XLII. évfolyam 51-52. szám

2010. december 23.

Távol Európától

Dél-Afrikában is megünnepelik a karácsonyt

Szánkódombot építettek Fokváros egyik bevásárlóközpontjábanNekünk Európa szívében a karácsony elképzelhetetlen hó nélkül. Nehezen tudjuk beleélni magunkat abba a helyzetbe, hogy 40 fokos melegben, fürdőruhában üldögélve törjük a fejünket az ünnepi tennivalókon. Ezzel a – talán mégis irigylésre méltó – helyzettel kell megbirkózni Garai-Szabó Grétának a dél-afrikai Fokvárosban.

– Az érettségi után szinte azonnal útra keltem, először Angliában éltem egy ideig. Ott ismerkedtem meg a párommal, aki egy évvel ezelőtt itt, Dél-Afrikában kapott állást. Eleinte minden nehéz volt, vadidegennek tűnt az ország, a város. Nyugtalanított, hogy ha bármi nehézségem támad, nem tudok autóba ülni és hazaszaladni, hogy megbeszéljük a családdal. Illetve az, hogy nem lesz itt anya, hogy segítsen. – kezdte a visszaemlékezést Gréta. – Sok rosszat meséltek az ismerősök az ideköltözésünk előtt, először nem is nagyon mertem egyedül kitenni a lábamat a házból. Amikor a párom hivatalos ügyben elutazott egy rövid időre, elvitettem magam taxival egy közeli üzletbe, a sofőrt megkértem, hogy várjon meg, bevásároltam tíz napra és nem mozdultam ki otthonról. Később rájöttem, itt sem veszélyesebb az élet, mint bárhol. Angliában sokkal vadabb dolgokat láttam-hallottam.

2010. december 23.

Óévbú-csúztató

…ünnepi koncertre várják az érdeklődőket december 30-án, csütörtökön 18 órakor. A sportcsarnokban tartandó zenés óévbúcsúztatón közreműködik Szentes Város Fúvószenekara, a Bárdos Lajos Vegyeskar, a Dobbantó Néptáncegyüttes és a kecskeméti Hírös zenekar.

2010. december 23.

Eszter, az óceánjáró zongorista

Majtényi Eszter (jobbra) a Karib-tengeren hajózikZongoraművész-tanárként végzett 2006-ban a szegedi Zeneművészeti Egyetemen Majtényi Eszter, aki a muzsikálás és tanítás mellett saját bevallása szerint mindig is szeretett utazni. Gimnáziumi tanár édesapjával többször játszott négykezest Franciaországban hangversenyeken, de gyermekkórussal néhányszor fellépett Németországban is. Olaszországban három hónapot töltött Erasmus-ösztöndíjjal. Az utóbbi hónapokban pedig Dániától Jamaicáig játszsza a klasszikusokat, ugyanis utasokat szórakoztat egy luxushajón, mely éppen a Karib-tengert szeli át.

2010. december 23.

Húsvéttól megújulva várja a vevőket a Kála

Január 2-án elkezdődik az Apponyi téri Kála áruház látványos átalakítása. Ez egyaránt érinti a földszinti Coop élelmiszer áruházat, valamint a büfét és az emeleti bútorboltot, tájékoztatta lapunkat Mészáros Zoltán a Hunor Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója. A rekonstrukció során összesen 450 négyzetméteren történik ráépítés.

Jó hír, hogy a vásárlók kérésének eleget téve, úgy döntöttek, a forgalmazás nem áll le, ha leszűkített választékkal is, de továbbra is nyitva tartanak. A virágboltot és a mellette lévő két kis üzlethelyiséget kibérelték, itt az alapvető élelmiszereket, a legkedveltebb, friss árukat megkapják a vevők, így a kapcsolat velük továbbra is megmarad.

A beruházás közel három és fél hónapig tart, ez alatt valósulhat meg a bővítés, illetve sátortetőt kap majd az épület. Teljes szigetelés, energiakorszerűsítés, a 21. század elvárásainak teljes mértékben megfelelő áruház épül majd. A bútorüzlet is tovább folytatja majd a működését, az az egyik Rákóczi Ferenc utcai üzletet bérelte ki ideiglenesen az építkezés idejére. A kocsma megszűnik, a helyén cukrászda, kávézó, esetleg gyorsbüfé üzemeltetésére keresnek vállalkozót. Az időjárástól függően várhatóan húsvétra készül el a munkálatokkal a beruházó, az Autark Kft. Az önkormányzattal történt megállapodás eredményeként egy 35 férőhelyes parkolót építenek, ennek a kivitelezése már elkezdődött. Ez a későbbiekben az áruházat és a piacot is szolgálni fogja.

A beruházás összköltsége 250 millió forint, amihez két pályázatot is megnyertek. Az egyik a gépek és berendezések korszerűsítésére, a másik az épület energetikai korszerűsítésére vonatkozik. A tervek véghez vitelét egy 75 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás is segíti.

Nagyon kemény esztendőn vannak túl, de sikeresen vették az akadályokat, amiért köszönettel tartoznak a vásárlóknak. Nekik ez úton is békés karácsonyi ünnepeket, boldog, sikerekben gazdag új évet kívánnak.

(lovas)

2010. december 23.

"Menjünk mi is…" – Magyartésre

Karácsony a zarándoklat ideje, mindenki megtér – ha nem is Betlehembe, de – a családjához, és igyekszik legbensőbb önmaga lenni.

Mi is el szoktunk menni, a hegyekbe, hóba, szánkózni – összejön a család, és elvonulunk egy eldugott faluba, egy turistaházba. Jó nagyokat kirándulunk fehéren világító hóban, sötét, fehér-leheletű éjszakában. Hógolyózunk, csúszkálunk, mulatozunk az asztalnál, játszunk és mélyeket alszunk. A gyerekek úgy hívják: "téli tábor".

2010. december 23.

Iskolák, templomok megálmodója

80 éve hunyt el Dobovszky József István építészmérnök

Dobovszky József IstvánHa tételesen számba vennénk, hogy városunkban ki tervezte a legtöbb középületet, bizonyára magasan Do-bovszky József István kerülne ki győztesen. Ennek ellenére alig tudunk róla valamit, pedig ma is nap, mint nap eljárunk az általa ter-vezett építészeti remekek előtt.

Külön is büszkélkedhetünk, hiszen Szentesen született 1882. október 20-án. Apja – Dobovszky József – jó hírű építőmester volt, aki részt vett a megyeháza és a Petőfi Szálló építésében. Édesanyja Bárány Julianna. A szülők tíz gyermeke közül József István ötödikként született.

2010. december 23.

A szentesiek élni akarását fejezi ki a pálma

Évfordulónaptár – 2010.

100 éve, 1910. december 23-án megalakult a Nagytőke-határrészi Olvasókör. Elnöke Vecseri István; tagok száma 84 fő. A Csongrád Vármegyei Gazdasági Egyesület gazdaköreként működött. (1945 után a Magyar Parasztszövetség tagszervezeteként működött tovább, 1948-ban történt feloszlatásáig.)

