XLI. évfolyam 28. szám

2009. július 17.

Utaznak a világjátékokra

A tajvani Kaohsiung városában július 16-án, csütörtökön kezdetét vette a 8. világjátékok programja. A nem olimpiai sportágak olimpiájaként számon tartott eseményen ismét lesznek szentesi résztvevők. Négy éve Duisburgban a standard táncokban induló László Csaba és Szögi Szilvia a 11. helyezést érte el. Csaba az utóbbi két évben már Mikes Annával ér el sikereket, a Szilver TSE többszörös bajnokpárosa versenyez az idei világjátékokon, s még jobb eredményre számítanak.

Megindult a visszaszámlálás, s nagy a készülődés a magyar sportolóknál is, akik 12 sportágban képviselik országunkat az ötkarikás játékokkal több közös vonást is mutató eseményen. Ilyen például a doppingvizsgálat. Mikes Annától megtudtuk, náluk is jártak ellenőrök. A sportolóknak holléti naplót kell vezetniük, ám amikor a revizorok lejöttek Szentesre, csak Csabát találták itt. Azután Annát is felkeresték a budapesti lakásán, ez is azt jelzi, mennyire komolyan veszik feladatukat. A versenyzők formaruhát kaptak, a 74 hazai induló július elején esküt is már ebben az öltözékben tett. Az ünnepélyes fogadalomtételre Gödöllőn, a Királyi kastélyban rendezték, melyen jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság és dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke is. Táncosaink július 19-én, vasárnap indulnak a helyszínre, a küldöttséggel tart még Szentesről Szatmári-Nagy Szilvia és Németh Anikó is edzőként.

A nemrégiben tíztáncban Európa bajnoki 3. helyezést elért páros hölgytagja szerint a várható eredményről nehéz bármit is mondani. Anna elárulta: nem számítottak rá, de az amatőrök mellett profik indulását is engedélyezik, ezzel már eleve erősödik a mezőny, valamint több vegyes nemzetiségű párosnál sikerült a honosítás, hiszen csak azonos országbeliek alkothatnak egy párt. Így tényleg kiélezett verseny várható, Annáék azonban bíznak benne, hogy a döntő közelében végeznek a versenyen. Az élete első ilyen nagyszabású eseményére készülő 19 éves táncos mindenesetre, mint mondta, telve van kíváncsisággal és ambícióval.

(darók)

2009. július 17.

A kórház minőség-elemzése

Az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapjának adatai szerint, az egészségügyi intézmények minőségének elemzése alapján a Dr. Bugyi István Kórházhoz tavaly 19 beteg vagy hozzátartozó által benyújtott panasz érkezett be, ebből hatot talált megalapozottnak a döntéshozó. A betegjogi képviselőhöz 2008-ban 10 panasz érkezett be.

Az országos átlagnál kevesebb hely miatt a szentesi kórházban a 14 évnél fiatalabbak is kénytelenek felnőtt kórteremben feküdni, a velük éjszakázó szülőktől viszont nem kérnek pénzt. A szentesi kórház 1 és 2 ágyas kórteremből jobban áll az átlagnál, előbbiből 13, utóbbiból 35 áll rendelkezésre. Az intézmény várólistát vezet a következő műtétekre: mandula-, orrmandula-, orrmelléküregek műtétei; térd- és csípőprotézis-műtét; epekövesség miatti beavatkozás; laparoszkópia; katéteres epekőoldás; hasfali, lágyéksérvműtét implantátum beültetése; sérvműtétek (hasfali, lágyék-, köldök-, combsérv) implantátum beültetése nélkül; prosztata jóindulatú megnagyobbodásának műtétei és nőgyógyászati műtétek.

2009. július 17.

Az Experidance Tánctársulat

július 27-én este 9 órai kezdettel Csongrádon mutatja be Esszencia című műsorát. Mint az már az előzetes sajtótájékoztatón is elhangzott, a városi sportpályán megrendezendő program bevételét a Csongrád Város Közétkeztetésének Fejlesztéséért Alapítvány javára kívánják fordítani.

