2010. december 23.

A támaszra szorulókért végzett munka

Beszámoltak az intézményvezetők

A város önkormányzata és a szociális intézmények évértékelést tartottak Segítség, Emberség, Szeretet! címmel december 20-án, hétfőn. A céljuk az volt, hogy a város lakosságát informálják a szociális gondoskodás területén végzett munkáról.

Gál Antal, a Családsegítő Központ vezetője számolt be az idei évről. Fő számadatokként megemlítette, hogy több, mint 350 gyermeket gondoztak, a Gyermekek Átmeneti Otthonában 59-et, a Családok Átmeneti Otthonában 47 főt láttak el. Az öt éve létrejött tanyagondnoki szolgálat – amely a távolság okozta hátrányokat csökkenti – 155 család életében van jelen. 2010-ben minden telephelyük megújult, a kibővített Dózsa-ház januártól fogadja a fiatalokat.

A Hajléktalan Segítő Központ négy területen áll az ellátottak segítségére. Átmeneti szálláson és éjjeli menedékhelyen biztosítanak elhelyezést, valamint nappali melegedő és népkonyha enyhíti a rászorultak gondjait. Ternai Levente központvezető említést tett az átmeneti szálló felújításáról, valamint a parkgondozói képzésről, amelyet 15 fő végzett el és ami a megélhetést, a társadalomba való visszailleszkedést teszi számukra lehetővé.

Az idősekkel, fogyatékkal élőkkel és a pszichiátriai betegségben szenvedőkkel foglalkozó Gondozási Központ vezetője, Puskásné Halál Ágnes kétszáznál több, hozzájuk beérkezett jelzőrendszeres riasztásról számolt be. Ezek közül egy tucatnyi életmentőnek bizonyult. A rendszert a következő évben tovább fejlesztik, a tervek szerint 5 új jeladót osztanak szét. A központnak mind a négy telephelye megújult, külső-belső felújítások, akadálymentesítés történt.

Bolyánné Szamosközi Gabriella, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon vezetője büszkén számolt be arról, hogy a munkatársainak 93 százaléka szakképzett, ami a megyében kiemelkedő aránynak számít. A tevékenységi körük az idősek otthonára, az idősek gondozóházára, nappali ellátásra és szociális étkeztetésre terjed ki. A lakóik mentális gondozását is szem előtt tartják, a bekerülésre jelenleg 169 nap a várakozási idő.

A Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai Osztályának irodavezetője 1215 köz-gyógyellátottról, 110 ápolási díjban részesülőről számolt be. Lencséné Szalontai Mária megemlített 360 családot, akiknél az önkormányzat adósságcsökkentéshez nyújtott segítséget. Idén folytatódott a városban az a program, melynek keretében 20 rászoruló család kapott egy-egy kismalacot, továbbá 68 családnak biztosított az önkormányzat egy-egy köbméter tűzifát.

Mészáros Ágnes, a szociálpolitikai osztály felelős referense azt emelte ki elsősorban, hogy a közfoglalkoztatás keretében munkahelyet tudtak biztosítani a dolgozni akaró embereknek. Pályázatok segítségével is igyekeztek bővíteni a foglalkoztatottak számát.

Zárszóként Szirbik Imre polgármester azt fűzte az elhangzottakhoz, hogy a város a támogatásokon keresztül fejezi ki a szolidaritást, az önkormányzat ezen a gyakorlaton a jövőben sem szándékozik változtatni.

K. E.