100 éve, 1910. december 28-án született Szentesen dr. Barta István (1910–1966) történész, a történettudományok doktora. Középiskoláit szülővárosában, az egyetemet Szegeden, majd Budapesten végezte. Ő rendezte sajtó alá Kossuth Lajos összes munkáit, valamint Széchenyi István válogatott írásait.

2010. december 23.

Változások a tömegközlekedésben

Drágulnak a jegy- és bérletárak

A korábbi évekhez hasonlóan, a MÁV-menetrenddel egy időben december 12-én lépett életbe és jövő év december 10-ig lesz érvényben a Csongrád megyei új 2010–2011-es Hivatalos Volán Autóbusz Menetrendkönyv. Szentesre és térségére vonatkozóan csupán technikai jellegű módosítások történtek a Tisza Volán Zrt. szentesi kirendeltség vezetőjének tájékoztatása szerint. A helyközi és távolsági buszok esetében egyelőre nem várható tarifaemelés. A képviselő-testület döntése értelmében január 1-jétől növekednek a helyi autóbusz-közlekedés jegy- és bérletárai. Karácsony és újév között járatleállításokra is számítani kell.

2010. december 23.

Fazekas oklevelek a Jövőnkértben

Keller Nóra csoportja is sikeresen szerepelt egy megmérettetésen14 frissen végzett fazekas vehette át oklevelét nemrégiben a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskolában. Ahogy küzdöttek a munkával, a tanulással, már az maga dicséretes dolog, meséli Keller Jánosné igazgató. A 14-ből tizenhárman jelessel, egy pedig jó eredménnyel végzett az OKJ-s tanfolyamon. A bizottság elismerte a tudásukat. Mint megjegyezték, szak-képzéssel foglalkozó intézményben nem találkoztak még ilyen jól felkészített vizsgázókkal.

Hátrányos helyzetű csoportról van szó, mindegyiknek más-más jellegű a problémája volt, így kaptuk meg a TÁMOP keretében az oktatást. Volt közöttük szociálisan hátrányos helyzetű, volt, akinek kis testi hibája van, más tartósan munkanélküli, egyedül neveli a gyerekét. A tanár, Sárréti Krisztina személyisége nagyon fontos volt. Mindenkit a saját problémáján keresztül tudott megközelíteni. Amilyen produktumot adtak, az bámulatos, kész fazekasok lettek. A bizonyítványokat ünnepélyes keretek között Szirbik Imre polgármester adta át.

Az igazgatónő közülük is kiemeli az Őze családot. A férj és feleség együtt járt tanfolyamra. Mint említi, akkor kaptak kedvet hozzá, amikor a gyermekük művészeti iskolába járt, kerámia szakra. Fölfigyeltek a munkájára, és azt mondták, nekik ez nagyon tetszik.

2010. december 23.

Minden betegágy mellé kerül Biblia

Minden betegágy mellé Szentírás kerül a jövőben a Dr. Bugyi István Kórházban – hangzott el az intézmény karácsonyi ünnepségén, melyen ünnepi műsorral és ajándékkal is készültek a kórház munkatársai számára.

Az intézmény menedzsmentje kiemelten foglalkozik az emberi megbecsülés programmal, melynek egyik eleme lehet, hogy a Biblia minden bent fekvő beteg számára elérhető legyen. Ezek a gondolatok találkoztak a Gedeon Társaság elképzeléseivel, helyi szervezetük a jövőben folyamatosan minden betegágy mellé eljuttat egy Újszövetséget és Zsoltárokat tartalmazó kötetet. Szintén kapnak Szentírást az intézmény munkatársai.

Az első kötetet a kórház karácsonyi ünnepségén adták át, melyen lelkipásztorként Gilicze Andrásné szolgált. Szalay Róbert karácsonyi verseket mondott, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont tanulói furulyán karácsonyi dalokkal, rézfúvós hangszereken Mozart zenéjével ajándékozták meg a megjelenteket a kór-ház kápolnájában. December 22-én a Krónikus Belgyógyászati és az Ápolási Osztály betegeihez már eljutott az első Biblia. Az ünnepségen jelenlévő dolgozók apró ajándékokat is kaptak, amit díszként helyezhetnek fenyőfájukra.

2010. december 23.

A rekorder ajándéka

Játékokból és édességekből álló karácsonyi ajándékot vitt a Dr. Bugyi István Kórház Gyermek Osztályára Sinka Zsolt. Az erőemelő rekorder – a gyermekbolt jóvoltából – a fiúk csomagjaiba építőkockákat, a nagyobbaknak sakk készletet, a lányoknak babákhoz kellékeket rakott az ajándékcsomagokba. Az osztályon jelenleg 14 gyermek fekszik. Sinka Zsolt lapunk érdeklődésére elmondta, hogy már régóta foglalkozott a gondolattal, valamilyen módon örömet szeretne szerezni a gyermekeknek, fiataloknak, s most szponzort is talált hozzá. Így karácsony előtt néhány nappal, gyermeke születése után nem sokkal pedig kézenfekvő volt az ötlet, hogy a kórház gyermek osztályán bent fekvő kicsiknek hoz apróságokat, melyet talán boldogabbá tehetik az ünnepnapjaikat. Az erőemelő rekorder régóta foglalkozik gyermekekkel, edzéseket tart a 10-14 éves korosztály számára.

Az ajándékozásra Erdei Zsolt ökölvívót is várták a szervezők, azonban Madár nem tudott jelen lenni, mert egy gyermekjóléti alapítvány arcaként szintén ajándékozásban vett részt ebben az időpontban.

A Guinness-rekorder február végére, március elejére újabb rekordkísérletet tervez, az ott befolyó összeget jótékonysági célra kívánja fordítani. Sinka Zsolt legutóbb december 5-én teljesített sikeres rekordkísérletet, amely már a 8. volt a sorban. A jövő év végéig azonban ismét több mint egy tucat csúcs felállítását célozza meg.

2010. december 23.

Hétköznapi kortünet

Hatvanas éveit taposó férfi meséli, hogy a feljebbvaló időkben miként változott meg a szintén őszülő ismerősének viselkedése. Idestova másfél évtizede nem beszélnek egymással, pedig előtte majdnem barátok voltak.

– Haveromnak számított, de azóta, hogy "újgazdag" lett beképzeltségében megszakította velem a kapcsolatait, holott én nem változtam, már ami a haverságot illeti Ám láss csodát: a napokban hangosan rám köszönt és szóba elegyedtünk, mégpedig az orvosi laboratórium előtt, amikor a sorunkra vártunk. Az első szava ez volt:

– Te is...?

– Igen. Én is.

A véleménye szerint az lehetett a volt haver "megtérésének" oka, hogy annyi, de annyi év után azonos helyzetbe sodródtak.

– Ő is ugyanolyan kis üvegtégelyt fogott a kezében, mint én… Szóval az urológiai vizsgálathoz vittük az előzetes mintát mind a ketten. Így lettünk újra egyformák és újra beszélő társak! Hát nem tanulságos?

* * *
Nyugdíjas szakember arra panaszkodik, hogy a környezete – család, szomszédok, ismerősök –gyakran automatikusan és kizárólag az életkor alapján és a nem az elhangzott mondatok, gondolatok tartalma szerint minősítik mások megnyilatkozásait.

