2009. július 17.

Önkéntes pont

Bárki bekapcsolódhat a segítő-szolgálatba

Június 6. óta már Szentesen is működik Önkéntes Pont, eddig az országban kilenc központot tartottak számon, a legközelebb Szegeden. Június elején azonban Csongrád megyénkben nyitottak meg öt pontot. A helyi Önkéntes Pont működtetését a Gilicze László Emlékalapítvány vállalta fel, az alapítványon keresztül kapcsolódnak be a programba mind az önkéntesek, mind pedig a segítséget kérő szervezetek.

A németektől, illetve a hollandoktól tanultuk az önkéntességnek ezt az új formáját, mely a társadalom és a civilek felé nyit. Hagyományai az egyházból ismeretesek. A szeretetszolgálat, diakónia keretében úgy segítettek másokon az emberek, hogy nem kaptak semmilyen fizetséget, ellenszolgáltatást érte. Most pedig Magyarországon is újra felfedezik az értékét az önkéntes tevékenységnek, melynek szervezésében a nyugati társadalmaktól kaptunk segítséget és mintákat- elevenítette fel a gyökereket Gilicze Andrásné. A református lelkipásztor elmondta azt is, hogy önkéntes munkával sok nehézséget meg lehetne oldani. Ez a kezdeményezés értékes elfoglaltságot jelent azok számára, akiknek fölös energiájuk van, nem tudnak mit kezdeni szabadidejükkel vagy korán nyugdíjba mentek, de még aktívak és ismeretüket szívesen kamatoztatnák. Hasznos az olyan egyesületek, civil szervezetek számára is, akiknek nincsenek anyagi forrásaik bizonyos feladatok megoldására (számítógépes ügyintézés, rögzítés, könyvelés, postázás, szórólapkészítés, vakoknak felolvasás, bevásárlás, gyermekfelügyelet, korrepetálás). Azonban a fiataloknak is jó, ha bekapcsolódnak, hiszen egyrészt hasznosan tölthetik el szabadidejüket, több munkaterületen kipróbálhatják magukat, mely segíthet nekik a pályaválasztásban is.

Az Önkéntes Pont konkrét feladata tehát, hogy adatbázist hozzon létre az önkéntes munkát felajánlókról és a fogadó-vagy segítséget igénylő szervezetekről, és egymásnak kiközvetítse őket.

Másrészt pedig a Gilicze László Emlékalapítványon keresztül értékes programokban is részt vehetnek a programba bekapcsolódók. Most például Galyatetőre vittek el pályázati forrásból, ifjúsági táborba olyan gyerekeket, akik nem tudtak volna saját anyagi erőből üdülni, s így közösség-formáló ismerkedésben is részt vettek.

- Az ifjúsági gyülekezet tagjai közül sokan szenvednek attól, hogy nem tudnak mit kezdeni magukkal nyáron. Nincs diákmunkára lehetőség, nem tudnak táborozni menni. Így viszont harmincan eljuthatnak a Mátrába, túrázhatnak éjszaka, bátorságpróbázhatnak, mentális képzésben vesznek részt - hangsúlyozta Gilicze Andrásné.

Az emlékalapítvány és az önkéntes pont működése szorosan összefonódik a gyülekezet életével is. Házi segítő szolgálatot működtetnek, melyben férfi alkalma-zottuk is van, s sok férfi örül, hogy azonos nemű segít gondozásában. A tagokkal ezen kívül már például kerítést is festettek, kertet rendeztek, de egyedülálló férfi lakását is takarították ki. - Az országban már vannak olyan önkéntest foglalkoztató szervezetek, ahol szakemberek mellett szakmai gyakorlatot is szerezhetnek az önkéntesek, ez jól jön például önéletrajz beadásakor. Ennek jogi és szakmai követelményei vannak. Vannak elvárások az önkéntest fogadó szervezetekkel kapcsolatban, de ezeket 1-2 órás képzésen el tudják sajátítani. Például a feketemunka látszatának elkerülése miatt a Munkaügyi Minisztériumhoz be kell jelenteni az önkéntes fogadásának szándékát, regisztráltatni kell a szervezetet, mint önkéntest fogadó helyet. A tevékenységre jelentkezőknek is tisztában kell lenniük kompetenciájukkal, s azzal, hogy nem minden esetben az önmegvalósítás nagy lehetősége az önkéntesség. A szervezet és az önkéntes találkozása előtt pedig tisztázni kell a célokat. Az önkéntesben nem ingyen munkaerőt kell látni - jelentette ki a lelkipásztor.

Cseh-Lakos