A több mint 1200 teltházas előadást megélt társulat az elmúlt 9 évben minden eszközzel azon dolgozott, hogy életre hívott szellemi értékeit a nemzetközi és a magyar kultúra színpadán bemutatva a "Magyar tánc utazó nagykövetévé" válhasson. Fő profiljuk a tánc non verbális formanyelve. Darabjaikban - melyek Európa szerte, műfaji kategórián belül maradva, a legkeresettebb színpadi produkciók közé tartoznak - ötvöződik a tánc, a koreográfia, a jelmez, a fény és a hang, amely estéről estére rabul ejti a nézőket.

2009. július 17.

Iskolapszichológusok

Erőszakban elsők vagyunk az Európában

Még a májusi önkormányzati ülésen hozta szóba Oltyán Lajos exképviselő, külsős bizottsági tag az iskolapszichológusok kérdését. Mint mondta, a fejlettebb oktatási rendszerekben a pszichológus ott ül az iskolában. Kijelentette, nálunk is fontos lenne a munkájuk. Nos, akkor úgy döntöttek a képviselők, nem vetik el az ügyet, meg kell vizsgálni az általános iskolákban 2 fő iskolapszichológusi álláshely kialakításának lehetőségét. Tehát adandó alkalommal visszatérnek a témára.

Egy hónap telt el azóta. A következő soros ülésen az előterjesztés már ott feküdt a képviselők asztalán. A javaslat pedig az, hogy a testület engedélyezi 2 fő részmunkaidős iskolapszichológus foglalkoztatását párban 2-2 oktatási intézményben, mégpedig a Koszta József - Deák Ferenc, valamint a Petőfi Sándor - Klauzál Gábor iskolákban.

2009. július 17.

Lezuhant egy bombázó

Évfordulónaptár - 2009.

90 éve, 1919. július 11-én Kun Béla külügyi népbiztos jegyzékben kérte Clemenceau-tól a román hadsereg Tiszántúlról való visszavonulását. Clemenceau válaszként közölte a Tanácskormánnyal, hogy amíg a fegyverszüneti szerződést be nem tarja, a békekonferencia nem tárgyalhat Magyarországgal.

90 éve, 1919. július 14-én Kun Béla Clemenceau-nak adott válaszában ismertette a román hadsereg fegyverszünetet sértő sorozatos támadásait, és ismételten kérte a Tiszántúl kiürítését. - A szövetséges missziók Nagyki-kindán tartott konferenciája elhatározta a Tanácsköztársaság elleni támadást.

2009. július 17.

"Megtörhettek, de meg nem hajoltam!"

Száztíz éve történt: Sima Ferenc bukása (II.)

Várható volt, hogy a csődeljárás miatt addigi hívei - akik közül sokan maguk is áldozatokká váltak - elfordulnak Sima Ferenctől. De nem ez történt. Mivel közismertek voltak az előzmények és az eszközök, a csőd Simából nem bukott embert, hanem mártírt csinált. A csőd kihirdetésekor sok ezer ember gyűlt össze, hogy tüntessen Sima mellett. Védelmére összefogott a megye addig széthúzó ellenzéke. Hegyi Antal csongrádi plébános vezetésével egy előkészítő bizottság alakult, amely közös értekezletre hívta fel a megye városainak és községeinek ellenzéki köreit. A megyei ellenzék fejének csődbe erőszakolása olyan brutális eljárás - hangzott a felhívás -, mely megköveteli, hogy "Csongrád megye öszszes ellenzéki közegei vállvetve egyesítsék minden erejüket ezen garázdálkodásaiban immár határt nem ismerő gonosz klikkuralom rabigájának összetörésére." A közös értekezletet május 25-én tartották meg Szentesen. Határozat született egy olyan egyesület alakításáról, amely tömöríti a megye ellenzéki polgárait, s célul tűzi ki a hatósági túlkapások és visszaélések elleni fellépést.

2009. július 17.

