2010. december 23.

Olimpiai bajnokként segít

Vári AttilaAz öttusával próbálkozott először, mégis vízilabdázóként lett kétszeres olimpiai bajnok. Állítólag nem szeret úszni, de mivel az hozzátartozik választott sportágához, nem volt rest és hosszú évtizedeken keresztül keményen edzett, így lett világ- és Európa-bajnok. Gyakorlatilag minden megnyerhető trófeát begyűjtött pályafutása során. Jelenleg Pécsett vízilabdázik, de már a civil életre készülve a helyi, önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények üzemeltetésére megalakuló zrt.-t vezeti. Vári Attila szerint, merthogy róla van szó, a magyar sportnak, ezen belül a vízilabdának is, a vidéki bázisokra épülve lehet jövője.

– Egyéb elfoglaltságai mellett van még ideje edzeni?

– Egyre kevesebb. 2005-ben fejeztem be a válogatottbeli szereplést, ami fordulópont volt az életemben. El kellett gondolkodnom, hogyan tovább. Ekkor kezdtem el tudatosan készülni a civil életre. Előbb Pesten irányítottunk egy sport- és rendezvényközpontot Székely Bulcsú barátommal, ahol többek között pólósulit is indítottunk. Most, hogy Pécshez köt az új munkám, mindez Bulcsúra maradt, mert ilyen távolságból lehetetlen lenne ott is dolgoznom. Sajnáltam otthagyni a fiatalokat, de a pécsi feladat nagyon érdekelt, remélem meg tudok felelni az elvárásoknak. Kevesebbet edzem, mint régen, de amíg tudok, segítek a csapatomnak.

– Novemberben elvállalta – Székely Bulcsúval közösen – a junior válogatott irányítását. Miért mondott igent a felkérésre?

– A sportágban szerzett tapasztalatainkat szeretnénk átadni a fiatal játékosoknak, mindezt úgy, hogy erre építkezve a felnőttek között is meg tudják majd állni a helyüket. Ha ez sikerül nekik, akkor elmondhatjuk, hogy jól dolgoztunk. Kemény Dénes szövetségi kapitány munkáját is igyekszünk a csapatépítés terén segíteni, hiszen neki fiatal, de kész játékosokat kell beépítenie a nemzeti együttesbe. Ebben nem csak nekem és Bulcsúnak, hanem az összes utánpótlás-edzőnek óriási szerepet kell vállalniuk.

– Együtt játszik egy szentesi fiatalemberrel is a Pécsben. Mi a véleménye Hegedűs Istvánról?

– Harcias, jó felfogású center, sokat játszottunk egymás ellen, kellemetlen ellene vízilabdázni. Szerencsére most egy csapatot erősítünk, csak dicsérni tudom a játékát.

– Talpon tudnak-e maradni a vidéki vízilabda-fellegvárak ebben a gazdasági helyzetben?

– A magyar sportnak regionálisan van jövője, egy-egy nagyváros nem tud eltartani több klubot is ugyanabból a sportágból magas színvonalon. Nagyon sokat várok a sporttörvény változásaitól, és bízom benne, hogy a vízilabdába, mint kiemelt sportág, a gazdasági élet szereplőitől több anyagi támogatást fog kapni a jövőben. A beáramló pénz segítségével a klubok nem kizárólag infrastruktúrában, hanem szakmailag is fejlődhetnek majd szerte az országban.

– Közel azonos játékerejű csapatok versengenek idén a bajnoki címért. Melyik klub kerülhet ki győztesen ezek közül?

– Valóban, az első hat együttes mindegyike odaérhet a dobogóra, de szerintem az Eger, Vasas, Honvéd trióból kerül majd ki az idei szezon aranyérmese.

H.V.