– A múltkor hozzám hasonlóan az egyik nagyapa jött el unokájáért az óvodába. A kislány nagy örömében mindenféle kedves dolgot csacsogott neki az ovis eseményekről, afféle "gyerekszájhoz" méltó eredetiséggel. A közelében lévő fiatal szülők rögtön meg is jegyezték, hogy jaj de aranyos, okos a kislány! A szemüveges nagyapát látható büszkeség öntötte el és csak magának mormolta alig hallhatóan, hogy bezzeg az ő gyerekkorában nagyon kevés volt az óvoda, nem is volt beiratkozva és milyen jó, hogy mára megváltozott a nagyvilág.

A kis cipőkkel, kabátkákkal bíbelődő szülők nemsokára az óvoda kijáratához értek és közülük az egyik kérdéssel fordult hirtelen a szintén gyermeke kezét szorító társához:

– Te, mondjad már! Az előbb az a pápaszemes öregúr miféle sületlenségeket hablatyolt össze-vissza?
-bert

2010. december 23.

Tolmács nélkül tárgyalnak

Andó Zsombor úgy véli, elengedhetetlen az idegen nyelvA francia tulajdonú Le-grand Zrt.-ben is az angol az üzleti nyelv, az idegen nyelvet munkájuk során használó dolgozók ezt tanulták, tanulják, ugyanakkor elsajátítása alól az anyavállalatnál sem vonhatták ki magukat. A szentesi cégnél elengedhetetlenné vált bizonyos munkakörökben az idegen nyelv ismerete, illetve a dolgozók nyelvi képzése.

Ha az arányokat nézzük, a Legrandnál is a nyelvisme-rettel rendelkező dolgozók nagyjából nyolcvan százaléka angolul beszél, s csak a többiek franciául. A felsővezetők, középvezetők, vagy úgynevezett önálló, senior munkakörben foglalkoztatott munkavállalók számára szükséges a nyelvismeret.

2010. december 23.

Értékes programokat nyújtottak a gyerekeknek

Tavasszal adtunk hírt arról, hogy a Szentes Város Felsőpárti Óvodásaiért Alapítvány félmillió forintot nyert egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Kovács Gábor Művészeti Alapítványtól. Az összeget az év során rendezvényekre szerették volna felhasználni, ezekkel kapcsolatban kaptunk tájékoztatást Geréné Dunaháti Vas Mártától, a Kertvárosi Óvoda intézményvezetőjétől.

Hét évvel ezelőtt olyan rendezvénysorozatot indítottak el, amelyek lehetőséget adnak a szabadidő hasznos eltöltésére, a szülő-gyermek kapcsolat erősítésére, valamint a környezettudatos magatartás és az egészséges életmód iránti igény kialakításában is segít. Idén az első rendezvényük a Gyermeknap volt május 15-én. A programot az időjárás miatt a megszokottól eltérően nem a Damjanich utcai óvoda udvarán, hanem a Damjanich iskola tornatermében rendezték.

2010. december 23.

Új lendülettel, a régi elnökkel

Az Együtt Szentesért Egyesület vezetőségének, elnökének, társelnökének és vezetőségi tagjainak mandátuma december 14-én lejárt. Ezen a napon tartották közgyűlésüket az ifjúsági házban, legfontosabb napirendi pontként a választással. Ehhez szorosan hozzátartoztak a beszámolók a munkájukról. Ezt követően került sor a választásra, ennek előkészületeit korábban tartották, amikor az egyesület tagsága már javaslatokkal élhetett a vezetőségi tagok személyére vonatkozóan. A tagság bizalmat szavazott dr. Bácskainé Fazekas Mártának, s újra elnöknek választották. Társelnökével, dr. Széchenyiné Csergő Judittal (képünkön) intézhetik az egyesület ügyeit. A vezetőségbe rajtuk kívül az alábbiakat választották: Kovács Istvánné, dr. Szabó János József, Kastnerné Józsa Erzsébet, Labátné Nan Piroska, Szobota Imréné. Az 5 évre újraválasztott elnök így fogalmazott: – Biztos vagyok abban, hogy 2011-től új lendületet véve szervezhetjük a programjainkat. A tervezés folyamatban van. Ezen a közgyűlésen egy remek ötlet vetetődött fel: publikálnunk kellene az egyesület 12 éves történetét. Ennek fontos fejezete lenne a néhai elnökünk, dr. Sipos Ferenc életével, közéleti tevékenységével kapcsolatos fontosabb események, visszaemlékezések összefoglalója. Ezért pályázatot is hirdethetnénk.

2010. december 23.

A régi családoknak erős bástyái voltak

A család a legfontosabb ebben a zavaros, néha szomorú világban, ezzel a megállapítással kezdte és egyben mottóként előrevetítette előadása témáját Prof. Dr. Andrásfalvy Bertalan (képünkön). A néprajzkutató egyetemi tanár a megyeháza dísztermében a Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság vendégeként népes hallgatóság előtt beszélt a családról és közösségről. Mint kiderült, a magyar néphagyományban korunk sok problémájára találni megoldást.

Az ember közösségre van teremtve, s a közösségben legfontosabb a család, mondta a professzor. Amikor két ember szövetségével elindul egy új család, ki vannak téve az élet viharainak. Hogyan oldották meg a problémákat a régiek? Mindenki arra készül, már a család melegében is, hogy egyszer majd önálló famíliát alapít, amit a néphagyomány igyekezett be is biztosítani. A magyar nyelvterületen szokás volt, hogy a 14-15 éves kislányok, még mielőtt az ismerkedés, a mulatságok korába lépnének, már elkezdték keresni a támaszokat leendő családjuk számára. Mátkát választottak maguknak egy hasonló korú lány személyében, akivel attól kezdve magázták egymást. Amikor valamelyiküknek gyereke született, a másik lett a komaasszonya, s egy hétig mindenben ellátta a gyerekágynál a fiatal anyát, ily módon ez a férj utáni legfontosabb kapcsolat volt, fogalmazott Andrásfalvy.

2010. december 23.

A Legtalpraesettebb diákok

Csanády Adél és Bali Dávid nyert 2010-ben

Valkai Béla, Csanády Adél és Bali DávidAz idei évben már hagyományosan írta ki a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) a "Szentes Város Legtalpraesettebb Diákja" versenyt, melyben az általános és középiskolák delegált diákjai versengtek. Az általános iskolások közül Csanády Adél, a középiskolások mezőnyében Bali Dávid nyerte el a címet. A december 16-i képviselő-testületi ülésen Szirbik Imre polgármester ünnepélyes keretek között köszöntötte őket.

A Koszta József Általános Iskola biztosított helyszínt a 12. alkalommal összehívott versenynek. A november 26-i vetélkedőn városismereti, ügyességi feladatok szerepeltek. A jelöltek előbb egymásnak és a SZIDÖK diák küldötteinek tréfás, rövid vetélkedővel mutatták meg tudásukat, majd a rövid bemutatkozók után a városunkkal és történelmével kapcsolatos ismereteikről adtak számot.