Tokácsliné Fridrich Idától búcsúzunk

Városunk idősebb lakosai között aligha van olyan, akinek ne csengene ismerősen a Fridrich név, hisz száz éven át ez egyet jelentett a fényképészettel, a fotóművészettel, a képzőművészet támogatásával. Sokan még a Mesterre, Fridrich Jánosra is emlékezhetnek, aki 1893-ban fényképészsegédként került Szentesre, és hamarosan a település legismertebb fotográfusává vált. Önálló műtermét 1905-ben nyitotta meg a Kossuth utcán, az ún. görög bérház udvarában. A ma ipartörténeti kiállítóhelyként működő kis épületben egykor számos híresség megfordult, a korszak képzőművészeinek színe-java: Koszta József, Rudnay Gyula, Tornyai János, Endre Béla, Drahos István, Örkényi Strasszer István, Koncz Antal. Fridrich János maga is amatőr festő volt, sokat tanult művészbarátaitól, de ennél jelentősebb volt műpártoló, mecénási tevékenysége, amelynek számos ifjú tehetség köszönhette sikeres pályakezdését.

2009. július 17.

Falra mászik az Egér!

Tihanyi László örömében-bánatában

Nagy utazásnak és lelkileg is megoldandó feladatnak nevezte a sziklamászást Tihanyi László (falmászós képünkön éppen biztosít). Tisztelettel vagy inkább szeretettel beszélt az ismert, szentesi sportember a legkedvesebb elfoglaltságáról és megélhetéséről: a szikla- és falmászásról. A Művészetek Házában a vetítéssel egybekötött előadásán, amit vallomásnak is nevezhetünk, nagyon sokan figyelték a csodálatos hegyvidéket és mászásra buzdító szavait.

- Nem hegyeket, hanem sziklákat küzdünk le, ahol közelebb kerülünk önmagunkhoz és a természethez - hangsúlyozta az előadó. Érzékeltette: nem erő, hanem ügyesség kell a sziklamászáshoz és erre nemcsak a laikus hallgatóság bólogatott a képes beszámolón, hanem a "kollégák" is sűrűn helyeseltek.

2009. július 17.

Miből tartja fenn magát a Vízgazdálkodási Társulat?

Szivattyútelepből 13, csatornából 450 kilométer

Sok-sok évtizeddel ezelőtt a mai Vízgazdálkodási Társulatok elődei főleg a mezőgazdasági termelés biztonsága érdekében jöttek létre ármentesítési, vízrendezési, vízkár-elhárítási feladatok végett. Ez később kiegészült a belvizek tervszerű elvezetésével és az öntözési szolgáltatásokkal. A Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat mindemellett közel 450 kilométernyi csatorna karbantartásáról és 13 elektromos vízátemelő szivattyútelep kezeléséről is gondoskodik hatalmas működési területén. És ha szükséges friss vizet emel a Kurcába, különösen az öntözési szezonban. Kérdés, hogyan teremtik elő a működési költségek fedezetét? Erre válaszol Ugrai Bálint, a társulat ügyvezető igazgatója.

2009. július 17.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának felhívása Csongrád megye polgáraihoz. Tisztelt állampolgárok!

Ha úgy ítélik meg, hogy valamely hatóság, illetve közszolgáltatást végző szerv alapvető jogaikkal összefüggésben visszásságot, sérelmet okozott Önöknek, kérhetik az állampolgári jogok országgyűlési biztosának segítségét. Panaszaik továbbításához a biztos kérésére gyűjtőládák állnak a rendelkezésükre a következő helyszíneken:

Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 6745 Szeged, Széchenyi tér 10.
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1.
Szentes Város Polgármesteri Hivatala 6600 Szentes, Kossuth tér 6.
Makó Polgármesteri Hivatala 6900 Makó, Széchenyi tér 22.
Csongrád Város Polgármesteri Hivatala 6641 Csongrád, Kossuth tér 7.
Mindszent Város Polgármesteri Hivatala 6630 Mindszent, Köztársaság tér 31.
Mórahalom Város Polgármesteri Hivatala 6782 Móra-halom, Millenniumi sétány 2.
Kistelek Város Polgármesteri Hivatala 6760 Kistelek, Árpád u. 1-3.
Sándorfalva Város Polgármesteri Hivatala 6762 Sán-dorfalva, Szabadság tér 1.
Csanádpalota Város Polgármesteri Hivatala 6913 Csanádpalota, Kelemen László tér 10.
A panaszládákba 2009. július 13-tól 2009. augusztus 31-ig dobhatják be leveleiket, lehetőleg csatolva a panaszszal kapcsolatos iratok fénymásolatait.
Beadványukat 2009. augusztus 31-ig postán is elküldhetik az Országgyűlési Biztos Hivatalához (1051 Budapest, Nádor u. 22.), vagy e-mailben is továbbíthatják azt a panasz@obh.hu címre.
Panaszaikat a biztos kivizsgálja, illetve - amennyiben nem tartoznának a hatáskörébe - továbbítja az illetékes hatóságnak. Az esetleg szükséges személyes meghallgatás időpontjáról írásbeli értesítést küldünk.
Hatáskör hiányában az országgyűlési biztos nem tud segítségükre lenni, akkor ha
- az ügyben nem merítették ki a rendelkezésre álló közigazgatási jogorvoslati lehetőségeket,
- az ügy 1989. október 23-a előtt indult,
- jogerős határozatát egy évnél régebben hozta meg a hatóság,
- az ügy elbírálása ügyészi és bírói hatáskörbe tartozik.

Prof. Dr. Szabó Máté
az állampolgári jogok
országgyűlési biztosa

2009. július 17.

Piroskáé az elnöki bizalom

A nyugdíjasok klubjában

Az év eleje óta a Szentesi Nyugdíjas Klub megválasztott elnöke, Gulyás Jánosné. Mindenki leánynevén Piroskának hívja, ezzel a közvetlen megszólítással is kifejezve, értékelve közismert segítő készségét és derűs életfelfogását. Erejéből, kedvéből futja arra, hogy régóta tagja a klub táncegyüttesének is. Mindemellett nyugdíjasként a hajnali, kora reggeli órákban a saját fóliasátrában dolgozik.

- Tavaly amikor legutóbb beszélgettünk, azt mondta, hogy ideiglenes megbízatásban még ellátja az elnöki tennivalókat, de hosszabb időre nem vállalja el. Most viszont a klub élén áll. Mitől változott a szándéka?

2009. július 17.

Autósügyességi verseny Csongrádon

Autósügyességi-verseny új ágát népszerűsítve rendeztek versenyt Csongrádon, a központban lévő nagy parkolóban. A szép számú közönség, néha sikongatva, néha hangos üdvrivalgással kísérte az autók mozgását, a kanyarvételt, a füstölgő gumikat az elmúlt hétvégén.

A főszervezők közül Molnár Zsolt elmondta, hogy a technikai sportágak nagyon népszerűek Csongrádon is, ezért gondoltak arra, hogy kuriózumként megszervezik ezt a bemutatót, versenyt. A szakma driftelésnek mondja ezt a fajta akadályversenyt, ahol talán nem is a legfontosabb a köridő. Értékelik a megjelenést, a kanyartechnikát, a látványt, a show-t.

2009. július 17.

Nyári Színház

Operettgálával folytatódik a Nyári Színház-programsorozat. Az előadásra Fonyó Barbara, Hegyi Anikó, Kállay Bori, Berkes János, Busa Tamás, Neumark Zoltán és zenekara közreműködésével kerül sor július 24-én, pénteken 21 órától a megyeháza udvarán. Szintén ezen a helyszínen július 25-én, szombaton 18 órától Tánc és zene nemzetközi fesztivált rendeznek. Augusztus 1-én, szombat 16 órától Népzenei találkozóra kerül sor.

2009. július 17.

Önkéntes pont

Bárki bekapcsolódhat a segítő-szolgálatba

Június 6. óta már Szentesen is működik Önkéntes Pont, eddig az országban kilenc központot tartottak számon, a legközelebb Szegeden. Június elején azonban Csongrád megyénkben nyitottak meg öt pontot. A helyi Önkéntes Pont működtetését a Gilicze László Emlékalapítvány vállalta fel, az alapítványon keresztül kapcsolódnak be a programba mind az önkéntesek, mind pedig a segítséget kérő szervezetek.

