2007. hónap 00.

Egy nagymúltú egyesület

Makra Zoltán (képünkön) a Szentesi VSC elnöke egy kis történelmi visszatekintéssel kezdte az egyesület idei évértékelését. Ez az egyik legrégebben működő szentesi sportegyesület, az idén ünnepelte megalakulásának 80. évfordulóját.

Nádai (Nittinger) Géza, Kopasz Károly és Gerecz Elemér 1930-ban hozták létre a Magyar Királyi Államvasutak keretein belül. Az eredeti neve a Szentesi MÁV Sport Egyesület volt. Ők is és a sportolók is a vasút alkalmazottjai voltak. Kezdetben elsősorban a vízisportok voltak a meghatározók, az úszás és a vízilabda. 1947-ben a pólósok megnyerték az OB-II-es bajnokságot. A nagypályás labdarúgócsapat ebben az időben, már profi sportolókból állt.

Az egyesület sportolási lehetőségeit is a vasút segítette. Klébesgberg Kuno kultuszminiszter ideje alatt volt egy olyan rendelkezés, hogy az állami vállalatoknak kötelező sportpályákat építeni és támogatni a sportot. Nádai Géza bábáskodott az 1932-ben megépült sportuszoda fölött, de a labdarúgópálya kialakításának szervezésében is részt vett az állomás melletti, akkor még lóvásártéren. Az 1940-es években jelöltek ki a Nagyvölgy csatorna mellett, a motorgarázs szomszédságában egy telket és ott alakították ki az egyesület labdarúgópályáját. A '60-as években a támogatási rendszer megváltozott és csak a megyeszékhelyen, igazgatási központokban vagy a fővárosban levő kiemelt vasutas egyesületeket támogatták. Az épület és a pálya állapota fokozatosan romlott. Ma már nincs fűtés az öltözőkben, a palatetős épületen is meglátszik ez elmúlt 80 év. Az, hogy a pálya és környéke nem egy romhalmaz, kizárólag az egyesület tagjainak önkéntes munkáján múlik. A város nem segít, pedig élénk sportélet folyik a pályákon.

A füves nagypályán a rögbisek edzenek és játszák a bajnoki mérkőzéseiket. A villanyvilágítással ellátott salakpályán több évtizede nyári bajnokságot rendeznek a városi kispályás labdarúgócsapatoknak. A salakos teniszpályán egész szezonban pattog a labda. Az aszfaltborítású kézilabdapályán egész nyáron focinak a gyerekek, bármikor szabadon mehetnek és térítésmentesen használhatják, de a felsőpárti tanintézmények is gyakran igénybe veszik sportfoglalkozásra a létesítményt. A nehézségek ellenére sikerült némi korszerűsítést végrehajtani, megoldani a füves pálya öntözését. Közel egyévtize-des "vajúdás" után, magántőke felhasználásával, elkészült az egyesület székházának is használható Loki falatozó egy fedett színpaddal, ahol nyáron kultúrális eseményeket Napokat, baráti találkozókat és egyéb összejöveteleket is meg lehet rendezni. Később szeretnének egy műfüves pályát is kiépíteni.

A szakosztályok életében az anyagi nehézségek következtében visszaesés következett be. A néhány éve még az NB-I-es futsal bajnoki címért is versenyben álló csapat meggyengült, anyagilag sem bírták vállalni az első osztályban való szereplést. A szakosztályvezető Szabó Árpád vezetésével most NB-II-ben szerepelnek a korábbi utánpótlás-csapattal.

A vívók szakosztályvezetője, Barna Viktor vette át Mónus Sanyi bácsi "hagyatékát", és neveli a több mint harminc főből álló vívó utánpótlást Szentesen. A természetjárók is harminc fő körüli létszámmal tevékenykednek a szakosztály vezetőjük Bihari János. A rögbisek 1991-ben, Vida-Szücs Lajos vezetésével alakultak. Ma a szakosztályvezető Dobos Attila, Katona-Kis Róbert az utánpótlás-nevelés irányítója. Szinte mindig az első osztályban szerepeltek, de most ott is visszaesés tapasztalható. Náluk is meghatározta az eredményességet az anyagi lehetőségek beszűkülése.

A szabadidő szakosztály, melynek vezetője Király Attila, több szakágból áll. A labdarúgókat Rúzs-Molnár László irányítja, a biliárdosokat Tamási Attila, Kovács Iván a fúvócsőversenyek szervezője, a teniszélet Tamási Attila felügyelete alatt működik.

A gazdasági helyzet minden évben romlik. Manapság a városban nem lehet új szponzorokat találni, a régiek, pedig anyagi gondokra hivatkozva egyre kevesebb támogatást nyújtanak. A létesítmény fenntartása, a rendszeres sportolás anyagi terhei növekednek, így a jövő nem biztató számukra.

Garai Sz. Imre