2010. december 23.

Speciális eszközök Hollandiából

Ötéves múltra tekint vissza a kapcsolat

Holland vendégek érkeztek a napokban a Gondozási Központhoz, Mark Smit és Ted van Benthem azonban nem pihenéssel töltötte idejét. Jövetelük célja cégük, a Vitaal által korábban adományozott speciális eszközök karbantartása, felújítása volt. Újabb adományt is hoztak magukkal, 17 elektromos ágyat, mely hasznos szerepet tölt be a betegápolásban.

5 évvel ezelőtt került kapcsolatba a központ a Vitaal-lal, Hargitai Juditon keresztül ismerkedtek meg, aki 10 évig egy holland önkormányzat nemzetközi referenseként dolgozott. Az ütrechti cég gyógyászati segédeszközökkel foglalkozik, melyek nagy segítséget jelentek az egészségkárosodottak rehabilitálásában.

2010. december 23.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklubban a Meztelenek és bolondok című amerikai háborús komédiát vetítik január 4-én, kedden 18 órakor.

Spielberg első "nagy" filmje, háborús komédia. 1941-ben, hat nappal a japánok Pearl Harbor-i támadása után az amerikaiak attól tartanak, hogy a következő célpont Kalifornia lesz. Az államban eluralkodik a pánikhangulat. Amikor pedig az eltévedt japán tengeralattjáró Los Angeles strandján bukkan fel, a lakosság fölöttébb mulatságos módon reagál. Spielberg filmszatíráján keresztül mutatja be, hogy az átlag amerikai emberek életében mekkora szerepet játszik a mesterséges ellenségképzés, az ostoba ál-hősies hazafiság, és az olyan alapjában véve nemes elv, mint az "én házam, az én váram", megvédenem ezért kötelesség – teljesen idióta használata.

2010. december 23.

Emlékek tánca

Előfordul, hogy egy régi emlék új formában visszatáncol a jelenbe, történetesen más szereplők jóvoltából. Még gyerekkoromban karácsony táján kaptam a következő megbíztatást a nagyanyámtól:

— Menjél el kisfiam a fuvaros Farsang bácsihoz, és mondjad neki, hogy holnap álljon elő a lovas szánkóval! A többit, ő már tudja…

Így is lett. A mesebeli járműre nagyanyám felzsuppolta tizenéves unokáit, majd a bakon kezébe vette a gyeplőt. Farsang bácsi gyalogos távoztában félig tréfásan, félig komolyan csak odavetette, hogy "a paripák értik a biztató szavakat!". Mi csodálkoztunk nagyanyánkon, mennyire friss és "szakszerű" gazdája a két lónak. Bár derengett régebbi elbeszéléseiből, hogy már fiatalasszonyként megtanult bánni a lovakkal a szülői házban, hiszen szerette ezt a foglalatosságot.

Mai ésszel és kifejezéssel, mi unokák rettentően élveztük a holdvilágba hajló késő délutáni utat a határban röpködő hópelyhekkel, a csilingeléssel, a párát fújó gyorsléptű lovakkal, a téli mozdulatlanságba dermedt tájjal, a természet szabadságával együtt. Ez a romantikus utazás amikor befejeződött nagyanyánk összefoglalta számunkra az "utazás" lényegét. Akkor nem nagyon értettük, csak hosszú esztendők múlva a felnőtté válás idején.

— Vegyétek ezt is karácsonyi ajándéknak, mert a lélek öröme nélkül nem élhetünk!

A mostani karácsony előtt a könnyű hópelyhekkel teli utcán olyan kedves jelenettel találkoztam, hogy egy vidám viselkedésű fiatal kutya húzta a hozzá kötött kicsi szánkót, rajta a nagyon elégedett kisgyerekkel. A szülők kíséretében persze. Hirtelen ekkor jutott eszembe a régi emlék a lovas szánkóról. És főleg az, hogy a karácsony minden család, minden tagjának őszinte érzelmekkel bélelt különleges ünnepe...

-bert

2010. december 23.

Szentes Városért Közalapítvány

A Szentes Városért Közalapítvány köszönetét fejezi ki mindazon magánszemélyeknek, akik 2009. évi személyi jövedelemadójuk 1%-ával a közalapítványt támogatták. Az összeget és a többi adományt a kuratórium – az alapítvány tevékenységének megfelelően – a városszépítés, oktatás és egészségügy, művészeti csoportok, sport- és kulturális programok, tanulói ösztöndíjak, helytörténeti kiadványok támogatására fordította. Kérjük a kedves támogatókat, hogy továbbra is segítsék a lokálpatriotizmus ápolását szolgáló célkitűzéseink megvalósítását. Adószám: 18450046-1-06.

2010. december 23.

Legyen ragályos a szeretet

Böjte Csaba szerint mindenkinek a saját környezetében kell tenni a bajba jutottakértA Magyarok Karácsonya elnevezésű ünnepi rendezvényen vettek részt a Rigó Alajos Általános Iskola tanulói Ópusztaszeren, a Nem-zeti Történeti Emlékparkban. December 19-én a park vezetősége és a Csongrád Megyei Önkormányzat a hátrányos helyzetű, valamint lakóotthonokban élő gyermekek számára szerette volna bensőségesebbé tenni az ünnepet, kiemelve az egymás iránti felelősségvállalás fontosságát.

A rendezvényen a Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai otthonában élő gyermekek is részt vettek. Az eseményen tiszteletét tette Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az Erdélyben élő sanyarú sorsú gyermekek felkarolója, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Tevékenységüknek köszönhetően ma már Erdély 62 településén több, mint 2200 gyermek részesül az alapítvány támogatásából. Csaba testvér az alapvető életfeltételek javításán túl a gyermekek taníttatásával is foglalkozik, melybe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik. Böjte Csaba lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte: jó dolog jót tenni, de nem elég, hogy ez megfogalmazódjon bennünk, cselekednünk is kell érte.

2010. december 23.

Családban igazi az ünnep

Az ajándékosztás örömteljes pillanataNéhány óra múlva megszólalnak a pici csengők, jelezve, hogy megérkezett a várva várt ünnep. A készülődés, várakozás időszaka a véget ért, izgatottan végezzük az utolsó simításokat az asztalterítőn, s ellenőrizzük a halászlét, a töltött káposztát. Illatozó ételek, ajándékok a fa alatt, kíváncsiskodó apróságok a szobaajtóban, megérdemelt pihenés mindenki számára...

...de vajon meg tudunk pihenni erre a pár napra? Mi rejtőzik a csillogó díszek mögött?

2010. december 23.

Megszűnik a kistérségi iroda

A Kistérségi Koordinációs Hálózat működtetése a Dél-alföldi régióban az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az UM-PONT Ügyfélszolgálati iroda és a kistérségi koordinátorok ennek a projektnek a megvalósításában vettek részt. A projekt, az akció ciklusának végeztével december 31-én zárul.

Tájékoztatjuk, hogy irodánk bezár, megszűnik hivatali telefonszámunk és e-mail címünk. Bízunk abban, hogy munkánkkal, információinkkal segítségére voltunk és közös erőfeszítéseink sokak számára hasznosak voltak. Reméljük, hogy a kialakult kapcsolatok a jövőben is megmaradnak.