A németektől, illetve a hollandoktól tanultuk az önkéntességnek ezt az új formáját, mely a társadalom és a civilek felé nyit. Hagyományai az egyházból ismeretesek. A szeretetszolgálat, diakónia keretében úgy segítettek másokon az emberek, hogy nem kaptak semmilyen fizetséget, ellenszolgáltatást érte. Most pedig Magyarországon is újra felfedezik az értékét az önkéntes tevékenységnek, melynek szervezésében a nyugati társadalmaktól kaptunk segítséget és mintákat- elevenítette fel a gyökereket Gilicze Andrásné. A református lelkipásztor elmondta azt is, hogy önkéntes munkával sok nehézséget meg lehetne oldani. Ez a kezdeményezés értékes elfoglaltságot jelent azok számára, akiknek fölös energiájuk van, nem tudnak mit kezdeni szabadidejükkel vagy korán nyugdíjba mentek, de még aktívak és ismeretüket szívesen kamatoztatnák. Hasznos az olyan egyesületek, civil szervezetek számára is, akiknek nincsenek anyagi forrásaik bizonyos feladatok megoldására (számítógépes ügyintézés, rögzítés, könyvelés, postázás, szórólapkészítés, vakoknak felolvasás, bevásárlás, gyermekfelügyelet, korrepetálás). Azonban a fiataloknak is jó, ha bekapcsolódnak, hiszen egyrészt hasznosan tölthetik el szabadidejüket, több munkaterületen kipróbálhatják magukat, mely segíthet nekik a pályaválasztásban is.

2009. július 17.

Felhívás

Értesítjük a lakosságot, hogy a X. számú felnőtt háziorvosi körzet háziorvosa dr. Szécsényi Réka helyett augusztus 1.-től dr. Máthé-Magyar Dalma lesz. A X. számú körzet rendelője az eddigi Köztársaság 27. szám alól ideiglenesen a Kórház-Rendelőintézet II. emelet 217. számú szobájában (szemészeti szakrendelővel szemben) fog működni. Megértésüket előre is köszönjük!

2009. július 17.

A művészet körforgásában

Pályakezdők: Keller Rita

Kerámia-festészet-tűzzo-mánc tanszakon tanít a Jövőnkért művészeti iskolában, táncol, koreografál, zenét vág, legújabban pedig rajzfilmes tábort vezet a fővárosban. Mindez Keller Rita jellemzője. A 25 éves lány kiaknáz minden lehetőséget, melyben megmutathatja tehetségét.

Rajztehetségét tanár édesanyjától örökölhette, ezen a szakon végzett az SZTE Juhász Gyula pedagógusképző karán, amit még matematika szakpárral kezdett. Később a matekról az angolra váltott, amiből jövőre diplomázik. Nem volt tervben, hogy édesanyja iskolájában fog dolgozni, ám üresedés volt, így került a Jövőnkértbe, s a második évét zárta.

2009. július 17.

Fotókiállítás a kávéházban

Július 6-án ismét fotókiállítást nyitott a Szentesi Fotókör a Galéria Kávéházban. Ezúttal Barna Péter fotóiból láthatnak válogatást az érdeklődők.

Barna Péter szentesi fotós, 16 éve tagja a fotókörnek. A fotózást részben a klubban, részben pedig iskolai keretek között, egy pécsi középiskolában sajátította el. Pár éves budapesti tevékenykedés után tért haza, itt dolgozik fényképészként. Bár a fényképezést professzionális szinten műveli, mégis fontosnak tartja a fotókört, mert úgy véli, ez a közösség nagy segítséget nyújt számára a régi és a modern technikák elsajátításában. A hozzá legközelebb álló témák a szokatlan nézőpontú doku-mentarista emberábrázolás, az épületfotózás és a gyermekfotózás. A mostani kiállításon az első két témakörből való fotográfiákat láthatnak a látogatók a Párizsban és Amszterdamban tett utazások során készült képekből.

A kiállítás augusztus 3-ig látható a kávéház nyitva tartási idejében.

Králik Emese

2009. július 17.

Jótékonysági hangverseny

Hatodik alkalommal kerül sor július 24-én, pénteken 19 órakor az Anna-napi jótékony célú hangversenyre a Szent Anna templomban, amelynek bevételét a művészek az orgona felújítására ajánlották fel.

