerésében részesültek a Koszta József Általános Iskola fiú és lány csapatai (4 csapat) is, akik a Sulipóló Országos Döntőjén I-II-III. helyezést értek el. Edzőjük Oltyán Gyula, a 2009-es Év edzője elmondta: rengeteg munka, szorgalom, lelkesedés, kitartás, szülői támogatás alapoz meg 4 ilyen ragyogó sikert. A fiúk 3. valamint a lányok 4. korcsoportja az 1. helyezettnek járó kupát szorongathatták a kezükben.

(Fiúk csapata: Baranyi Barnabás, Bocskai István, Harangozó Dominik, Makai Lajos, Márton Róbert, Papp Dominik, Pellei Kristóf, Szécsi László, Szabics Bence, Werner Richárd). (Lányok: Bartucz Dóra, Bene Viktória, Oltyán Dóra, Nemes Beatrix, Szécsi Anikó, Vecseri Dorina, Vidovics Kata).

Óriási örömet jelentett a fiúk 2. korcsoportjában is a 2. hely, a 3. korcsoportos lányok 3. helye. (Fiúk: Boros Gábor, Gere Detre, Fodor Csaba, Lantos Alexandra(!), Mészáros Zsolt, Nagy Gergő, Pálus Rajmund, Szabó Benjámin, Vidovics Gergő). (Lánycsapat: Gedai Anett, Lantos Alexandra, Lekrinszki Gina, Makai Edit, Mészáros Adrienn, Szécsi Alexandra, Tolnai Kyra).

– Kik és hogyan foglalkoznak a csapatokkal?

– Az iskolai úszásoktatáson igyekeztem a vízi sportot népszerűsíteni. Gyerekeink egy része olyannyira megszerette az úszást, hogy ma már a vízilabda klub tagjaiként is pólóznak. A Sulipóló fiúcsapatainak edzését Csendes Tamás, Bíró Dániel és Tordai Árpád, a lánycsapat tréningezését Győri Eszter és jómagam végezzük életkortól függően napi 1-2 óra keretében. Közös erőfeszítés eredménye a siker.

– Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekeik e nagyfokú leterheléséhez?

– Szerencsére pozitívan. Ki szeretném emelni a szülők közül Pellei Csabát, aki évek óta segíti, kíséri a fiúcsapatot a különböző fordulókra. Jó, hogy akad ilyen önzetlen támogató is, hiszen minden korosztályban kialakítottam A és B csapatot is, úgy hogy sokan vagyunk, elkél a segítség, a felügyelet.

– Mi volt a kitűzött célja a Sulipólónak?

– Elsősorban minél több játéklehetőséget és sikerélményt szerettünk volna a gyerekeknek. A tavalyi jó eredmények után most is megcéloztuk az országos döntőbe való bejutást, és ott a szép szereplést.

– Milyen ellenfelekkel kellett a csapatoknak mérkőzniük?

– Tizenkettő–tizennyolc csapattal kellett mérkőznünk a kieséses rendszerben. Az ellenfelek erőssége évenként és korosztályonként változó. Most a 4. korcsoportos lányoknak nem volt igazán félnivalója.

– Mi jelentette a legnagyobb nehézséget a felkészülés során?

– Egyértelműen a kevés vízfelület az uszodában. Zavaró, ha a tréning alatt még két iskola tanulói és a fürdővendégek is ugyanabban a medencében tartózkodnak. Jelzem tisztában vagyok azzal, hogy nekik is épp annyira joguk van a víz használatára, mint a sportolóknak. Csakhogy több medencére lenne szükség, nagyobbak az igények.

– E körülmények és az eredmények még inkább alátámasztják, megérdemelten kaptak városi elismerést a Koszta Sulipóló csapatai. Hogyan fogadták a sportolók a város elismerését?

– Természetesen örömmel. Tudjuk, nem szokványos, hogy egy település ilyen módon is kifejezze tiszteletét azoknak, akik a sport területén országosan jó eredményt produkáltak. Ösztönzi a fiatalokat, erőt ad a jövőhöz. Jólesik, ha Szentes nyilvánossága előtt dicsérik meg őket a város vezetői, vagy szoríthatnak kezet elismert, híres sportolóval, mint most Furkó Kálmánnal, a magyar Kyokushin Karate Szövetség elnökével.

Takács Lászlóné