További pályázataik, nyertes projektje(i) sikeres megvalósításhoz sok sikert kívánunk.

Búcsúzunk, megköszönve együttműködését, bizalmát!

Matkócsik Pál Ferenc és Szoboszlai Rita
Szentesi Kistérségi Koordinátorok

* * *
Elérhetőség a későbbiekben: Matkócsik Pál Ferenc tanácsadó, pályázatíró Szentes, Bocskai u. 2. II/9.; 63-310-314, 30/9284-465, matkocsik.pal@invitel.hu

2010. december 23.

Strandbelépők a véradóknak

Strandbelépőket kaptak a véradók a felajánlók jóvoltábólÖtödik éve már, hogy karácsony előtt a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete, a Hungerit Zrt. és az önkormányzat ajándékkal támogatja a városi véradókat. A gyógyító munkához nyújtott elengedhetetlen segítségét 6 ezer strandbelépővel hálálják meg a felajánlók.

A város ezzel az adománynyal is segíti a mozgalom erősödését, mondta Szirbik Imre. A polgármester adta át jelképesen az első köteg belépőt a kórház Vérellátó Osztálya főorvosának, dr. Furák Ilonának. A leköszönő osztályvezető, dr. Kispál Mihály munkáját továbbvivő főorvosnő úgy fogalmazott: a vérellátó osztály dolgozói tudatosan törekednek arra, hogy a véradók úgy érezzék, ők állnak a középpontban. A munkatársaik hozzáértése, kedvessége mellett ez az ajándék is fontos szerepet játszik ennek a légkörnek a megteremtésében. Dr. Furák Ilona büszke az eredményeikre: közel 3 ezer regisztrált véradójuk van, évi hatezer véradó eseményen 5400 teljes egységnyi vért tudtak venni, s évente 300 új véradóval gyarapodik a mozgalom. Ez utóbbi a főorvosnő szerint annak köszönhető, hogy a családtagok követik a jó példával elöl járó hozzátartozóikat.

Dr. Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat regionális központjának igazgatója oklevelekkel érkezett, melyekkel a felajánlók adományát köszönte meg a szervezet.

Az eseményen elhangzott, a tavaly év végén kiosztott 6 ezer strandbelépőből idén mintegy 1300-at váltottak be. Azonban a jegyek érvényességét meghosszabbították, tehát akik az idei esztendőben nem éltek a lehetőséggel, hogy ellátogassanak a szentesi üdülőközpontba, 2011. április 30-ig még megtehetik. Az intézmény programszervező-marketingese, Bánvölgyi Petra továbbra is arra buzdít minden véradót, használják fel az ajándék belépőt.

D. J.

2010. december 23.

A támaszra szorulókért végzett munka

Beszámoltak az intézményvezetők

A város önkormányzata és a szociális intézmények évértékelést tartottak Segítség, Emberség, Szeretet! címmel december 20-án, hétfőn. A céljuk az volt, hogy a város lakosságát informálják a szociális gondoskodás területén végzett munkáról.

Gál Antal, a Családsegítő Központ vezetője számolt be az idei évről. Fő számadatokként megemlítette, hogy több, mint 350 gyermeket gondoztak, a Gyermekek Átmeneti Otthonában 59-et, a Családok Átmeneti Otthonában 47 főt láttak el. Az öt éve létrejött tanyagondnoki szolgálat – amely a távolság okozta hátrányokat csökkenti – 155 család életében van jelen. 2010-ben minden telephelyük megújult, a kibővített Dózsa-ház januártól fogadja a fiatalokat.

2010. december 23.

Projektzáró

A tavalyi évben elnyert, 7 millió forintos európai uniós támogatásból valósíthatta meg múzeumpedagógiai rendezvényeit és eszközfejlesztéseit a Koszta József Múzeum. A "Múzeumok Mindenkinek" TÁMOP- program a múzeum oktatási szerepének erősítését célozta.

A december 20-án lezárult projekt záró rendezvényén Oroszné Rónyai Éva, múzeumpedagógus számolt be a program sikeres megvalósításáról. A projekt keretén belül a múzeumi formális oktató munkát úgy valósították meg az intézmény munkatársai, hogy múzeumi órákat tartottak régészet, néprajz, helytörténet és képzőművészet témákban, valamint környezet- és természetvédelmi szakkört indítottak. Az informális oktatáshoz kapcsolódva pedig tematikus foglalkozásokat kínáltak régészettel, elfelejtett ősi mesterségekkel kapcsolatosan. Speciálisan foglalkoztatták az óvodásokat és a sajátos nevelési igényű gyerekeket. Műhelyfoglalkozásokon az alkotás örömének élményét nyújtották, de családokat is bevontak a számukra szervezett
foglalkozásaikba, s a szünidei gyermektábor is maradandó élményt jelentett a résztvevőknek.

A projekt megvalósulása előtt együttműködési megállapodások születtek oktatási intézményekkel, s hosszabb távon a tartós partnerség kialakítása volt a cél. A projekt hasznossága abban is megnyilvánult, hogy a Szentesen és környékén élő munkanélküli pedagógusoknak is lehetőséget kínált a szakmai munkavégzésre.

A partnerséget vállaló intézmények egyikéből Karikó-Tóth Tibor alpolgármester a Kiss Bálint református iskola igazgatójaként arról beszélt, hogy amikor a múzeum a szomszédságukba került, a két intézmény hamar egymásra talált. A Múzeumbarát iskola-címmel is büszkélkedő intézmény tanulói viszszatérő vendégei a közgyűjteménynek, s az iskolában bevezetett modulhetek honismereti foglalkozásain is "belakták" a múzeumot.

Bárányné Tóth Csilla óvodapedagógus is köszönte a lehetőséget, hogy a Szent Anna utcai Csicsergő óvoda nagycsoportosai 10 foglalkozáson vehettek részt a múzeumban. A gyerekek megtanulták tisztelni az itt fellelhető értékeket, viselkedési normákat és speciális kifejezéseket is elsajátítottak.

A középiskolások hasonlóképpen élvezték a múzeumi művészettörténet- és történelemórákat, amiket a diákok - az ő szavukkal - terápiás foglalkozásként éltek meg, árulta el lelkesen Kovácsné Madáchy Ágota, a Zsoldos szakközépiskola tanára.

2010. december 23.

Borkóstoló a Galériában

Dr. Horváth György a szentesi Kertbarát Kör elnöke, és borlovag, az ünnepek közeledtével, néhány alapismerettel gazdagította a Galéria étteremben megjelent érdeklődőket, egy borkóstoló alkalmával. Véleménye szerint a mai magyar konyha manapság nem éri el azt a nemzetközi színvonalat, amelyet az ételekhez felkínált borok már meg is haladnak.

Néhány tucatra becsülhető csak azoknak a hazai vendéglátóhelyeknek a száma, amelyeket ezen a szinten elismernek, viszont egyre több helyen szerveznek színvonalas borkóstolásokat, melyeken csodálatos fehér–rozé és vörösborokat lehet megismerni. Néhány tanácsot is ad azoknak, akik esetleg nem igazodnak el az itt szokásos szabályok között.