Berkes János a Magyar Állami Operaház örökös tagja, érdemes művész kezdeményezésével indult a sorozat és ő vállalta, hogy művész barátait felkéri közreműködésre. Az idei hangversenyen közreműködik Berkes János mellett, a Szentesen már korábban is fellépő Busa Tamás, az operaház magánénekese. Pászthy Júlia Liszt-díjas operaénekes, a Zeneakadémia professzora, valamint három tanítványa, Barát Emőke, kovács Emese, zavaros Eszter. Zongorán kísér Neumark Zoltán zongoraművész. Helyi közreműködők: Takács Gabriella fuvolaművész és Nagy János, aki az orgonát fogja megszólaltatni.

Műsoron népszerű operaáriák, dalok szerepelnek.

A neves énekeseket felvonultató hangversenyre nincs belépő, de az orgona javára önkéntes adományokat köszönettel fogadnak a szervezők.

2009. július 17.

Fesztiváljáró zsonglőrök

Tűzszínház a kihívás a Hestia számára

Tehetséges, jó mozgáskultúrával megáldott fiatalok látványos és veszélyes mutatványa a tűzzel való ügyeskedés. Városunkban kevésbé ismert a Hestia tűz-és fényzsonglőr csoport, ám az országos referenciákat már szépen gyűjtögetik.

Két 23 éves fiú és egy 17 éves lány alkotja a formációt. Szűcs György és Gazsi Zoltán tették le pár éve a tűzzel való bemutatózás alapjait Szentesen, majd továbbléptek. A Hestia, mely nevét a görög mitológiában a tűz istennője után kapta, 2008 nyarán alakult. Bátori Kamilla később csatlakozott a fiúkhoz: bekönyörögte magát, addig is kitartóan gyakorolt egyedül. Ő az egyetlen, aki nem titkolja piromán hajlamait, egyszer wc-papírral majdnem az egész fürdőszobát felgyújtotta. A diáklány szülői beleegyezéssel vehet részt, amúgy a fiúk szerint nem a kor, hanem a szakmai rutin számít.

2009. július 17.

Barangolás Ausztriában

A Szabadidős Sportklub hetedik alkalommal szervezte meg az "Otthonunk Európa" elnevezésű pünkösdi túráját. Ezúttal Felső-Ausztria magas hegyei és kies völgyei volt az úti célunk. A négy városból verbuválódott, de többségében szentesiekből álló 38 fős lelkes csoportot kellemetlen hideg eső fogadta Blumau-ban. Bőrig ázva is felkerestük a híres Hundertwasser építész által tervezett - fürdőként és szállodaként működő - épületcsoportot, mely mára a Világörökség része lett. Szerencsénkre az éjszakai havazást, havasesőt követően reggel ragyogó napsütés köszöntött ránk.

A Klagenfurt közelében létesített, a világ legfontosabb építményeinek kicsinyített másait láthattuk és fotózhattuk a Minimundusban. A park maga is rendkívül látványos a színes halakkal, miniatűr - de működő - vonatokkal és az ízlésesen elhelyezett épületekkel. E nagyszerű látvány után autóbuszunk felkapaszkodott az Alpok karintiai területére. Megláthattuk a behavazott csúcsokat. Kanyargós utazásunk a Wörth-i tóhoz vezetett az 1900 méter magasban épült Pyramidenkogel kilátóhoz. Fenséges látványt nyújtott a 16 kilométer hosszú, hegyekkel kerített kéklő víztükör. Ezt követően a tó egyik félszigetén épült kegytemplomokat látogattuk meg Mariawörth-ben.

2009. július 17.

II. Kurca Regatta

A hétvégén a Dózsa-ház mellett megrendezett II. Kurca Regattán összesen 80 versenyző indult el a 4 kategória első helyezésének megszerzéséért. 13 négyes túrakenu egység, 13 kormányos és 6 ladikos állt rajthoz, a flúgos futam elnevezésű versenyben pedig 5 alakulat vett részt.

A már második alkalommal megrendezett regattán a ladikos verseny győztese egy új, 4 méteres ladikkal térhetett haza, míg a kenusok fődíja egy új, 4 személyes kenu volt.

