2010. december 23.

A Legtalpraesettebb diákok

Csanády Adél és Bali Dávid nyert 2010-ben

Valkai Béla, Csanády Adél és Bali DávidAz idei évben már hagyományosan írta ki a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) a "Szentes Város Legtalpraesettebb Diákja" versenyt, melyben az általános és középiskolák delegált diákjai versengtek. Az általános iskolások közül Csanády Adél, a középiskolások mezőnyében Bali Dávid nyerte el a címet. A december 16-i képviselő-testületi ülésen Szirbik Imre polgármester ünnepélyes keretek között köszöntötte őket.

A Koszta József Általános Iskola biztosított helyszínt a 12. alkalommal összehívott versenynek. A november 26-i vetélkedőn városismereti, ügyességi feladatok szerepeltek. A jelöltek előbb egymásnak és a SZIDÖK diák küldötteinek tréfás, rövid vetélkedővel mutatták meg tudásukat, majd a rövid bemutatkozók után a városunkkal és történelmével kapcsolatos ismereteikről adtak számot.
Az általános iskolások versenyét a zsűri értékelése alapján Csanády Adél (Kosz-ta iskola), a középiskolásokét Valkai Béla (Zsoldos iskola) nyerte, azonban a jelenlévő diákok szavazataikkal csak Csanády Adél esetében értettek egyet a zsűrivel, a középiskolások versenyében Bali Dávidot, a Horváth Mihály Gimnázium tanulóját jelölték meg győztesként.

A végeredmény tehát érdekesen alakult, azonban nemcsak a középiskolásoknál, hanem az általános iskolásoknál is volt csavar a legtalpraesettebb diák-választás 2010-es történetében. Ahogyan arról Csanády Adél beszámolt, az iskolatársak titkos szavazatai alapján került a delegáltak közé, azonban nem első helyezettként. Az előtte álló elfoglaltságai miatt visszalépett a versengéstől, így került a városi döntőbe a szabadidejében tánccal, zenével foglalkozó Adél, aki középiskolai jelentkezésében elsőként a szegedi Ságvári Endre Gyakorlógimnázium, másodikként a Horváth Mihály Gimnázium, harmadikként a csongrádi Batsányi János Gimnázium matematika tagozatát tüntette fel. Kedvenc időtöltéseit továbbra is hobbiként szeretné folytatni.

A rövid, frappáns bemutatkozás a verseny része is volt a helyismereti kérdések mellett, melyben Bali Dávidot is csapattársak segítették.

– Szentes lakosságához, történeti emlékeihez, népességéhez kapcsolódó feladatokat is meg kellett oldanunk, a téma jó ismerője volt csapattársam, aki egy országos földrajzversenyen Szentest bemutató prezentációval vett részt – mesélte Dávid, aki korábban Adélhoz hasonlóan a Koszta iskola diákja volt, középiskolásként pedig matematika tagozaton folytatta tanulmányait. Az érettségire készülő fiú a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, katonai vezető szakon szeretné folytatni tanulmányait, példa előtte rokonsága, családtagjai közül többen korábban ugyanitt végeztek. Dávid rendőrtiszti főiskolára és angol-testnevelés szakra is beadja jelentkezését, ezekből a tantárgyakból már sikerrel teljesítette az érettségi vizsgát. Szabadidejében azonban továbbra is nagy szerepet kap a sport, hiszen tagja a felnőtt és ifjúsági kézilabdacsapatnak is.

Cseh-Lakos