Kizárólag talpas poharat használjunk. Erre azért van szükség, hogy a poharat ne fogdossák össze, hiszen vagy a talpánál, vagy a száránál illik a borospoharat tartani. Így kell benne megforgatni, szagolgatni a bort és az így nem melegszik fel a kéz melegétől. A kóstolást mindig a felső érzékszerveinktől lefelé haladva kell végrehajtani. Előbb a szemünkkel megvizsgálni színét, a tüzét, a tisztaságát, majd megforgatva a bort a pohárban meg kell szagolgatni, értékelve az illatanyagokat. Ez után következnek a szájban található ízlelőbimbók, ahol a bor savasságát, összetételét lehet mérlegre tenni. Harapni kell a bort, nem egyszerűen lenyelni. Meg kell forgatni a szájban, ízlelgetni. Ne dohányozzunk a kóstolás alatt, ne igyunk éhgyomorra, illetve előtte ne együnk édességet.

Az üveges borokat ferdén eldöntve kell tárolni, de csak annyira, hogy a bor az üveg szájánál levő fadugót ne érje el. Mészáros Zoltán a Hunor Coop vezérigazgatója, szintén borlovag, a szakértő szemével láttatta a borral való viszonyt. Nagyon sok vendéglátóhelyen elkövetik azt a hibát, hogy a testes, érett vörösbort hűtik, pedig ezeket a borokat szobahőmérsékleten + 17-18 °C-osan kell fogyasztani. A könnyebb, asztali jellegű vörösborok néhány fokkal hidegebben + 15-16 °C-on az ideálisak. A Tokaji Aszú féléket, a jégbort + 12-13 °C fokon, pincehőmérsékleten fogyasszuk a fehérborokat + 7-8 °C fokon.

Garai Sz. Imre

2010. december 23.

Ők meg a Mirigy

Hogy a (jó értelemben vett) hülyeségnek nincs határa, két huszonéves szentesi fiú a megmondhatója, akiket az Irigy Hónaljmirigy beválogatott a jubileumi koncertjén fellépő vicces kórusba.

A Korda-Balázs kettőst is előszeretettel utánzó páros "hímtagja", Kósa András, azaz Gyuri bácsi és Borbás Csaba, alias a kényszerűségből fekete parókás Klárika civilben eredményes versenytáncosok, mindketten nyertek Zánkán diákolimpiát. Parodista próbálkozásaik is ebben a közegben indultak, és találtak táptalajra. Mesélik, az edzőtáborokban a fáradtság még inkább kihozza belőlük a hülyeséget, úgyhogy poénjaikon együtt nevetett már Keleti Andrea és a tánctanáraik. A bolondozások célpontjai általában a táncosok, akik jót mulatnak rajtuk a Szilver-bálon, vagy a versenyekre utazás közben.

De ezek csak jóindulatú szurkálódások, ezt fontosnak tartják megemlíteni a fiúk, akiknek a spontaneitás az erősségük.

A Bagi-Nacsa-féle Korda-paródiát keresztezték az Irigy Hónaljmirigy himnuszával és van egy Földkorcsolya című számuk is, jégtáncos mozdulatokkal. Most már nem csupán szűkebb környezetük részesülhet a dupla dózisból, ugyanis nemrég az Irigy Hónaljmirigy zenekart is megkörnyékezték. Erre maga az együttes adott felhatalmazást, minthogy felhívást tettek közzé, melyben egy vicces kórusba kerestek 20 embert a 20 éves jubileumi nagykoncertjükre. Novemberben mentek el az "Én meg a Mirigy"-castingra, amelyen az együttes mind 8 tagja jelen volt. A szentesi páros már a Korda-Balázs szerepben lépett be eléjük, de bemutatták, hogy tudják Michael Jacksont utánozni, s németül is halandzsázni. A zenekarnak tetszett a produkció, visszahívták őket, s egy közös próbát is tartottak. A humorista zenészek az életben is viccesek, mesélik a fiúk. Egyedül Sipos Petin vették észre, hogy nincs annyira elengedve, rajta látszott leginkább, mennyire készülnek a nagy koncertre. Azután pedig házi feladatként kapták a fiúk a gyakorlást a december 29-i koncertig, amelyet a Budapest Sportarénában tartanak várhatóan úgy 10 ezer fős közönség előtt. A fellépésről Andrásék annyit árultak el, hogy a Mirigy-himnuszt fogják előadni társaikkal, de nem a megszokott formában. Egyénileg viszont nem szerepelhetnek.

Hogy mégis kiket keresett a zenekar? Olyanokat, akik tudnak énekelni és kellően hülyék, mondják a fiúk, és rögtön szerényen beismerik: gagyi, amit csinálnak, de épp ettől ütős. Nem is várnak ettől a fellépéstől nagy dolgokat, de hátha valaki felfedezi őket. Egyelőre úgy fogják fel az egészet, hogy a zenekar tesz nekik szívességet ezzel az élménnyel. De ezután a kétmondatnyi komolykodás után már "Gyuri bácsi" üzenetét tolmácsolja a páros, miszerint gyűjtés indult "Klárikának" egy szőke parókára, s ha nem jönne össze, a fekete póthajban beül a fodrászhoz hidrogéneztetni.

D. J.

2010. december 23.

RENDŐRSZTORIK

Bármennyire is furcsa, a rendőr is ember. Az utcán vele is sok minden megtörténik, amely néha tragikus, néha vidám. Most a vidám esetekből adunk közre egy kis ízelítőt.

Januári hideg, az utcán 30 centis hó borít mindent, az utak, a járdák és a vízelvezető árkok is tele vannak hóval. Éjszakai szolgálat. A járőr hajnal fél kettő felé a Munkás utcában egy férfira lesz figyelmes, aki a járdán sétál. Megállnak, a kocsiból kiszólva megkérik, hogy jöjjön oda hozzájuk. Az egyik rendőr a felírótömbért nyúl, a másik a slusszkulcsot veszi ki a kocsiból. Mire felnéznek, az alak már nincs a járdán, de még a közelében sem látják sehol. Kicsit jobban körbenézve látják, hogy az illető a felszólításnak anynyira gyorsan eleget akart tenni, hogy a legrövidebb úton – a vizesárkon keresztül – akart a kocsihoz menni. Azt a hótól nem láthatta, így hónaljig süllyedve állt a benne, várva a segítséget, hogy kihúzzák. Lehet, hogy erre az esetre illik az a mondás, hogy teljesen el van havazva.

2010. december 23.

Pótfűtés

A székely atyafi bátortalanul ácsorog a befagyott folyó partján. Szeretne átmenni, de nem mer. Kétségbeesésében így fohászkodik.
– Ó, istenem, csak most az egyszer tekints le rám kegyesen, és épségben segíts át a folyón!
Nekibátorodva útnak indul, és már a túlsó part közelében jár, amikor felkiált:
– No, most már átjutok nélküled is!
Ebben a pillanatban megreped a jég, és az atyafi beleesik a folyóba. Méltatlankodva mászik ki a vízből:
– Istenem, veled már viccelni sem lehet?

