2010. december 23.

Kis kukta

Gesztenyés pulykamell

Hozzávalók: 60-70 dkg pulykamell, 1 zsemle, 2 tojás, 10-10 dkg gesztenyemassza, sárga és fehérrépa, 2 dl tej, 2 fej hagyma, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, liszt, vaj.

Elkészítése: A tejben megáztatjuk a zsemlét és kinyomkodjuk. Az egészben lévő pulykamellet szeleteléssel kinyitjuk, a leeső részeket megdaráljuk. A húsra műanyag fóliát terítünk és kiveregetjük, hogy még nagyobb felületet kapjunk. A töltelékhez a gesztenyemassza 90 százalékát, a kinyomkodott zsemlét, a darált húst, a tojást összekeverjük és sóval, borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük. A kiterített húst enyhén megsózzuk, borsozzuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és olajjal megkent alufóliára tesszük. A zöldségeket és a hagymát karikára vágjuk, egy edénybe tesszük, majd belehelyezzük a fóliába tekert húst is. Vízzel felöntjük, és sütőben készre pároljuk.

Gombával töltött pulykamell

Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell vagy comb, 31 dkg gomba, 3 dkg vaj, só, bors, 1 púpos kk liszt, tej, 2 dl tejföl, 1 csipet szerecsendió.

Elkészítése: Kicsontozzuk, lebőrözzük a pulykamellet vagy combot és szép nagy szeleteket formálunk belőle. A gombát apróra vágjuk és vajon sóval, borssal ízesítve addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Meghintjük 1 púpos kiskanál liszttel, felengedjük annyi tejjel, hogy összeforralva sűrű mártást kapjunk. A hússzeletekre tegyünk belőle 1-1 kanálnyit és félbehajtva a szeleteket, kikent tűzálló tálra félig egymásra fektetjük. Simára keverünk 2 dl tejfölt egy csipet reszelt szerecsendióval, a lerakott hús tetejére simítjuk, és a sütőben 2 órán át sütjük. Ajánlatos az elején a tálat lefedni, majd a fedőt levéve, szép pirosra sütni a pecsenyét.

Spenóttal töltött pulykamell

Hozzávalók: 1 egész pulykamell, 1 cs. fagyasztott parajpüré, 1 nagy mozzarella sajt, 4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, olaj.

Elkészítése: A megmosott pulykamellet úgy vágjuk be, hogy nagy húsfelületet kapjunk. Ezt megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk és szétterítjük rajta a kiolvasztott spenótot. A mozzarellát lereszeljük, a fokhagymát áttörjük, és a parajpüré tetejére szórjuk, ízlés szerint fűszerezzük. A húst összetekerjük, és hústűvel rögzítjük. Olajjal kikent tűzálló tálra tesszük, a tetejét megkenjük olajjal és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Közben időnként egy kis olajjal és vízzel locsolgatjuk.