Az indulók között szerepelt a helyi politikusok alakulata is, túrakenuval neveztek a megmérettetésre. A csapatban Rébeli-Szabó Tamás, Pásztor Antal és Kálmán János mellett segítőként Vajda Attila olimpiai bajnok evezett. Le is győzték a média képviselőiből álló egységet, melynek kenujában Beliczai Balázs humorista, Egri Viktor sportriporter, Csorba Gyula a Civil Tv felelős szerkesztője, és Besenyei Gábor, a Rádió Szentes stúdióvezetője foglalt helyet. A négyes túrakenu-versenyben a békéscsabai csapat nyert, a kormányos és ladikos versenyben pedig a szentesi Csendes Zoltán szerzett aranyérmet. A vízi lovagi tornát a St. Jupát SE csapata nyerte meg, a flúgos futamban pedig öt PET palackokból készült vízi alkalmasság teljesítette a távot.

2009. július 17.

Pezseg a vízilabda körül az élet

Madarász MihályJúlius 14-én a Páterházban sajtótájékoztatón tájékoztatta a médiát az újjáalakult Szentesi Vízilabda Klub elnöksége a következő bajnoki idényre való felkészülés feladatairól.

Az új elnök Madarász Mihály elmondta, hogy nehéz helyzetben vállalata el a klub vezetését, hiszen fiatal kora és korlátozott szabadideje nem teszi lehetővé, hogy annyit foglalkozzon a csapatok napi gondjaival amennyit szeretne. Azt vállalta, hogy a klub anyagi helyzetétének javításán fáradozik. Új támogatókat keres, és a régebbieket is megpróbálja aktivizálni.

Sajnos az anyagi helyzet továbbra sem ad okot az optimizmusra, és ebből adódóan a klub alkalmazottjainak a bérét 20 százalékkal csökkentették, illetve emelték a tagsági díjak összegét is. Az utánpótlás nevelést továbbra is kiemelten fontosnak tartják, és ezért a korábbi elnökség által elkezdett folyamatot továbbviszik. Pont került annak a végére, hogy a Horváth Mihály Gimnázium ősszel beindítja az úszó és vízilabda sportosztályt, melynek mentora Kocsis István lesz. Továbbra is számítanak az úszószakosztály, név szerint Paulovits Tamás szakmai segítségére, mert közvetlen utánpótlásuk döntő része az úszók közül kerül ki.

2009. július 17.

Árgyellán aranyai

A serdülő atléták országos összetett bajnokságát rendezték meg az elmúlt héten a Puskás Ferenc Stadionban, Budapesten. A sporteseményen Árgyellán Dávid, a Szentesi Maximus KSE atlétája 1974 ponttal a negyedik helyen végzett. A tehetséges sportoló ezzel az eredménnyel - ahol diszkoszvetésben, súlylökésben, távolugrásban, és gerelyhajításban lehetett pontokat szerezni - teljesítette az aranyjelvényes minősítési szintet. Így a korábban diszkosz-vetésben elért arany jelvény mellett egy új versenyszámban is elérte a legmagasabb minősítést.

A serdülő diszkoszvető lányok közül Papp Anita ezüst, míg Csordás Cintia, és Besenyei Dorottya a bronz jelvényes szintet teljesítette.

Szemerédi Máté az ifjúsági bajnokságon 200 és 400 méteres síkfutásban  alig elmaradva az aranyjelvényes szinttől ezüst jelvényes minősítést szerzett.

Mivel a versenyidőszaknak nincs még vége, várható, hogy a minősítési szinteken a versenyzők még javítani tudnak.

2009. július 17.

Sakk

Szalaji Renáta a Spartacus SK 13 éves ifjúsági versenyzője az utóbbi időben több országos versenyen is jó eredménnyel szerepelt. Nemrégiben szombathelyen a korosztályos rapid versenyen 6. helyezett lett.

Balatonlellén a 9 napos korosztályos FIDE versenyen 5. helyet szerzett.

Az egyéni versenyek mellett szépen teljesített az NBII-es csapatbajnokságban is, ahol 9 fordulót játszott és 4,5 pontot gyűjtött.