2010. december 23.

Kis kukta

  • Gesztenyés pulykamell
  • Gombával töltött pulykamell
  • Spenóttal töltött pulykamell
2010. december 23.

Ünnepi műsor a Kiss Bálintban

December 20-án, hétfőn a Kiss Bálint Református Általános Iskolában tartott ünnepségen Kovách Péter lelkipásztor Máté evangéliumából olvasta fel a karácsony történetét. Az igehirdetés során arról beszélt a gyerekeknek és tanáraiknak, hogy Isten mindig a segítségünkre van, ha szükségét érezzük, akár türelmet kell gyakorolni, akár szeretetet adni. Kiemelte, a karácsony emlékeztessen mindenkit arra, hogy tudjunk lemondani a dolgokról mások javára. A gyerekek ünnepi előadásában a Béke, a Hit, és a Szeretet három kialudt gyertyáját lobbantotta fel újra negyedik társuk, a Remény. Ameddig ez a láng ég, hallottuk az iskolások tolmácsolásában, addig minden bajra vigaszt találunk.

K. E.

2010. december 23.

Legyen sportos az utolsó nap

Megelőlegezve a jövő évre tett fogadalmainkat a sportra és az egészséges életmódra vonatkozóan, az év utolsó napját is ezek jegyében tölthetjük, ha a St. Jupát SE programját választjuk. Az egyesület ismét megrendezi a szilveszteri futást, melyet a kényelmesebbek kocogás és gyaloglás tempóban is teljesíthetnek. Bárki jelentkezhet az aktív, sportos óévbúcsúztatásra. A vállalkozó kedvűek akár jelmezben is megtehetik a kiírt távot, azaz a 2, vagy a 3,8 kilométert. December 31-én, pénteken 10– 12 óra között kerül sor a rendezvényre, a rajtszámok 10.45-ig vehetők át. A központ a szokásoknak megfelelően a Dózsa-ház Közösségi Terében (Csongrádi út 2.), a díjkiosztásra is itt kerül sor. Rövid technikai tájékoztatást követően egyszerre indulnak a résztvevők, korcsoportonkénti beosztás nem lesz. A cél elsősorban az egészséges életmódra nevelés, nem a szó szoros értelmében vett verseny, így helyezéseket sem osztanak ki. A támogatók által felajánlott díjakat kisorsolják, az ötletes jelmezeket a szavazatok alapján rangsorolják. Úgy, mint az egyesület más rendezvényein, a részvétel szilveszterkor is térítésmentes lesz. További információkat találhatnak a programok.jupat.hu oldalon, illetve telefonon érdeklődhetnek a 20/321-1693-as számon.

2010. december 23.

Évzáró győzelem

Idei utolsó mérkőzésén, szoros összecsapáson nyert idegenben a Bodrogi Bau Szentesi VK férfi vízilabda együttese az ASI csapata ellen. A mieink a Horváth- Balogh Z., Araczki, Németh, Józsa, Beleon, Szabó Z. (cserék: Éles, Rácz, Turzai, Nagy M., Szabó L.) hetessel kezdték a mérkőzést, melyen az első negyed végére már nálunk volt az előny. Az újonc azonban egyenlíteni tudott a félidőre, sőt a harmadik negyed zárásakor 9-8 volt az eredmény a fővárosiak javára. Az utolsó nyolc perc viszont újra a miénk volt, és mivel ezt a negyedet két góllal nyerték Élesék, így Tóth László csapat örülhetett a végén. A kiállításokkal, kipontozódásokkal tarkított összecsapás végén Tóth László játékosai küzdeni tudását emelte ki. A Szentesi férfi együttes újabb győzelmével és kilenc pontjával a 10. helyen áll a táblázaton.

H. V.

2010. december 23.

Sportcsarnok

Rakk Lászlóval, a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok programszervezőjével a létesítmény rendezvényeiről beszélgettünk. Mint megtudtuk, a csarnok főként sportrendezvények megszervezését vállalta magára, de több kulturális és kereskedelmi programot is lebonyolítottak. Így például: hagyományosakat, amelyek egy-egy adott esemény aktualitását jelentették, és voltak, amelyek folyamatosan biztosították a lehetőséget az egészséges életmód helyi megvalósítására.

Nézzük a még hátralévő programokat. Karácsony táján a teremlabdarúgásé a főszerep. Már túl vannak a Hszaták-Junior egyesülettel közösen szervezett úgynevezett "palánkos", valamint a Szentesi Farkasok által kiírt tornán. 27-én, hétfőn a női palánkos torna lesz a program, budapesti, szandaszől-lősi, szegedi, kiskunfélegyházi és szentesi csapatokkal. 28–29-én pedig a felnőtt nyílt palánkos tornára várják az érdeklődőket, ahol szinte semmilyen kikötés nincs, hiszen igazolt és amatőr játékosok korlátozás nélkül játszhatnak. Erről a tornáról tudni kell, hogy a kézilabda méretű pályát külön erre a célra készített palánkkal körbeveszik, amelyről a labda visszapattanhat, illetve a kapu is nagyobb, 2 x 5 méter.

(garai)

2010. december 23.

Olimpiai bajnokként segít

Vári AttilaAz öttusával próbálkozott először, mégis vízilabdázóként lett kétszeres olimpiai bajnok. Állítólag nem szeret úszni, de mivel az hozzátartozik választott sportágához, nem volt rest és hosszú évtizedeken keresztül keményen edzett, így lett világ- és Európa-bajnok. Gyakorlatilag minden megnyerhető trófeát begyűjtött pályafutása során. Jelenleg Pécsett vízilabdázik, de már a civil életre készülve a helyi, önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények üzemeltetésére megalakuló zrt.-t vezeti. Vári Attila szerint, merthogy róla van szó, a magyar sportnak, ezen belül a vízilabdának is, a vidéki bázisokra épülve lehet jövője.

2010. december 23.

Koncz marad Kecskeméten

Egyik pillanatról a másikra került ki október elején a Kecskemét NB I-es labdarúgó csapatának keretéből Koncz Zsolt. Hogy pontosan miért, azt azóta sem lehet tudni. Néhány héttel ezelőtt ismét tétmérkőzésen láthattuk futballozni, ezúttal a Szentesi VSK futsal csapatát erősítette az Újszegedi TC elleni derbin.

– Milyen volt ismét élesben futballozni?

– Furcsa volt, különösen azért, mert már nagyon régen nem léptem pályára futsal mérkőzésen. Úgy érzem az utolsó őszi meccsére összekapta magát a társaság, és méltó ellenfelei tudtunk lenni a második helyen álló újszegedieknek.

– Úgy tűnt mintha a kevesebbet vállalt volna, ami a kapura lövéseket illeti.

– Valóban így van, sajnos néhány héttel ezelőtt összeszedtem egy kellemetlen húzódást, ami nagyon lassan gyógyul. A passzokkal, futással nincs baj, a lövéseknél viszont még érzem a bal lábamban a sérülésemet.

– Tavasszal is láthatjuk a futsal csapatban játszani?

– Valószínűleg nem tudok pályára lépni, de ez csak a későbbiekben fog véglegesen eldőlni.

