2010. december 23.

Legyen ragályos a szeretet

Böjte Csaba szerint mindenkinek a saját környezetében kell tenni a bajba jutottakértA Magyarok Karácsonya elnevezésű ünnepi rendezvényen vettek részt a Rigó Alajos Általános Iskola tanulói Ópusztaszeren, a Nem-zeti Történeti Emlékparkban. December 19-én a park vezetősége és a Csongrád Megyei Önkormányzat a hátrányos helyzetű, valamint lakóotthonokban élő gyermekek számára szerette volna bensőségesebbé tenni az ünnepet, kiemelve az egymás iránti felelősségvállalás fontosságát.

A rendezvényen a Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai otthonában élő gyermekek is részt vettek. Az eseményen tiszteletét tette Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az Erdélyben élő sanyarú sorsú gyermekek felkarolója, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Tevékenységüknek köszönhetően ma már Erdély 62 településén több, mint 2200 gyermek részesül az alapítvány támogatásából. Csaba testvér az alapvető életfeltételek javításán túl a gyermekek taníttatásával is foglalkozik, melybe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik. Böjte Csaba lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte: jó dolog jót tenni, de nem elég, hogy ez megfogalmazódjon bennünk, cselekednünk is kell érte.

– Mozgalmas esztendőn van túl az ország, Ön hogy értékeli a mögöttünk hagyott 2010-es évet?

– Hihetetlenül sok ajándékot kaptunk ebben az évben a Jóistentől, úgy érzem minden formában gyarapodtunk, gazdagodtunk, előre tudtunk lépni a gyerekekkel, kollégáimmal együtt. Ha lenne egy hőmérő, mely nemzetünk szolidaritását mutatja, a Kárpát-medencei magyarság egészét nézve, biztosra veszem, hogy magasabb hőfokot mutatna, mint 10-15 esztendővel ezelőtt. Nagyon jó érzés, hogy Istentől távolabb álló emberek is úgy érzik, hogy nem csak karácsonykor és nem kizárólag a mi alapítványunk számára, de tegyenek a bajban lévő emberekért. Örömteli, hogy pozitív kezdeményezések sokasága indult a szegények felkarolására ebben az évben.

– Meddig bővíthető az a gyermekeket segítő hálózatuk, mely szerte Erdélyben megtalálható?

– Nem az az elsődleges célunk, hogy bővítsük. Én csak egyetlen dolgot szeretnék, mégpedig azt, hogy megmutassuk: jó dolog jót tenni, jóságosnak, irgalmas szívűnek lenni, jó dolog a gyermekekhez lehajolni. Azt szeretném, ha a jó és a szeretet is ragályos lenne, és egyre többen éreznének késztetést arra, hogy lakóhelyükön tegyenek a szegényekért, a közösségért. Jézus Krisztus nem azt mondta, hogy legyenek szociális intézmények, hanem azt, hogy szeressük egymást és törődjünk a másikkal. Sem az állam, sem az egyház nem tudja megoldani a Kárpát-medencei szociális problémákat, ezek kizárólag akkor oldódnának meg, ha mindenki ott, ahol él, a saját környezetében, falujában, városában tenne a bajba jutottakért.

– Mit vár a 2011-es esztendőtől?

– Jézus Krisztus bátran bele mert nyúlni a világ folyásába, volt bátorsága egy új világot teremteni. Idén karácsonykor ezt a bátorságot próbálom kihangsúlyozni, vagyis ha lelkünk mélyén érezzük, hogy szükség van a szeretetre, a jóságra, ha érezzük, hogy tennünk kell az elesettekért, egymásért, akkor merjünk bátrak lenni, cselekedjünk és fogjunk bele abba a jóba, amely felemelhet másokat. Ezt szeretném kérni a gyerekek, a barátaim és magam számára, és boldog lennék, ha a Jóisten népünk karácsonyfája alá is odatenné ezt az "ajándékot".

Hering Viktor