2009. július 17.

Nyári sportolás a ligetben

Virág Máté, Korom Tamás, Ajkay Norbert
F16 Csapat Vidékbajnok a Szentesi Tenisz Klubból
1897-ben már volt teniszlabda pattogás a mai teniszpályák területén. Az országosan is ritka szépségű helyen, előbb a múzeum mögötti három pályán, aztán az 1960-as évektől dr. Lakos Sándor vezetésével elkészült a többi pálya is. A környezet ideális volt a kikapcsolódásra, de a versenyszerű sportolásra is. 1913-tól az SZTE mint egyesület is pártfogásba vette a teniszt, és azóta - ugyan már több név alatt is, például Pedagógus Fáklya Sportkör, aztán Kinizsi TE - sokan élnek azzal a szórakozási és sportolási lehetőséggel, amit a tenisz kínál.

2009. július 17.

Hőguta

Becsönget egy házaló egy szegény székelyhez.
- Nagyon szép utazóbőröndöket tudok ajánlani...
- Minek az nekem?
- Hát ha például vonaton utazik uraságod, ebbe rakhatja a ruháit!
- És akkor üljek ott pucéron a pályaudvaron?!

2009. július 17.

Kis kukta

  • Cukkinileves
  • Szezámmagos csirke
2009. július 17.

Pontonhidat építenének a Dunára

Elképzelhető, hogy a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái a Margit-híd felújításának idejére pontonhidat építenek a Dunán. Már megtartották az ezzel kapcsolatos terepszemléket, a Duna parton jelen volt Nyers József mérnök ezredes is, a szentesi alakulat parancsnoka.

Korábban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes megkereste dr. Szekeres Imre honvédelmi minisztert azzal az elképzeléssel, hogy egy ideiglenes honvédségi pontonhíd felállításával lehetne segíteni a budapesti gépkocsiforgalmat a Margit-híd felújításának ideje alatt. Majd a honvédelmi miniszter elrendelte a helyszíni szemlét, melyben megvizsgálták a pontonhíd esetleges megépítésének lehetőségét.

2009. július 17.

Az örökségen veszekedtek

Kicsi ez az ország, mondogatjuk gyakran bizonyos dolgokban. A tényt alábbi alanyunk is bizonyíthatja. A fővárosban lopott, ellene a BRFK XIV. kerületi rendőrkapitánysága adott ki körözést. A keresett személy Szentesig jutott el, a helyi rendőrök ugyanis elfogták. A folyamatban lévő ügyben lopás bűncselekménnyel vádolják.

Két testvér kemény, kézzelfogható vitájáról kapott bejelentést vasárnap reggel a rendőrség. A testvérek között elhúzódó vita odáig fajult, hogy az egyik testvér fegyverrel esett a másiknak, és arra próbálta kényszeríteni, hogy a sértett adja el azt a házat, amit az édesanyjától még a szülő életében kapott, és abból fizesse őt ki. Az elkövető részéről lényegében jogosnak vélt követelésről van szó, de hát a gond az, hogy a követelésének nem megfelelő módon próbált érvényt szerezni. Ellene önbíráskodás bűntette miatt indult eljárás. Az engedéllyel tartott gázriasztó fegyvert a rendőrség lefoglalta.

2009. július 17.

Családi események

Született: Vollár Zoltánnak és Kacur Magdolnának Dávid Zoltán, Ökrös Sándornak és Török Mártának Zénó, Dékány Szabolcsnak és Szabó Renátának Linett.

Házasságot kötött: Kozma Ferenc és Kiss Márta Rózsa, Demeter Lajos Pál és Bella Anita, Orosz László és Mihály Ágnes Teréz, Huszka Csaba és Ragács Réka.

Elhunyt: Sallai Imréné Vakareszku Erzsébet, Gömöri János, Nagy Imréné Gila Mária, Csúcs Béla, Gacsári-Kis János, Félegyházi-Török Pál, Góg Imréné Pozsár Piroska, Szabó Imre, Rozsnyai Józsefné Kriska Eszter Rozália, Orosz Lászlóné Torkos Margit.