– Továbbra is a Kecskemét csapatánál edz?

– Igen, a féléves szerződésemet szeretném kitölteni. Úgy gondolom, hogy korábban is mindent megtettem a csapatért, és ezután is becsülettel dolgozom, mint ahogy azt eddig is tettem. Bizakodom, és várom a lehetőséget a bizonyításra. Kíváncsi vagyok én is, hogy a téli szünet hoz-e változást a személyemet érintően. Az, hogy miért kerültem ki az NB I-es keretből, még nem derült ki, de ha igen, akkor azonnal megosztom majd a nyilvánossággal.

H.V.

2010. december 23.

Egy nagymúltú egyesület

Makra Zoltán (képünkön) a Szentesi VSC elnöke egy kis történelmi visszatekintéssel kezdte az egyesület idei évértékelését. Ez az egyik legrégebben működő szentesi sportegyesület, az idén ünnepelte megalakulásának 80. évfordulóját.

Nádai (Nittinger) Géza, Kopasz Károly és Gerecz Elemér 1930-ban hozták létre a Magyar Királyi Államvasutak keretein belül. Az eredeti neve a Szentesi MÁV Sport Egyesület volt. Ők is és a sportolók is a vasút alkalmazottjai voltak. Kezdetben elsősorban a vízisportok voltak a meghatározók, az úszás és a vízilabda. 1947-ben a pólósok megnyerték az OB-II-es bajnokságot. A nagypályás labdarúgócsapat ebben az időben, már profi sportolókból állt.

2010. december 23.

Újabb teniszsikerek a karácsonyfa alatt

Mészáros Lotti és De Paola VivianaParádésra sikerült a szezonzárás a Szentesi Tenisz Klub fiatal játékosának, Mészáros Lottinak. Az utolsó éves gyermek korosztályú játékos Budapesten december 4–6-án vett részt egy 2. kategóriás kiemelt versenyen (Hungaro Casing Kupa), mely komoly kihívást jelentett számára mind fizikálisan, mind mentálisan, ugyan-is három versenyszámban indult a korosztály legjobbjai társaságában.

Eredményei pályafutása eddigi legszebb lapjaira kerülnek, mivel mindhárom versenyszámot – L12 kiemelt versenyszám, L12 páros (Szőke Nórával), L14 egyéni – sikerült megnyernie, ami hatalmas bravúr.

Sikeres menetelését folytatta december 11–13-án Székesfehérváron a Fehérvár Kupán. Itt az idősebbek között (14 évesek) rendeztek szintén egy 2. kategóriás kiemelt versenyt. Ezen a versenyen is kiemelteket legyőzve jutott a döntőbe, ahol csak nagy küzdelem árán tudta Őt megállítani a torna első kiemeltje, Gálfi Dalma (döntő eredménye: 6:4, 6:3). Párosban állandó párjával, Szőke Nórával (Győr) szintén ezüstérmet szerzett. Sikerei elérésében nagy szerepe van a Szentesi Tenisz Klub és szülei támogatásának, valamint edzői, Bakos László és dr. Zsiga László munkájának.

Legsikeresebb fiú játékosunk is egy mérföldkőhöz érkezett. Virág Máté ugyanis megkezdte a felnőttek között is a pontok gyűjtését. A felnőtt csapat legfiatalabb (16 év) és egyben legsikeresebb elsőszámú játékosa Budapesten vett részt két hétvégén is pénzdíjas felnőtt versenyen. Mindkét viadalon főtábláról indult és egyelőre nagy csatákban, de vereséget szenvedett. Játékával viszont megmutatta a mezőnynek, hogy a jövőben számolni kell vele.

És végül az egész szezont bearanyozta egy sportdiplomáciai siker a Szentesi Tenisz Klub életében. A szenzációsan sikerült nyári Országos Korosztályos Vidék Bajnokság rendezése után a Magyar Tenisz Szövetség elismerve a Klubban folyó munkát, 2011. január végén Szentes rendezheti meg a Fiú 18 évesek Fedettpályás Magyar Bajnokságát.

Kívánunk minden olvasónak Békés, Boldog Ünnepeket és a jövőben is várjuk érdeklődésüket a teniszsport iránt

Szentesi Tenisz Klub

2010. december 23.

Egy százalék

A Szentesi Művelődési Központ megköszöni támogatóinak, hogy személyi jövedelemadójuk 1 %-át felajánlották céljaink megvalósításához. A 13.276,- Ft-on technikai eszközöket vásároltunk. Kérjük adójuk 1 %-ával a jövőben is támogassanak céljaink elérésében. Adószámunk: 15355423-2-06

2010. december 23.

Ismét egy "trükkös lopás"

Ismeretlen elkövetők hatoltak be egy Zrínyi utcai lakóházba december 13-án, ahonnan 180 ezer forintot vittek magukkal. A tettesek 12 és 21 óra között követték el a bűncselekményt, az idő alatt, amíg a házigazdák nem tartózkodtak otthon.

Pénztárca és egy Nokia telefon tűnt el az ATIKÖVIZIG szentesi irodájából, összesen 55 ezer forint értékben. A tetteseket, akik ügyfélként mentek be a kirendeltségre, már azonosították.

2010. december 23.

Búcsúzunk egy kedves kollégától...

Már tanítóként végezted el a tanárképző főiskolát. Rajz-földrajz szakosként dolgoztál nyugdíjazásodig a régi Kossuth téri, a mai Kiss Bálint iskolában.
Nagyon sok tehetséges embert neveltél, tanítványaid közül sokan elkísértek. Utolsó kívánságod is teljesült, kimentünk Nagyhegyre virágot és zöldséget szedni. De sajnos hamarosan kórházba kerültél. Családod, ápolóid, orvosaid lelkiismeretes munkáját megköszönjük. Szerettél élni, de hamar elmentél. Gyorsan itt hagytál minket. Keménynek látszó, de melegszívű ember voltál. Tanulóidat az ország minden csodálatos területére elvitted táborozni, mert Te vezető is voltál. Az emberek szeretete, a segítség, a bizalom jellemző vonásaid voltak. Köszönjük Neked Bugner Irén, Bugi... Biri... Nem felejtünk, szívünkben örökre itt maradsz. Koporsódat fenyőkkel borították, kartársaid virágokat szórtak.

Búcsúzunk Tőled, nyugodj békében!

Mindannyiunk nevében

Magyarné Juci

2010. december 23.

Családi események

Született: Szabó Árpád és Lengyel Ildikónak Kata és Liza, Botos Mihály és Faragó Boglárkának Balázs, Becsik Péter és Sebestyén Évának Izabella, Kiszely Péter és Patkó Andreának Ádám, Donka Attila és Kiss Erikának Áron Edvin nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Müller Csaba és Szvák Erika, Kiss Dániel és Kovács Éva.

Elhunyt: Nagy Ferenc, Sprok János István, Nagy Imre, Pliesovszki Jánosné Trenyik Edit, Vecseri István, Szepesi János, Csatordai Lajos Sándor, Sági Ferenc Józsefné Hajdu Margit Erzsébet, Nagy Sándor.